Spectrul hiperinflaţiei

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 8 mai 2012

Cătălin Avramescu

Imaginile sunt terifiante. Un individ mătură teancuri de bancnote aruncate pe stradă. Altul lipeşte bancnote pe perete, în chip de tapet. Altul pune pe foc teancuri de bani, pentru a încălzi un cazan. Toate, din vremea hiperinflaţiei.

Una dintre cele mai bune analize ale hiperinflaţiei este lucrarea lui Adam Fergusson, cu un titlu inspirat: "Când banii mor" (When Money Dies). Este vorba despre cel mai cunoscut episod de hiperinflaţie din secolul XX, în Germania regimului Weimar. În acel moment, scrie Fergusson, "banii au ajuns să nu mai fie o sursă de securitate". În 1923, preţurile se dublau la fiecare două zile, iar cea mai "valoroasă" bancnotă în circulaţie ajunsese aceea de 100.000 de miliarde de mărci. Presa relata despre o boală ciudată, care îi afecta pe unii, o adevărată "dambla a zero-urilor", manifestată ca o compulsie de a scrie şiruri nesfârşite de zero-uri.

Inflaţia din Germania a avut proporţii apocaliptice, însă, aritmetic vorbind, nu a fost cea mai rea pe care au cunoscut-o economiile contemporane. Această "onoare" îi revine hiperinflaţiei din Ungaria, din 1946, când valoarea monedei naţionale era anunţată în fiecare zi la radio. Prin aceeaşi zonă, a hiperinflaţiei absolute, a fost şi episodul inflaţionist din Zimbabwe, care a dus, de altfel, la distrugerea completă şi la abandonarea monedei naţionale, în 2009.

Când apare hiperinflaţia? Ce o produce? Am să prezint acum câteva elemente de analiză. Încep cu un factor care nu este economic, ci mai degrabă psihologic şi, ca atare, rareori observat chiar de către aceia care au abordat sistematic chestiunea hiper-inflaţiei.

Hiperinflaţia apare adesea ca o surpriză. Pentru guvernele şi pentru cetăţenii în chestiune, hiperinflaţia este adesea ca o "furtună perfectă" pe care nimic nu o anunţă. Şi de care nimeni nu se teme. Desigur, în unele cazuri a existat mai întâi o alunecare treptată pe panta inflaţiei. Dar hiper-infalaţia este altceva. Este o cădere în abis a valorii banilor. Solul monedei se cască sub picioarele nefericiţilor care au avut nenorocul să se găsească acolo. Nimic nu pare să o pregătească, psihologic vorbind. Nimeni nu a prevăzut-o, nimeni nu s-a pregătit. Nici măcar în state precum Austria, care a cunoscut, în 1922, o hiperinflaţie care ajunsese la 1500% pe an.

Explicaţiile acestui fenomen, de topire a valorii banilor, sunt diverse. Dar, aşa cum spuneam, majoritatea explicaţiilor sunt de natură economică. Sigur, şi factorii politici sunt recunoscuţi, însă într-o manieră generală: război, criză etc.

Lucrurile sunt însă mai complicate. Priviţi la cronologia câtorva episoade de hiperinflaţie: Polonia 1989-1990, România anilor '90, Ucraina 1993-1995, Peru 1988-1990, Iugoslavia 1990-1994. Observăm că hiperinflaţia s-a produs, în aceste cazuri, pe fondul unei reforme a regimului politic. Nu a fost război, extern sau civil, nu a fost nici o insurecţie de masă, nu a fost nici măcar rezultatul unor politici de confiscare revoluţionară a proprietăţilor. Tot ce s-a întâmplat este că un regim a încercat să se stabilizeze printr-o serie de reforme. Iar rezultatul a fost o explozie a masei monetare.

Istoria este aceeaşi. Un regim încearcă să îşi salveze pielea mărind salariile. Plătind subvenţii companiilor de stat. Crescând "cheltuielile sociale".

La început, aceste măsuri par simple "corecţii", mai mult sau mai puţin inspirate. Dar la un moment dat există un punct dincolo de care sistemul basculează. Guvernul trebuie să recurgă la tipărirea de bani. La început, ca o supapă de siguranţă. După aceea, pur şi simplu pentru că nu mai are alternativă.

Ce rol are rata de schimb? Este degradarea acesteia un efect sau o cauză a hiperinflaţiei? Este limpede că, în unele scenarii, hiperinflaţia este cauzată de degradarea ratei de schimb. Acest lucru s-a întâmplat, spre exemplu, la începutul hiperinflaţiei din Germania, ca urmare a unei politici deliberate. De regulă, degradarea aceasta este produsă de lipsa de încredere, pe pieţele interne şi externe, în moneda respectivă.

În orice caz, consecinţele sociale ale hiperinflaţiei merită ţinute minte. Adam Fergusson observa, într-un interviu, că acestea includ şi corupţia. Germania nu fusese până atunci o ţară coruptă. Altă consecinţă este sus-piciunea generalizată. Oamenii văd că unii o duc mai bine şi îşi pun, cu anxietate, întrebări. De unde? Cum se descurcă? Ce "şmecherii" fac?

Altă consecinţă - iar eu aş spune că e chiar un semn prevestitor - este formarea unei adevărate "culturi a norocului". Oamenii încep să fie obsedaţi să joace la bursă, la loterie, la tombole. În fond, de ce nu, atâta vreme cât banii, dacă nu scapi repede de ei, scapă oricum ei de tine?

Câteva concluzii, în termeni generali. O economie nu suportă chiar orice. Există o limită dincolo de care "se rupe căruţa în drum". Un buget în deficit progresiv, o politică monetară laxă, o creştere puternică a valorii unor bunuri de referinţă, lipsa încrederii în monedă: acestea sunt ingredientele panicii.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Intuitie buna a domnului Avramescu! grija mare; Ponta va face poante mari. 

    1. 1 Cabinetul Ponta are durata limitata. 2. Cheltuelile cu restituirea partii amputate din salarii si CAS-ului abuziv incasat de la pensionari se incadreaza in deficitele convenite cu FMI si UE. Restul ..vom mai vedea . Rabdare si tutun...!

    Stefan Zweig, scriitor austriac de origine evreiasca, a descris printre altele atat de elocvent intr-o carte de memorii (Lumea de ieri, daca nu ma insel) cum s-a "rostogolit" dupa primul razboi mondial hiperinflatia din Austria in Germania ... un fenomen nemaiintalnit pana atunci, terifiant ... Acum Europa nu se afla nici dupa un razboi, lasand la o parte posibilul "razboi nevazut", nu a aparut nici hiperinflatia, in pofida oricaror principii economice de bun simt, iar viitorul pe termen mediu, ca sa nu zic scurt, este "indescifrabil" ...

    Vorba ceea ... vom muri si vom vedea! 

    Cataline. Nici nu te mai citesc. D'aia ai si beneficiat de perioada asta de gratie. Nu ma mai interesezi deloc, pentru ca mi'am dat seama ca ca e unfair sa te bati la o categorie inferioara... Dar acum nu pot sa nu'mi amintesc de dumneata. Hai ca martea asta era prea din scurt, cred ca'ti vine f greu sa scrii un editorial peste noapte, dar martea viitoare ASTEPT CU MARE INTERES UN COMENTARIU DESPRE NOILE MODALITATI DE VOT. Pai cat ai amusinat p'aci cu uninominalul dintr'un singur tur, cate oale ai spart in capul "stangii" ca ne trage in jos de parca NU AIDUMITALE ERAU LA PUTERE si iete cum la nici o saptamana, "stanga" de care zici tz'a facut pohta ce'ai pohtit. Eu unul sunt dezamagit pentru ca am fost CONTRA ACESTUI TIP DE VOT. DAR DUMNEATA CHIAR ESTI OBLIGAT ACUM SA'TI PUI NISCAIVA CENUSHA'N CAP... Daca n'o faci nu te voi ierta la niciun editorial. Eu zic ca propunerea mea e rezonabila in comparatie cu alternativa daca nu ma servesti. Alles Gute!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb