Soros: "Brexit-ul poate crea o mişcare care să salveze UE"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iulie 2016

Soros: "Brexit-ul poate crea o mişcare care să salveze UE"

"Ceea ce părea inevitabila dezintegrare a UE, ar putea deveni un impuls pozitiv pentru o Europă mai puternică şi mai bună"

Înainte ca britanicii să voteze pentru părăsirea Uniunii Europene (Brexit), criza refugiaţilor era cea mai mare problemă cu care se confrunta Europa, jucând un rol crucial în "ceea ce avea să fie mult mai marea calamitate a Brexitului", potrivit lui George Soros.

Investitorul american a scris pentru pentru Project Syndicate: "Votul pentru Brexit a adus un soc uriaş - în dimineaţa de după referendum, dezintegrarea UE părea aproape inevitabilă. Crizele din alte state UE, în special din Italia, au accentuat previziunile sumbre privind supravieţuirea UE. Însă, pe măsură ce şocul iniţial al referendumului britanic s-a estompat, s-a întâmplat ceva neaşteptat: tragedia nu mai pare un fapt împlinit. Mulţi alegători britanici au început să aibă remuşcări, pe măsură ce ipoteticul devenea realitate. Lira sterlină s-a prăbuşit. Un nou referendum scoţian a devenit tot mai probabil.

Foştii lideri ai taberei «Leave» s-au aruncat într-o ciudată luptă a auto-distrugerii, iar unii dintre adepţii lor au început să întrezărească viitorul sumbru pe care atât ţara, cât şi ei personal urmează să-l aibă. Un semn al schimbării opiniei publice a fost campania sprijinită de peste patru milioane de oameni, care au trimis o petiţie Parlamentului pentru organizarea unui al doilea referendum".

Dar, spune Soros, "aşa cum Brexitul a fost o surpriză neplăcută, răspunsul spontan ce i-a urmat este o surpriză plăcută". Miliardarul notează: "Oamenii din ambele tabere - cel mai important, cei care nici măcar nu au votat (în special tinerii sub 35 de ani) - s-au mobilizat. Este un soi de implicare la firul ierbii pe care UE nu a reuşit să o genereze până acum. Turbulenţele de după referendum le-au arătat celor din Marea Britanie exact ce vor pierde părăsind UE. Dacă acest sentiment se extinde şi în restul Europei, ceea ce părea inevitabila dezintegrare a Uniunii ar putea deveni un impuls pozitiv pentru o Europă mai puternică şi mai bună".

În opinia lui Soros, acest proces ar putea să înceapă chiar în Marea Britanie. "Votul popular nu poate fi inversat, însă colectarea de semnături poate transforma peisajul politic, revelând noi forme de entuziasm pentru apartenenţa la UE", spune miliardarul, adăugând: "Această abordare poate fi apoi transpusă în restul UE, creând o mişcare care să salveze UE printr-o reforma profundă. Sunt convins că, pe măsură ce consecinţele Brexitului vor apărea în lunile ce urmează, tot mai mulţi oameni vor dori să se alăture acestei mişcări".

Investitorul adaugă: "Ce nu trebuie să facă UE este să penalizeze alegătorii britanici şi să ignore preocupările lor legitime pentru deficienţele Uniunii. Liderii europeni ar trebui să-şi recunoască propriile greşeli şi să admită deficitul democratic al actualei construcţii instituţionale. În loc să trateze Brexitul ca pe negocierea unui divorţ, ei ar trebui să profite de ocazie ca să reinventeze UE, transformând-o într-un club în care Marea Britanie şi ceilalţi care riscă să iasă să-şi dorească de fapt să se alăture".

Soros mai susţine că, în cazul în care alegătorii dezamăgiţi din Franţa, Germania, Suedia, Italia, Polonia şi de peste tot din UE ar vedea că Uniunea le aduce beneficii, UE va deveni mai puternică. Dacă nu, se va dezintegra mai repede decât liderii şi cetăţenii îşi imaginează acum, conform investitorului.

"Noul pol al problemelor este Italia"

George Soros avertizează că noul pol al problemelor este Italia, care se confruntă cu o criză bancară şi cu un referendum în octombrie. "Premierul Matteo Renzi are o problemă: dacă nu poate rezolva criza bancară la timp, va pierde referendumul. Aceasta ar putea aduce la putere Mişcarea de 5 Stele, un partener al UKIP în Parlamentul European. Ca să găsească o soluţie, Renzi are nevoie de ajutorul autorităţilor europene, însă ele sunt lente şi inflexibile", spune Soros.

Liderii europeni trebuie să recunoască faptul că UE este în pragul colapsului, potrivit lui Soros, care menţionează: "În loc să dea vina unul pe altul, ar trebui să tragă în aceeaşi direcţie şi să adopte măsuri excepţionale.

În primul rând, trebuie făcută o distincţie clară între apartenenţa la UE şi apartenenţa la zona euro. Acele ţări norocoase care nu sunt membre euro nu ar trebui să fie dicriminate. Dacă zona euro doreşte să fie mai bine integrată, are nevoie de propriul Minister de Finanţe şi de propriul buget, ca să fie o autoritate fiscală, pe lângă autoritatea monetară care este acum Banca Centrală Europeană".

În al doilea rând, UE ar trebuie să se folosească de capacitatea de creditare excelentă, afirmă Soros. "Liderii ar trebui să fie iresponsabili să nu se folosească de capacitatea UE de a împrumuta atunci când însăşi existenţa ei este în joc", declară miliardarul, menţionând: "În al treilea rând, UE trebuie să-şi întărească apărarea în faţa inamicilor externi, care ar putea profita de actuala ei slăbiciune, iar în al patrulea rând, planurile UE pentru rezolvarea crizei refugiaţilor trebuie revizuite. Sunt pline de erori şi de inconsistenţe care le fac ineficiente. Sunt şi mult subfinanţate. Şi prevăd măsuri coercitive care generează rezistenţă".

Dacă UE va face aceste lucruri, atunci va deveni o organizaţie la care oamenii îşi vor dori să fie parte, potrivit lui Soros care adaugă că "în acel moment, schimbarea tratatelor şi integrarea mai profundă vor fi din nou posibile".

În concluzie, investitorul declară că acum, mai mult ca niciodată, susţinătorii UE trebuie să găsească modalităţile prin care să-şi facă simţită influenţa.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pana mai acum cateva zile, ne lamurea cum Brexit-ul e ca si cum a destramat deja UE. Acum, e ca si cum a cusut-o la loc. Le stie la fix, tataia!

    1. Si nu are decit o pereche de ochelari...sarpele su clopotei !

      Înainte de Brexit a amenințat cu scenariul negativ. În urma Brexitului a pierdut bani, dar presa mainstream l-a dat mare câștigător. Lui îi merge morișca financiară cu propaganda securistă globală, de asta UE trebuie să iasă mai întârită.

    Cel mai bun articol de azi.

    1. Crede cineva ca Soros tine la integritatea UE? Sa se fi tampit in halul asta?!

    Toate sfaturile lui ascund un interes financiar. Ar trebui sa se abtina de la a da lectii UE, el nefiind european (deci problema nu il priveste, e ilegitim).

    In privinta "crizei refugiatilor" a dat numai sfaturi contraintuitive. Oare cand are de gand sa iasa din scena, apare prea des pe interval... 

    Cred ca mult rau nea facut.Nu degeaba Orban nu-l vrea prin apropiere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb