Patrimoniul Fondului Naţional de Investiţii a ajuns să fie din nou la dispoziţia SOV Invest, societatea de administrare a fondului la momentul prăbuşirii sale, după ce Curtea de Apel Bucureşti a ridicat, acum o săptămână, sechestrul asigurător asupra conturilor FNI, prin aceeaşi sentinţă prin care a redus pedeapsa penală pentru Ioana Maria Vlas cu trei ani.
Măsurile asiguratorii asupra conturilor FNI au fost instituite de către Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, în anul 2000, după scandalul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii.
Curtea de Apel a decis, pe 18 iunie 2008, ridicarea măsurilor asiguratorii la cererea formulată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor (ANPI).
Mihai Nicolaevici, preşedintele ANPI, susţine că investitorii trebuie să convoace AGA, conform legii, pentru a intra in posesia patrimoniului, care până la acel moment figurează ca fiind administrat de SOV Invest, societate care şi-a pierdut însă licenţa de administrator începând cu data de 5 iulie 2005.
Ceea ce ridică probleme cu privire la modul în care pot fi administraţi aceşti bani, în condiţiile în care SOV Invest nu mai poate fi administrator, dar în acelaşi timp poate dispune de aceste conturi după ridicarea sechestrului. Mihai Nicolaevici susţine că până la momentul în care AGA va mandata un comitet de reprezentanţi ai investitorilor care să preia efectiv acest patrimoniu, SOV Invest nu ar trebui să facă niciun fel de operaţii care să altereze în vreun fel valorile pe care le-a avut în administrare. Valoarea acestor sume s-ar ridica, potrivit reprezentantului ANPI, la aproximativ 100 de miliarde de lei vechi.
Vlas deţine 7,7% din SOV Invest
Ioana Maria Vlas a obţinut o reducere cu trei ani a pedepsei stabilite iniţial, prin aceeaşi decizie a Curţii de Apel, decizie care se întinde pe aproape 600 de pagini.
Curtea de Apel a condamnat-o pe Maria Vlas, fost preşedinte al SOV Invest, la 10 ani de închisoare, iar pe Nicolae Popa, fostul director general al grupului de firme Gelsor la 15 ani de închisoare. Decizia Curţii este executorie, dar nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs. Atât Ioana Maria Vlas, cât şi Nicolae Popa figureză în continuare ca acţionari la fosta societate de administrare a FNI, SOV Invest. Potrivit ultimelor date de la Registrul Comerţului, Ioana Maria Vlas deţine 7,7% din SOV Invest, iar Nicolae Popa deţine 0,14%.
Acţionarul majoritar al SOV Invest este, în prezent, Uniunea Naţională a Cooperativelor de Consum şi Credit Centrocoop, cu 51%, iar singurul acţionar semnificativ este AVAS cu 40%. Restul acţiunilor este împărţit de alte patru persoane fizice.