Spaimă de eşec în stoparea crizei datoriilor: euro - sub 1,21 dolari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 iulie 2012

Spaimă de eşec în stoparea crizei datoriilor: euro - sub 1,21 dolari

"Mizuho" anticipează paritatea celor două monede

Randamentul titlurilor spaniole, la un nou record

Der Spiegel: FMI ar putea înceta plăţile către Grecia

Încă 50 miliarde euro pentru Atena?

Moneda unică europeană a continuat să scadă ieri, pe pieţele internaţionale, faţă de dolar, ajungând la cursul minim al ultimelor 25 de luni, în condiţiile în care investitorii se tem tot mai mult că liderii Europei vor eşua în rezolvarea crizei datoriilor.

Euro a coborât cu 0,6% la ora 09.54, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2080 dolari. Anterior, moneda împărţită de 17 state din zona euro a atins 1,2067 dolari - cel mai redus nivel din iunie 2010 până la momentul actual.

"Întrezăresc paritatea euro/dolar", a declarat, citat de Bloomberg, Neil Jones, şef de departament în cadrul "Mizuho Corporate Bank" Ltd. din Londra. În opinia sa, "creşterea randamentului obligaţiunilor spaniole până la un nivel record arată lipsa de încredere în găsirea unei soluţii pentru stoparea crizei, ceea ce pune presiune pe moneda unică".

Costurile de finanţare ale Spaniei au atins, ieri, un nou record, depăşind 7,5% pentru obligaţiunile de referinţă cu maturitatea la zece ani. Creşterea a venit după ce, la finele săptămânii trecute, cotidianul El Pais a informat că încă şase regiuni spaniole ar putea cere guvernului central asistenţă financiară, după ce Valencia a recurs la acest gest în 20 iulie. Printre aceste regiuni se numără Catalonia, Castilla-La-Mancha, Murcia şi Insulele Canare.

Dobânda titlurilor spaniole cu scadenţa la zece ani a atins 7,565% ieri, nivel cu aprope 0,3 puncte procentuale mai mare decât cel din ultima zi a săptămânii trecute. Dacă randamentul acestor titluri va urca spre 8%, Spania va trebui să obţină sprijin financiar de la UE şi FMI. Este vorba despre susţinere pentru întreaga economie, nu doar pentru recapitalizarea sectorului bancar spaniol, pentru care zona euro a aprobat până la 100 de miliarde euro.

Troica CE - FMI - BCE soseşte la Atena

Troica formată din inspectorii creditorilor internaţionali ai Greciei - Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) - este aşteptată să sosească astăzi la Atena, în contextul temerilor că ţara nu va fi capabilă să-şi onoreze angajamentele luate prin acordul de finanţare.

Publicaţia germană Der Spiegel scrie, citând surse anonime, că FMI ar putea înceta plăţile către Grecia din cauza nerespectării angajamentelor asumate în acordul menţionat, mai precis reducerea datoriei publice la 120% din PIB până în 2020. Inspectorii CE-FMI-BCE urmează să evalueze situaţia financiară a ţării în cadrul acordului de finanţare externă de 130 miliarde euro.

Conform Der Spiegel, Grecia ar mai avea nevoie de 50 de miliarde euro , pe lângă planul de 130 de miliarde. Miniştrii finanţelor din Germania şi Grecia au refuzat să facă vreo declaraţie pe marginea celor apărute în Der Spiegel. Dar, o sursă din guvernul de la Berlin a declarat, conform săptămânalului german: "Este de neconceput că Angela Merkel ar mai putea veni o dată în faţa Parlamentului (Bundestag), ca să obţină acordul pentru un al treilea pachet destinat Greciei".

În condiţiile date, ieşirea Greciei din zona euro a revenit în atenţia pieţelor.

Euro a pierdut 5,5% anul acesta, faţă de dolar.

Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, are programată pentru astăzi o reuniune la Berlin cu ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schäuble. Reuniunea are loc pe fondul temerilor generate de informaţiile privind problemele financiare ale unor regiuni autonome spaniole.

Guvernul de la Madrid a creat, recent, un fond destinat sprijinirii financiare a administraţiilor regionale, valoarea acestuia fiind de 18 miliarde euro.

Autorităţile de reglementare a pieţelor financiare din Spania şi Italia au decis interzicerea temporară a tranzacţiilor în lipsă cu acţiuni (short selling), din cauza pierderilor mari înregistrate pe bursele europene.

În Spania, interdicţia va fi aplicată timp de trei luni sau până la închiderea tranzacţiilor din 23 octombrie, iar decizia ar putea fi prelungită ori ridicată, în funcţie de situaţie. În Italia, interdicţia va fi valabilă până la sfârşitul acestei săptămâni.

Temerile de pe pieţe au adus un declin puternic şi pe segmentul petrolului. Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate cu livrare în septembrie a scăzut cu 3,5% la ora 10.24, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 88,66 dolari/baril. De la începutul anului, declinul este de peste 10%.

La ICE Futures din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în septembrie a coborât cu 3,3%, la 103,27 dolari/baril.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb