Bill şi Hillary Clinton au sprijinit de multă vreme o taxă pe moştenire pentru a preveni ca Statele Unite să fie dominată de averile moştenite, însă aceasta nu înseamnă că vor s-o plătească, transmite Bloomberg.
Pentru a reduce contribuţia la această taxă, familia Clinton foloseşte strategii financiare de planificare care se aplică mai degrabă celor 1% al gospodăriilor americane bogate. Aceste măsuri, comune printre multimilionari, vor ajuta la protejarea unei părţi din averea lor faţă de taxa care acum impozitează până la 40% din bunuri transmise la moarte.
Familia Clinton a creat trusturi rezidenţiale în 2010 şi a mutat proprietatea casei lor din New York în acestea în 2011, potrivit unor declaraţii de avere federale şi a unor rapoarte locale de proprietate.
Printre avantajele fiscale la astfel de trusturi este că orice apreciere a valorii casei se poate întâmpla în afara averii lor impozabile. Aceasta ar putea crea economii de sute de mii de dolari din evitarea acestor taxe pe averile moştenite, a afirmat David Scott Sloan, partener la firma de avocatură Holland & Knight LLP din Boston.
Finanţele soţilor Clinton primesc mai multă atenţie în această perioadă deoarece Hillary Clinton se află într-un turneu prin SUA în care îşi promovează cartea "Hard Choices". Aceasta a declarat într-un interviu acordat televiziunii americane ABC că cei doi erau "faliţi" şi datornici de când au plecat din Casa Albă la începutul lui 2001. După ce a fost criticată pentru comentariile sale, aceasta a declarat pentru ABC că înţelege dificultăţile financiare prin care trec americanii.
Hillary Clinton a pierdut în 2008 nominalizarea prezidenţială în faţa lui Barack Obama iar acum se decide dacă să candideze din nou în 2016.
În timpul ultimei campanii, Clinton a sprijinit taxa pe avere aplicabilă cetăţenilor înstăriţi prin limitarea excepţiei per persoană de la taxă la 3,5 milioane de dolari şi stabilind rata maximă la 45%, o politică ce încă este sprijinită de Obama. Congresul s-a decis să opteze pentru o direcţie diferită iar Obama s-a alăturat acestuia ca parte a unui compromis mai larg. Excepţia per persoană este de 5,34 milioane dolari.
"Taxa pe avere a fost din punct de vedere istoric parte a crezului nostru fundamental că ar trebui să avem o meritocraţie", a declarat Hillary Clinton într-o aparenţă alături de investitorul miliardar Warren Buffett, care sprijină taxa pe avere şi se foloseşte de donaţiile caritabile pentru a reduce factura sa.
Fără această taxă, Hillarry Clinton a declarat că statul ar putea deveni "dominat de averea moştenită".
Soţii Clinton au sprijinit în mod constant impozitarea crescută pe veniturile şi averile celor mai bogaţi americani, chiar dacă discursurile lor plătite şi veniturile din drepturile de autor de pe urma vânzării cărţilor i-au plasat pe aceştia în eşalonul celor mai bogaţi oameni din ultimul deceniu.
La sfârşitul lui 2012, soţii Clinton aveau o valoare de la 5,2 milioane de dolari la 25,5 milioane de dolari, potrivit unor declaraţii de avere înregistrate în 2013 de Hillary Clinton, în perioada în care părăsea postul ei de secretar de stat.
Acea sumă exclude valoarea caselor celor doi din Washington şi Chappaqua din New York, orice economii din 2012 şi daruri către fiica lor, Chelsea, care urnează să nască în acest an.
Sub jurisdicţia federală privind declaraţiile de avere pentru oficialii administrativi, soţii Clinton au pus la dispoziţie valoarea lor netă. Majoritatea bunurilor raportate se aflau într-un singur cont bancar la JPMorgan Chase & Co. în care se aflau între 5 milioane de dolari şi 25 de milioane de dolari. Din 2010, aceştia aveau două conturi JPMorgan, ceea ce indică o valoare netă de până la 50 de milioane de dolari.