SPECIALIŞTII CB RICHARD ELLIS ESTIMEAZĂ: Scumpiri de maxim 20% a apartamentelor din blocurile noi

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 13 martie 2007

Scumpiri de maxim 20% a apartamentelor din blocurile noi

Construcţia de apartamente noi se va intensifica, în cursul acestui an, în Capitală. Cu toa­te acestea, cererea pe termen scurt şi mediu va rămâne nesatis­făcută pe acest segment de piaţă, apreciază specialiştii companiei imobiliare "CB Richard Ellis". Astfel, va creşte numărul proiectelor noi în zonele dens populate ale Bucureştiului precum Titan, Colentina, Militari sau Berceni. Semnalele de investiţii sunt foarte încurajatoare în acest sens având în vedere că, anul trecut, numărul de autorizaţii de construcţie eliberate pentru locuinţe noi a ajuns la 1.750 în Capitală şi la 4.394 în Ilfov.

Preţurile medii de vânzare a proiectelor destinate populaţiei cu venituri medii vor înregistra cea mai mare scumpire în acest an, cu până la 20%, comparativ cu tarifele practicate în 2006. Pentru proprietăţile de lux situate în proiecte tip vilă sau în clădiri de înălţime joasă preţurile vor creşte uşor (5-10%) în următoarele 12 luni. Pe acest segment al pieţei se înregistrea­ză, în prezent, un relativ echilibru între cerere şi ofertă. Conducerea "CB Richard Ellis" anticipează, de asemenea, că preţurile de vânzare pentru apartamentele situate în blocuri vechi vor creşte cu 10-15% deoarece noile proiecte nu pot acoperi, încă, cererea existentă pe termen scurt şi mediu.

Zonele de sud şi de est ale Capitalei au devenit tot mai atractive pentru investitorii care construiesc apartamente noi datorită preţurilor mai scăzute la terenuri şi flexibilităţii urbanistice, ceea ce permite dezvoltarea de locuinţe la preţuri competitive.

Potrivit unui studiu efectuat de "CB Richard Ellis", cererea pentru apartamente cu preţuri medii va rămâne crescută, iar dezvoltarea acestui segment al pieţei va fi favorizată de accesul la creditele ipotecare şi creşterea puterii de cumpărare a populaţiei. Cumpărătorii cu venituri mici şi medii, de până la 1.000-1.200 euro/lună, vor fi activi mai ales pe piaţa apartamentelor din blocurile vechi.

Pentru segmentul terenurilor, "CB Richard Ellis" estimează, în acest an, continuarea creşterii preţurilor în cazul amplasamentelor din est şi sud, unde sunt planificate pentru finalizare noi proiecte rezidenţiale şi comerciale. Tot din cauza noilor proiecte, va creşte şi numărul de tranzacţii speculative din aceste perimetre.

Creşterea cererii de terenuri va fi generată, în continuare, de dezvoltarea rapidă a pieţei rezidenţiale. Pe piaţa locală, vor deveni tot mai frecvente parteneriatele între proprietarii de terenuri şi investitori, ca urmare a ofertei scăzute de terenuri, a preţurilor ridicate şi a riscurilor mai mici implicate de astfel de parteneriate.

Ţara noastră va rămâne una dintre cele mai căutate pieţe din Europa Centrală şi de Est, atât pentru investitorii instituţionali, cât şi pentru cei privaţi. Fondurile de investiţii vor activa pe piaţa locală în calitate de cumpărători, dar şi de co-investitori în diverse proiecte de amploare. Dezvoltatorii vor deveni tot mai interesaţi de astfel de parteneriate, deoarece leasing-ul imobiliar nu finanţează proiectele de mari dimensiuni, iar creditele bancare sunt încă scumpe. Va creşte numărul tranzacţiilor cu proiecte înainte de finalizarea lucrărilor de execuţie, în defavoarea celor cu clădiri finalizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb