Preşedintele american George W. Bush şi contracandidatul său în lupta electorală din această toamnă, John Kerry, trebuie să se concentreze pe lupta împotriva terorismului, dacă vor să ajute economia SUA, potrivit unui sondaj realizat printre membrii Asociaţiei Naţionale pentru Economia de Afaceri (NABE). Studiul arată că 40% dintre aceştia susţin că terorismul reprezintă cea mai mare ameninţare, pe termen scurt, la adresa economiei americane, spre deosebire de sondajul realizat în luna martie, conform căruia mai puţin de 20% îşi exprimau această temere. Pe de altă parte, 23% dintre cei chestionaţi sînt de părere că al doilea risc pentru economia SUA (cea mai mare din lume) este creşterea deficitului bugetar.
"Dacă nu ai o economie în siguranţă, nu poţi avea o creştere sănătoasă", afirmă Duncan Meldrum, preşedinte al NABE, adăugînd că viitorul lider al Casei Albe va trebui să pună problema terorismului în fruntea listei de priorităţi. Potrivit estimărilor, economia SUA va creşte cu 4,3% în 2004. Aceasta ar fi cea mai importantă expansiune economică a SUA din 1999 pînă în prezent.
Specialiştii americani mai arată că ameninţarea cu terorismul a contribuit într-o proporţie considerabilă la creşterea puternică a preţurilor la petrol, iar pe de altă parte SUA au fost nevoite să ia măsuri speciale de securitate, la rîndul lor foarte scumpe. Economiştii NABE mai atrag atenţia că ameninţarea cu terorismul duce la scăderea cheltuielilor de consum, la descurajarea investiţiilor şi a angajărilor. Astfel, încrederea în economie este una scăzută.
Sondajul mai sus amintit indică faptul că preşedintele SUA ar trebui să-şi petreacă timpul în proporţie de 25% pentru lupta împotriva terorismului, 17% - pentru reducerea deficitului bugetar, 16% - pentru reforma sistemului de sănătate, 14% - pentru menţinerea securităţii sociale, iar 11% - pentru politicile energetice.
Sondajul a fost realizat în această lună, pe un eşantion de 172 de economişti NABE.
Menţionăm că preşedintele SUA a anunţat, luni, că Statele Unite vor muta, în următorii zece ani, 70.000 de militari din bazele europene şi asiatice în locaţii noi. Acestea sînt amplasate în principal pe teritoriul SUA, de unde militarii vor putea sprijini lupta împotriva terorismului.