SPECIALIŞTII ANTICIPEAZĂ: Criza coronavirus va schimba pe termen lung economia globală

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 martie 2020

Criza coronavirus va schimba pe termen lung economia globală

Câştigători din situaţia actuală: societăţile de e-commerce, furnizorii de streaming video, operatorii de transport aerian privat, aplicaţiile de teleconferinţă

Deşi pandemia de coronavirus a generat o cădere liberă a pieţelor bursiere şi a unor industrii, multe firme - precum cele cu operaţiuni online, spre exemplu - par să fie câştigătorii acestei situaţii de criză mondială.

O analiză AFP arată că, într-un moment în care sute de milioane de persoane din întreaga lume sunt obligate să stea în casă şi să evite călătoriile în străinătate, întreprinderile care îi ajută pe oameni să se adapteze acestor situaţii pot genera schimbări pe termen lung în economie.

"Cred că anumite aspecte ale muncii şi organizării se vor schimba în bine prin situaţia actuală", este de părere Sally Maitlis, profesor de comportament organizaţional la Şcoala Said Business din cadrul Universităţii

Oxford. Domnia sa explică: "Oamenii vor descoperi că pot lucra şi comunica în moduri pe care anterior nu le credeau posibile şi vor fi nevoiţi să devină mai receptivi la tehnologie, dat fiind că nu au de ales".

Pe partea de companii care au de câştigat din situaţia actuală de criză se numără, în primul rând, giganţii de e-commerce, conform analizei, care arată că marii retaileri online au observat o creştere importantă a comenzilor lor, deoarece consumatorii autoizolaţi sau cei care lucrează la domiciliu apelează masiv la reţelele de distribuţie şi livrare pentru lucurile esenţiale vieţii cotidiene.

În noul context, acţiunile giganţilor americani de comerţ Walmart şi Amazon.com au scăzut initial, pe fondul prăbuşirii pieţelor, însă ulterior, mai precis în ultima săptămână, titlurile Walmart au urcat cu 25%, iar cele ale Amazon au recuperat terenul pierdut.

În schimb, magazinele mici şi independente suferă, potrivit spuselor preşedintelui Federaţiei Întreprinderilor Mici din Marea Britanie, Mike Cherry, care precizează: "Este o perioa-dă foarte dificilă pentru toate întreprinderile mici din ţară. Există îngrijorări imense în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare. Perspectiva acestor afaceri în următoarele săptămâni este din ce în ce mai sumbră".

Un alt sector ce câştigă din situaţia actuală este cel al streaming-ului video, în condiţiile în care cererea de filme a crescut din partea ceor care stau acasă. Astfel, platforme majore precum Netflix şi YouTube sunt nevoite să reducă în Europa calitatea streaming-ului ca să diminueze presiunea pe serviciile de Internet.

Activitatea gobală de streaming a sporit cu 20% în weekend-ul 14-15 martie, potrivit Bloomberg News.

De cealaltă parte, lanţurile tradiţionale de cinematografe sunt lovite de o scădere fără precedent a cererii. Unele dintre acestea s-au închis temporar ca să evite răspândirea noului virus.

Sectorul transportului aerian este, la rândul său, extrem de afectat de scăderea cererii, situaţie care a generat, spre exemplu, falimentul operatorului britanic de zboruri Flybe. Experţii anticipează că vom asista şi la alte falimente în domeniu, mai ales că Asociaţia de Transport Aerian Internaţional (IATA) a avertizat că este de nevoie de o sumă de până la 200 de miliarde de dolari pentru salvarea industriei globale de profil.

În schimb, companiile de transport aerian privat se bucură de o cerere în creştere, clienţii bogaţi preferând această variantă pentru siguranţă, potrivit lui Daniel Tang, din cadrul firmei de zboruri charter MayJets din Hong Kong.

"Paramount Business Jets are cereri tot mai multe de zboruri", spune şi CEO-ul acestei firme americane, Richard Zaher, care precizează că solicitările au sporit cu 400%, iar rezervărle - cu 20-25 de procente.

Un alt sector cu evoluţie pozitivă este cel al antrenamentelor de acasă, ca urmare a închiderii sălilor de sport, dar şi cel al aplicaţiilor care permit desfăşurarea de teleconferinţe, dat fiind că tot mai multe persoane lucrează de acasă.

"Există un asemenea entuziasm faţă de lucrul de la distanţă, încât branduri precum aplicaţia de teleconferinţă Zoom Video se bucură de creşterea acţiunilor", afirmă Carolina Milanesi, analist la firma de cercetare Creative Strategies.

În tot acest timp, adunările din lumea reală - de la evenimente sportive la conferinţe de afaceri - au fost amâ-nate sau anulate, existând chiar un mare semn de întrebare privind soarta Jocurilor Olimpice din această vară, din Japonia.

Goldman Sachs: PIB-ul mondial va scădea cu aproape 1% în 2020

Banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. anticipează ca Produsul Intern Brut (PIB) mondial va scădea cu aproximativ 1% în 2020, ceea ce semnifică un declin economic mai sever decât cel înregistrat după criza financiară globală din 2008.

Instituţia arată că evoluţia va fi urmarea deciziilor luate de guvernele din întreaga lume în contextul pandemiei de coronavirus.

