SPECIALIŞTII EY ROMÂNIA: "Legislaţia privind TVA pentru creanţele neîncasate trebuie corelată cu deciziile CJUE"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 23 iulie 2019

Alex Milcev, Partener - liderul departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, din cadrul EY România şi Costin Manta, Senior Manager - departamentul de Asistenţă Fiscală şi Juridică din cadrul companiei.

Alex Milcev, Partener - liderul departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, din cadrul EY România şi Costin Manta, Senior Manager - departamentul de Asistenţă Fiscală şi Juridică din cadrul companiei.

Creanţele neîncasate reprezintă, fără îndoială, o povară pentru companiile din România, consideră Alex Milcev, Partener - liderul departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, din cadrul EY România şi Costin Manta, Senior Manager - departamentul de Asistenţă Fiscală şi Juridică din cadrul companiei.

Potrivit reprezentanţilor companiei de consultanţă, dincolo de riscurile comerciale, aceste creanţe au şi un impact fiscal deloc de neglijat, TVA trebuie plătită de furnizor către bugetul de stat, chiar dacă nu a fost încasată de la client.

În plus, TVA plătită la bugetul de stat şi neîncasată de la clienţi atrage costuri de finanţare de la creditori sau chiar de la fisc, dacă nu este plătită la timp, mai spun specialiştii în fiscalitate.

Alex Milcev şi Costin Manta subliniază că, ţinând cont de jurisprudenţa constantă pe această speţă de TVA, legislaţia naţională ar trebui să fie pusă în acord cu deciziile Curţii Europene de Justiţie, permiţând astfel recuperarea TVA cu un efort minim.

Conform celor doi reprezentanţi ai EY România, jurisprudenţa recentă a Curţii Europene de Justiţie a analizat, în ultimii ani, mai multe cazuri care aveau ca subiect TVA aferentă creanţelor neîncasate, clarificând tratamentul de TVA aplicabil.

Persoanele impozabile întâmpină dificultăţi în recuperarea creanţelor de-a lungul unor perioade foarte lungi (de exemplu, de aproximativ zece ani), fiind în situaţia de a prefinanţa statul cu o TVA neîncasată de la clienţi, au adăugat aceştia.

Compania a mai transmis: "Concluziile Curţii Europene de Justiţie nu lasă loc de interpretări în aceste situaţii: persoanele impozabile pot recupera TVA aferentă creanţelor pentru care există o probabilitate rezonabilă de neîncasare. Practic, furnizorii nu sunt obligaţi să finanţeze statul cu o TVA neîncasată de la clienţi. Tot Curtea prevede şi posibilitatea anulării acestei ajustări, în cazul în care creanţa va fi, în cele din urmă, încasată, existând, astfel, un echilibru. Există ţări din Uniunea Europeană care lasă posibilitatea recuperării TVA aferentă creanţelor neîncasate în termen, de exemplu, de şase luni de la data scadenţei (cazul Marii Britanii)".

Contribuabilii români au parte de prevederi mai stricte, însă: TVA aferentă creanţelor neîncasate poate fi recuperată dacă debitorul a intrat în faliment sau în cazul reducerii creanţei în procedura de reorganizare, precizează firma de consultanţă.

"Deşi nu se menţionează termene clare în legislaţia din România, dincolo de care TVA poate fi recuperată, practica ne arată că aceste proceduri se pot întinde pe ani de zile. Am întâlnit cazuri concrete în care intrarea în faliment a debitorului a intervenit după mai mult de zece ani", au explicat Alex Milcev şi Costin Manta .

Conform obligaţiilor asumate în tratatul de aderare la UE (transpuse şi în Codul fiscal), România trebuie să respecte deciziile Curţii Europene de Justiţie şi astfel, legislaţia privind recuperarea TVA în cazul creanţelor neîn­casate ridică semne de întrebare privind respectarea acestor decizii, au mai atras atenţia aceştia.

Reprezentanţii EY România au mai precizat: "Există soluţii: sunt, în prezent, în derulare mai multe proceduri de recuperare a acestei TVA neîncasate, unele pe cale administrativă, altele cu implicarea instanţelor de judecată. Chiar şi în baza prevederilor legislative limitative din România, contribuabilii pot recupera TVA aferentă creanţelor neîncasate, fiind eligibile şi creanţele mai vechi de cinci ani. Un aspect distinct îl reprezintă creanţele vândute, de multe ori pe sume modice din cauza probabilităţii reduse de încasare. Dar, chiar şi în acest caz, există soluţii care le pot face eligibile pentru recuperarea TVA (unde sumele recuperabile de TVA pot depăşi semnificativ orice sumă din creanţa propriu zisă cu şanse rezonabile de recuperare)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb