Specialiştii nu mai aşteaptă majorarea dobânzii Fed: dolarul scade, aurul urcă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2016

Specialiştii nu mai aşteaptă majorarea dobânzii Fed: dolarul scade, aurul urcă

SEC: Soros şi-a redus masiv deţinerile în aur

Dolarul s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de valutele majore, iar cotaţia aurului a înregistrat cea mai mare creştere din ultimele două săptămâni, în condiţiile în care aşteptările privind o majorare a dobânzii de către banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed), anul acesta, sunt slabe.

În opinia specialiştilor, dolarul pierde teren ca urmare a faptului că datele privind economia americană, cea mai mare din lume, vor determina Federal Reserve să se abţină de la creşterea costurilor împrumuturilor în contextul relaxării monetare din Asia şi Europa.

Indicele Bloomberg Dollar Spot a coborât cu 0,6% la ora 10.40, pe piaţa din New York, ajungând la 1.168,20 puncte. Scăderea este cea mai importantă din iunie până acum.

Faţă de moneda unică europeană, dolarul a pierdut 0,7% la ora 10.31, pe piaţa din SUA, consemnând un curs de 1,1267 unităţi/euro, respectiv 0,8% raportat la moneda japoneză, atingând 100,50 yeni/dolar.

Probabilitatea ca Fed să crească dobânda în 2016 este mai mică de 50%, potrivit Bloomberg.

Ieri, odată cu declinul dolarului, preţul futures al aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,2% la ora 10.30, la Comex New York, ajungând la 1.350,20 dolari uncia.

Potrivit CNBC, care citează documentele înaintate autorităţii pieţei de capital din SUA (SEC), Soros Fund Management, fondul de investiţii condus de miliardarul George Soros, şi-a redus masiv deţinerile în aur, în trimestrul al doilea din anul curent, când preţul metalului galben a urcat până la cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani.

Sursa amintită precizează că Soros şi-a vândut, în intervalul aprilie - iunie 2016, majoritatea acţiunilor deţinute la producătorul de aur "Barrick Gold" Corp., cel mai mare din lume, însă a cumpărat acţiuni în valoare de 535,5 milioane de dolari la "Liberty Broadband" Corp., companie care investeşte în operatori de cablu.

Soros Fund Management şi-a redus semnificativ participaţia la compania canadiană "Barrick Gold" - la 1,07 milioane de acţiuni în valoare de 22,9 milioane de dolari, de la 19,4 milioane de acţiuni în primele trei luni ale lui 2016. De asemenea, fondul lui Soros şi-a diminuat participaţia la SPDR Gold Trust până la 240.000 de acţiuni în valoare de 30,4 milioane de dolari, de la 1,05 milioane acţiuni în valoare de 123,5 milioane de dolari în primul trimestru.

"Investitorii au fost mai activi în reducerea participaţiilor la companiile miniere, în condiţiile în care unele dintre acestea au înregistrat perfomanţe slabe în prima jumătate a anului", a declarat Tai Wong, director în cadrul BMO Capital Markets din New York.

În trimestrul al doilea din anul curent, preţul spot al aurului a crescut cu 7%, pe fondul votului dat de Marea Britanie pentru ieşirea din Uniunea Europeană (Brexit). În primele trei luni ale anului curent, cotaţia metalului preţios a urcat cu 16%, acesta fiind cel mai puternic avans din ultimele trei decenii, determinat de slăbirea speranţelor legate de o nouă majorare a dobânzii cheie în SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb