Cu uimire observ că sunt îngrijorător de mulţi ignoranţi care se exprimă public. Mă tot întrebam de ce, în ultima vreme, erau singulare vocile celor care solicitau o testare în masă pentru a fi mai bine cunoscute proporţiile reale ale epidemiei.Contra-argumentele, toate, erau false. 1). Nu există suficiente testere. 2). Şi personalul de specialitate este insuficient. 3). E imposibilă, sub aspect logistic, testarea la scară naţională a populaţiei. De fapt, contestatarii nu ştiu ce vorbesc.
Testarea în masă a populaţiei nu înseamnă că 19 milioane de români ar urma să fie supuse acestui examen medical. Şi nu înseamnă nicidecum că personalul de specialitate ar fi silit să analizeze 19 milioane de probe. Testarea în masă a popuaţiei înseamnă cu totul şi cu totul altceva. Profesorul Streinul-Cercel a explicat acest lucru. Eu personal l-am ascultat pe două televiziuni de ştiri. Dar poate mulţi nu l-au auzit şi operează în continuare cu idei preconcepute. Iar printre aceştia - ceea ce este grav - sunt şi oameni politici de decizie. Prin urmare ce înseamnă testarea în masă?
Este o operaţiune ştiinţifică. Populaţia, să spunem a Bucureştiului, pentru că acesta este primul obicetiv, este eşantionată. După criterii sociologice şi medicale. În baza acestei eşantionări, din totalul de, să spunem, un milion şi jumătate de bucureşteni - cei cu domiciliul stabil în Capitală - vor fi alese circa 10.000 de persoane. Acestora li se va face testarea. Concluziile vor fi apoi extrapolate asupra întregii populaţii. Desigur, cu un anumit grad de aproximare. Pentru a mă face mai bine înţeles, întregul proces este asemănător, păstrând proporţiile şi particulariţile, cu cel al unui sondaj de opinie. Când, în urma unei cercetări de piaţă referitoare la intenţile electorale ale cetăţenilor, se stabilesc procentele aproximative în care vor fi votate diferitele partide, se pleacă tot de la o eşantionare, în urma căreia este extras un anumit număr de persoane alese pentru a răspunde chestionarelor. Dacă eşantionarea se fac corect, dacă intenţiile institutului de cercetare sunt cinstitite şi nu de tip manipulator, atunci, în linii mari, rezultatul corespunde cu opţiunile întregului electorat dintr-un moment dat.
Ei bine, în aceste circumstanţe, în fine, după multe bâlbâieli, s-a decis ca prima testare în masă să se facă la Bucureşti. De ce la Bucureşti? Pentru că aici există o populaţie într-un fel reprezentativă pentru întreaga Românie. În al doilea rând, în Bucureşti funcţionează mai bine decât în alte localităţi şi infrastructura necesară pentru o testare rapidă. De altfel, această infrastructură a şi fost pusă la dispoziţia specialiştilor de către primarul Gabriela Firea.
Această primă operaţiune de testare în masă ar trebui să dureze doar câteva zile. Atât cât este necesar pentru analiza a circa zece mii de testere.
Unii au sărit în sus, întrebându-se de ce îi testăm cu prioritate pe bucureşteni şi în primul rând pe seniori şi de ce nu facem acest lucru cu personalul medical. Numai că nimeni nu a afirmat că nu vor fi testaţi şi medicii şi asistenţii şi asistentele şi brancardierii şi celelalte persoane care lucrează în spitale. Una e una şi alta e alta.
Există şi persoane, în special oameni politici, care au înţeles din capul locului despre ce este vorba, dar se prefac că sunt ignoranţi. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu. Aceştia sunt adversari ai "ciumei roşii". Nu acceptă nici în ruptul capului ca meritul unei asemenea operaţiuni de primă testare în masă a românilor să poată fi asumat de un candidat PSD. De Gabriela Firea. Dar nici nu vor să recunoască deschis acest lucru. Şi atunci fac în mod deliberat pe proştii.
Se vorbeşte mult - şi în general inutil - despre cele două tipuri de teste. În prezent există teste rapide, care în numai câteva ore îţi spun, dar cu probabilitate de doar 70-80%, dacă persoana supusă examenului este sau nu pozitivă, şi există teste mai puţin rapide, care au o precizie mai mare, dar necesită un efort suplimentar al specialiştilor care le utilizează. Atenţie însă. Nimic nu împiedică sistemul medical să utilizeze ambele categorii de teste. Să spunem că sunt testate 10.000 de persoane în Bucureşti şi că, Doamne fereşte, dintre acestea 3.000 sunt pozitive. La o testare cu teste rapide. Autorităţile pot decide, fireşte, pentru mai multă precizie, ca cele 3.000 de persoane să mai fie supuse o dată la testare, utilizându-se de astă dată cealaltă categorie de teste. Ale căror rezultate sunt mai precise.
În felul acesta pot fi introduşi indicii de corecţie, iar rezutatul final poate fi extrapolat cu un grad destu de mare de precizie la nivelul întregii populaţii a Capitalei.
Celelate testări în masă probabil că ar trebui făcute pe regiuni, pentru ca rezultatul final să nu rateze particularităţile cetăţenilor din diverse zone geografice, particularităţi extrem de importante pentru un rezultat final la scală naţională, care ar putea ajuta instituţiile statului să ia cele mai adecvate măsuri de contracarare. În definitiv, trebuie să ştim cu cât mai multă acurateţe cum stăm şi la ce trebuie să ne aşteptăm.
E greu de răspuns la întrebarea, cel puţin în acest moment, care este motivul real care l-a determinat pe controversatul doctor Victor Costache să demisioneze din poziţia de ministru al Sănătăţii, poziţie în care a fost cocoţat la presiunea unor multinaţionale. Dacă însă din acest motiv a izbucnit o controversă, care l-a determinat să pună coada între picoare, este foarte grav. Pentru că, la propunerea profesorului Adrian Streinu-Cercel, propunere susţinută şi de Nelu Tătaru, actualul ministru al Sănătăţii, Costache acceptase şi el şi promovase acest proiect de testare în masă a bucureştenilor. Fără a avea pentru moment probe concludente, presa de investigaţii atribuie precipitata demisie unor contracte frauduloase cu preţul umflat pentru achiziţia unor materiale şi aparate sanitare. Mai devreme sau mai târziu, adevărul se va afla. Dar acest adevăr, oricare ar fi el, nu trebuie să întârzie sau să anuleze sub nicio fomă examenul atât de necesar al testării în masă al populaţiei.
P.S.: S-a întâmplat exact cum am prognozat. Klaus Iohannis a intrat în summit-ul european cu saci de promisiuni în căruţă şi s-a întors cu căruţa goală. A asistat muteşte la controversele dintre şefii de state şi a refuzat să susţină în demersurile lor Italia şi Spania, care au solicitat un altfel de răspuns, mult mai energic decât cel dat în criza din 2008 a datoriilor suverane. Iohannis, dacă nu are verde de la Merkel, nu deschide gura. Şi asta în timp ce interesul României era identic cu cel al Italiei şi Spaniei.
1. ALO ZIARUL BURSA,
(mesaj trimis de sabin în data de 27.03.2020, 14:07)
a ramas acest pui de securist fara bani de-l publicati intr-o veselie? Si macar de-ar fi ceva de capul lui, dar bate campii intruna...
2. SRS
(mesaj trimis de Om în data de 27.03.2020, 15:33)
SRS, acest airbag romanesc care încasează, și încaseaza, și încaseaza.....
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2020, 17:32)
sabine ( orcane ?) nu esti in problema - securist sau nesecurist , articolul e logic ,cumpatat si deci convingator .Este prima explicatie clara a operatiunii de testare in masa . As mai observa iritarea deplasata (gratuita ) a lui Orban in legatura cu afirmatia ,lejera dar linistitoare , cumva metaforica , ca testarea se va face la usa blocului .Prefer usa blocului portii cimitirului !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2020, 18:03)
Nene Sorinele, adevarul despre banii furati, cam ce suma ai bagat in "ingushetzia" aia de biciclist panglicar cind ?
4. Mitica,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 27.03.2020, 19:23)
Hai ca esti nostim cu “testare în masă pentru a fi mai bine cunoscute proporţiile reale ale epidemiei”.
Unii au fundamentat necesitatea actiunii: "pentru a da o imagine de ansamblu, astfel incat să poată fi luate măsuri in consecință”.
Pai nu cunoastem “proportiile reale” s-au nu avem “imaginea de ansamblu”? Lumea buna nu ne prezinta zi de zi, la zi, situatia? Deci cunostem “proportiile reale” si “imaginea de ansamblu” si ce trebuie facut.
S-au facut 17,5 mii teste, au rezultat 1,3 mii cazuri de infectii, cca 7,4%.
Din 1000 cazuri confirmate, 150 sunt medici, 15%. Sistemul sanitar a primit lovituri nimicitoare in prima faza a epidemiei. Restabilirea lui, ca sa faca fata asaltului care va veni in 2-3 saptamini.
Asta trebuie facut!
Trebuie testati cu prioritate toti cei din izolare, 124 mii de persoane + contactii celor gasiti infectati.
Asta trebuie facut!
Ce imagine mai clara vrei?
Dupa rezultatele obtinute, la o testare integrala a populatiei s-ar putea sa te trezesti in fata 1.4 mil de persoane infectate. Asta-i imaginea, astea-s “proporţiile reale ale epidemiei”!
Hai, ia masuri!
Lipseste capacitatea de testare. Si lipseste, pentru ca facem doar cca 1500 de teste pe zi. Marita capacitatea de testare.
Asta trebuie facut!
Asigurat echipamentul de protectie acolo unde acesta lipseste.
Asta trebuie facut!
A asigura spitalele cu toate cele necesare, personal si materiale, in timpul in care napasta ne mai pasuieste, pentru a primi cit mai mai bine pregatiti puhoiul de infectati.
Asta trebuie facut!
Astazi au fost depistai 263 de infectati. Un salt deosebit. Se pare ca se porneste puhoiul. Avem putin timp la dispozitie. Sa ne pregatim cu de toate pentru a-l primi.
Asta trebuie facut!
Avind in vedere ca avem “proportiile reale” si “imaginea de ansamblu” si stim ce masuri trebuie luate, a face un studiu pe bucuresteni, irosind precarele mijloace materiale si umane de care sistemul dispune, inseamna a te juca cu Firea si Cercel de-a COVID-19.
De fapt, nimeni n-a explicat clar necesitatea acestui studiu.
4.1. "Ageamiii la ei acasă!" (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Svejk în data de 28.03.2020, 00:36)
Stimate dom-le Mitică!,
Cu ceva timp în urmă, un actoraș englez pripășit prin cârciumile Londrei își avertiza spectatorii că există pe lumea asta lucruri pe care mintea omenească nu le poate pătrunde. Comentariul matale dovedește în plus că acestea diferă de la om la om. De exemplu mintea omului Mitică nu poate pătrunde două lucruri cu siguranță: (1) cum e cu mărimile astea statistice și cu reprezentativitatea lor; (2) cum se desfășoară un proces de difuzie dintr-o singură sursă (sau un număr mic de surse) într-o mulțime cu dinamică aleatorie. E complicat ce am spus, dar o să-ți dau o probă de ce înseamnă acest al doilea misterios lucru: închipuieți că ești gazda a 100 de oameni care se mișcă cum au chef într-o sală mare și intri în mulțime ca să dai mâna cu fiecare. La a câta strângere de mână dai din nou mâna cu cineva cu care ai mai dat?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2020, 05:51)
Nu stiu, grozavule!
Alta intrebare!
4.3. Daca esti bine-crescut la a doua :)) (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 28.03.2020, 09:55)
Dar despre asta este vorba in propozitie?
Sau vorbim ca sa ne aflam in treaba?
5. Start defect !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2020, 09:21)
La indigo : startul pandemiei = startul 112(Caracal) ; Statul a făcut NIMIC.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 28.03.2020, 11:40)
Statul condus de oameni cu mic grad de inteligenta ,nu numai ca nu face nimic ,el te baga in belele.Povestea cu" Stati in casa!"este o poveste de gaga si un stres pentru batrani!Ea ar fi fost foarte buna in conditile ,in care pe data de 10 martie romanii aflati peste granite, ar fi fost atentionati ,ca pana pe 15martie(data limita)sa se hotarasca daca vor sa vina in tara . Din 20 martie nici-un roman(cu exceptia soferilor de T I R)SA NU MAI FIE PRIMITI IN ROMANIA.(cu alte mici exceptii-traiesc peste granita si au serviciu pe langa granita.Degeaba ma pui pe mine sa stau acasa, daca tu stat aduci in fiecare zi(si pe27 martie)mii de oameni cu cel putin un bolnav in avion,cu multi mincinosi care declara ca vin din alte state care nu sunt pe lista rosie(ex. Samoa , Andora,etc)si ei vin si bolnavi si din mari focare de coronavirus.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2020, 14:37)
Asa este.Si aduc multi rromani care traiesc in grupuri,umbla pe unde vor si nu-i pazeste nimeni.Acesti rromani se cred imuni.Vor vedea pe pielea lor ca si ei sunt oameni.