"Criza generate de coronavirus sau, mai exact, răspunsul la această criză, reprezintă o constrângere fizică, spre deosebire de una financiară, asupra activităţii economice, care este fără precedent în istoria postbelică", notează un studiu al analiştilor Goldman Sachs. Potrivit acestora, PIB-ul ţărilor avansate va scădea "foarte mult" în al doilea trimestru. Pentru SUA, banca anticipează o scădere de 24%, ceea ce ar reprezenta un declin de două ori şi jumătate mai mare decât recordul negativ înregistrat vreodată de Statele Unite (în perioada postbelică).

Pachet de salvare fără precedent pentru economia Germaniei

Guvernul de la Berlin va face noi împrumuturi, pentru prima dată după 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, în valoare de 750 de miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru atenuarea efectelor negative ale pandemiei.

Ieri, Cabinetul condus de Angela Merkel a semnat planul privind noile cheltuieli în cursul unei şedinţe de urgenţă.

"Acesta este un pachet vast, care include numeroase măsuri", a afirmat ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Economiei, Peter Altmaier, adăugând că Germania va dubla numărul de paturi în unităţile de terapie intensivă.

Bugetul suplimentar al Germaniei, de 156 miliarde de euro, care va fi finanţat prin noi împrumuturi, arată hotărârea autorităţilor de la Berlin de a folosi "toate mijloacele disponibile" pentru combaterea efectelor epidemiei, a adăugat Scholz.

Conform unei estimări a Ministerului de Finanţe de la Berlin, economia Germaniei ar putea scădea cu cel puţin 5% în 2020.

Potrivit Institutului de cercetări economice Ifo, criza coronavirusului ar putea să coste economia Germaniei între 255 şi 729 miliarde de euro în 2020, precum şi peste un milion de locuri de muncă,

"Este posibil ca aceste costuri să depăşească orice am văzut în perioada crizelor economice şi a dezastrelor naturale în ultimele decenii, în Germania", a declarat preşedintele institutului Ifo, Clemens Fuest, menţionând: "În funcţie de diferite scenarii, economia ar urma să să contracte cu 7,2 până la 20,6 puncte procentuale. Aceasta înseamnă costuri cuprinse între 255 şi 729 miliarde de euro".

În cazul în care economia germană va fi paralizată pentru o perioadă de două luni, costurile se vor situa între 255 şi 495 miliarde de euro, în timp ce o închidere parţială pe o perioadă de trei luni ar genera costuri estimate la 354 -729 miliarde de euro, conform Ifo.

ESMA: "Pieţele financiare trebuie să rămână deschise"

Pieţele financiare trebuie să rămână deschise pentru ca economia să continue să funcţioneze în mod normal pe perioada pandemiei de coronavirus, este de părere Steven Maijoor, preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA).

"Pieţele deschise permit continuarea procesului de ajustare a preţurilor la noile informaţii şi totodată furnizează lichiditate în beneficiul investitorilor, pentru că le permite să îşi reechilibreze portofoliile şi să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale", a spus oficialul ESMA.

Spania vrea un "Plan Marshall" de la UE

Premierul spaniol Pedro Sanchez vrea un "Plan Marshall" de la Uniunea Europeană (UE) împotriva pandemiei şi lansarea de "coronabonds" în vederea sprijinirii statelor member.

În noul context, Sanchez a îndemnat duminică UE să creeze un program amplu de investiţii publice, de tipul "Planului Marshall", care a permis reconstruirea Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Premierul Spaniei mai consideră că este necesar ca UE să emită obligaţiuni paneuropene coronabonds pentru a ajuta statele membre să răspundă crizei sanitare şi economice. "Europa poa-te şi trebuie să facă mai mult, iar noi cerem ca ea să facă mai mult într-un moment atât de critic", a afirmat premierul spaniol.

SUA: Lichidităţi de 4.000 de miliarde de dolari pentru economie

Programul de susţinere a economiei americane pentru combaterea impactului pandemiei de coronavirus va include plăţi de 3.000 de dolari pentru familii şi va permite Federal Reserve (Fed) să suplimenteze lichidităţile din economie cu 4.000 de miliarde de dolari, conform secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin. Acesta a declarat, într-o emisiune televizată, că măsurile de suplimentare a lichidităţilor îi vor permite Fed să susţină o gamă largă de afaceri să reziste în următoarele 90-120 de zile.

Oficialii administraţiei Trump sperau să adopte ieri acest pachet de sprijin.

"Trebuie să furnizăm bani în economie acum. Dacă vom face asta, credem că putem stabiliza economia", a spus Mnuchin.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cresterea de 20% a traficului video este putin in conditiile in care toata lumea sta degeaba in casa. Abureala asta cu revolutia online s-a rasuflat odata cu mitul ca magazinele online le vor desfinta pe cele fizice. Acum se va rasufla a doua oara, dupa trecerea pandemiei.

    1. Sint de acord ca acesti specialisti o mai dau si prin bara. O sa fie multi ani de revenire, ceva asemanator ca dupa 2010 dar finalul bineninteles ca va fi la fel, o noua criza.

      Magazinele online nu vor desfinta toate magazinele fizice, insa multe dintre ele. Poate magazinele foarte mici si lanturile mari vor supravietuii. Uita-te cum se dezvolta comertul in SUA si in Europa de Vest. La noi se va intampla acelasi lucru 1:1 cu un dedcalaj de cativa ani.

    Pai da , are America bani 4000 de miliarde de dolari sa bage in economie si sa dea 30002 la familii , pentru ei este simplu , nu-i verifica nimeni ...da drumul la tiparnita si banii curg dar efectele le suportam noi in timp mai apoi .

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb