Spaniolii neagă că ar fi fost avertizaţi de spionajul american despre un atac în Barcelona

Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2017

Spaniolii neagă că ar fi fost avertizaţi de spionajul american despre un atac în Barcelona

Autorităţile din regiunea Catalonia au respins, ieri, informaţiile de presă potrivit cărora serviciile americane de informaţii le-ar fi avertizat cu privire la planificarea unui atentat la Barcelona, însă recunosc că au primit informaţii despre un posibil atac de la alte surse, pe care nu le considerau foarte credibile, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.

Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn a declarat, ieri, că poliţia regională Mossos d'Esquadra nu a fost avertizată de CIA sau Centru Naţional Antiterorist (NCTC). El a subliniat că asemenea avertismente sunt transmise prin canale de stat.

Ziarul El Periodico de Catalunia a dezvăluit, ieri, că Washingtonul a alertat Spania, inclusiv poliţia catalană Mossos d'Esquadra, pe 25 mai, cu privire la riscul unui atentat terorist pe bulevardul Las Ramblas.

Potrivit ziarului, care publică facsimilul unui mesaj în engleză, Centrul Naţional Antiterorist (National counterterrorism center NCTC) - din care fac parte Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) - a trimis acest avertisment Centralei spaniole de informaţii CNI, poliţiei spaniole şi Mossos d'Esquadra, poliţia regională catalană.

"Informaţii neconfirmate a căror veridicitate nu este cunoscută, datând de la sfârşitul lui mai 2017, arată că Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL, un acronim englez al Statului Islamic) prevedea să comită atacuri teroriste neprecizate în vară, împotriva unor locuri turistice foarte frecventate la Barcelona şi mai ales pe strada Las Ramblas", se arată în textul atribuit de Periodico NCTC. Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al CNI a refuzat să "confirme sau să dezmintă comunicări cu alte servicii de informaţii".

Potrivit presei locale, ministrul a declarat că "documentul CIA este un montaj".

O a doua instituţie de presă, postul de radio Cadena SER cita ieri "surse din domeniul luptei antiteroriste" potrivit cărora documentul publicat de El Periodico este autentic.

Paisprezece persoane au fost ucise pe 17 august, într-un atac cu o camionetă, la volanul căreia se afla un marocan. Altă persoană a fost ucisă prin înjunghiere de către atacator în timp ce fugea de la Barcelona. Un atac cu un vehicul şi cuţite, în staţiunea balneară Cambrils, comis a doua zi, s-a soldat cu un mort. Cele două atentate au fost revendicate de gruparea Statul Islamic.

Ambasada Statelor Unite la Madrid a declarat că nu poate să comenteze cu privire la probleme legate de spionaj.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb