SPECIALIŞTI DIN PIAŢA BANCARĂ: IRCC - o aberaţie matematică

George Marinescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 octombrie 2019

Bancherii din ţara noastră sunt nemulţumiţi de noul indice de referinţă a dobânzilor, IRCC, care a fost introdus în trimestrul al patrulea al anului trecut. Specialişti din domeniul bancar, aflaţi la seminarul EU-COFILE, care se desfăşoară în aceste zile la Sinaia, au afirmat că "IRCC este o aberaţie matematică", care se bazează pe prea multe variabile.

Conform datelor prezentate de sursele citate, IRCC a fost stabilit pentru ultimul trimestru al anului trecut la 2,36%, iar acum a ajuns la 2,66%. Bancherii subliniază că, în ultimele zece zile, IRCC a trecut de la 1,58% la 2,96%, ceea ce arată o variaţie de 88%.

Spre deosebire de IRCC, fostul indice ROBOR - despre care reprezentanţii PSD şi senatorul Daniel Zamfir au afirmat că este manipulat de sistemul bancar, în defavoarea clienţilor - a fost, în ultimele trei luni din 2018, la valoarea de 3,3%, iar acum este 3,08%, ceea ce arată o scădere. În ultimele zece zile, ROBOR a avut valori cuprinse între 3,08% şi 3,11%.

"În aceste condiţii, să ne ferească Dumnezeu de o criză. Cu cât se alege un index populist, mai prost, cu atât avem efecte negative asupra consumatorilor. Peste cinci ani, dacă păstrăm această aberaţie matematică, ea va ajunge să se reflecte negativ asupra consumatorilor", au afirmat sursele citate.

Bancherii susţin că IRCC este un ghiveci al ratelor la dobândă, ceea ar reprezenta unul dintre motivele variaţiei destul de ridicate. Ei au concluzionat că introducerea IRCC a fost un tip de măsură luată, fără analizarea de către decidenţii politici, nici anterioară, nici posterioară, a efectelor acesteia. Bancherii au precizat că ar fi fost mai bine dacă, înainte de luarea acestei măsuri, reglementatorii s-ar fi uitat mai bine la indicatorii băncilor private.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E foarte frumos faptul ca se folosesc cuvinte foarte tari si dure numind "aberatie" un vechi termen din matematica, media ponderata. Dupa nenumarate procese, amenzi si condamnari pentru manipularea Libor si altor indici in tari bananiere precum Usa, Uk, D, specialistii din supercorecta Rrromanie, surse fara nume, conform articolului, dau cu toate puterile in Zamfir, pentru ca a introdus un indice variabil, mult mai mic decat preacinstitul Robor. Oare de ce avem cel mai mare ecart din UE la dobanzi credite/depozite din Eu? Nu din cauza unei piete mici si monopoliste?

    1. Ecartul credite/depozite e dat de rata centrala de referinta. la nivel de UE spread-ul lor e comprimat de rata mica de referinta...

    Da, dom'le e absolut aberant ca prostimea sa plateasca rate la credite pe baza ratelor efective de imprumut interbancar. Prostimea trebuie sa aiba incredere in ce declaram noi 10 in fiecare zi la ora 12 din putul gandirii noastre, ca noi stim mai bine la ce nivel trebuie sa plateasca prostimea dobanzile.

    Cat tupeu au infectii astia. 

    Ne mai si ameninta cu lozinci fara sa prezinte niciun fel de studii, date, statistici. 

    "sunt nemulţumiţi" - dar de ce? 

    ""IRCC este o aberaţie matematică"" - dar de ce? 

    "se bazează pe prea multe variabile." - si de cand e asta rau, sau de ce? 

    era mai bine sa se bazeze pe ce viseaza ei noaptea? 

    "IRCC este un ghiveci al ratelor la dobândă" - asa si? de ce e asta rau? 

    "unul dintre motivele variaţiei destul de ridicate" - asa si? care-i problema? inteleg ca ei prefera sa fie cat mai sus dar sa fie stabil dom'le. 

    "Ei au concluzionat" - fac ceva pe concluziile lor neargumentate de nimic 

    "fără analizarea de către decidenţii politici, nici anterioară, nici posterioară, a efectelor acesteia" - efectele au fost scaderea dobanzilor la credite, e suficient 

    "s-ar fi uitat mai bine la indicatorii băncilor private" - saracutii de ei, cum vor supravietui cu marje doar triple fata de restul Europei cand s-au obisnuit atatia ani cu marje intre 5 si 7x mai mari, e un veritabil dezastru 

    Incredibil, astia chiar vor sa inceapa lumea sa le dea foc la banci. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb