SPERANŢA DE VIAŢĂ ESTE ÎN CREŞTERE În 100 de ani, lumea va fi plină de centenari

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Miscellanea / 13 mai 2011

În 100 de ani, lumea va fi plină de centenari

În viitorul apropiat, speranţa de viaţă a oamenilor va ajunge la 100 de ani. Nu este vorba de o utopie, specialiştii în genetică aducând argumente concrete în acest sens. Trebuie precizat, din start, că media de viaţă a locuitorilor planetei este dublă acum faţă de anul 1800.

Nu este un secret pentru nimeni că în ultimii 70 de ani condiţiile de viaţă au cunoscut o îmbunătăţire uriaşă, lucrurile stau la fel şi în ceea ce priveşte evoluţia medicinei şi a farmaceuticii. Ce-i drept, în continuare există boli incurabile, poluarea se află în creştere, stresul este tot mai mare, dar cu toate acestea mortalitatea la persoanele peste 50 de ani a scăzut simţitor. Profesorul Tom Kirkwood, de la Institutul de Sănătate din Newcastle, a dat recent publicităţii un studiu, în care, printre altele, se vorbea de faptul că speranţa de viaţă este în continuă creştere, în medie cu doi ani la fiecare deceniu. Conform studiilor efectuate de oameni de ştiinţă s-a ajuns la concluzia că trupul uman este o "uzină" aflată în plin proces de evoluţie şi auto-regenerare, acest lucru fiind vizibil de la o generaţie la alta. Cercetările geneticienilor nu contrazic, cel puţin în primă fază, nici ceea ce apare în cartea de căpătâi a Creştinătăţii, Biblia. În Facerea, Capitolul 6:3, sunt scrise următoarele: "Dar Domnul Dumnezeu a zis: < Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceştia, pentru că sunt numai trup. Deci zilele lor să mai fie o sută două-zeci de ani! >".

Revenind la calculul profesorului Kirkwood, la care cuplăm şi cifrele concrete extrase din statistici se poa-te vedea că în următorul veac, speranţa de viaţă în multe state dezvoltate va depăşi 100 de ani. În acest moment, topul longevităţii este dominat de următoarele ţări: Japonia - o medie de 82,6 ani; Islanda - 81,8 ani; Elvetia - 81,7 ani; Australia - 81,2 ani; Spania - 80,9 ani; Suedia - 80,9 ani; Israel - 80,7 ani; Franţa - 80,7 ani; Canada - 80,7 ani; Italia - 80,5 ani; Noua Zeelandă - 80,2 ani; Norvegia - 80,2 ani. Dacă la cifrele de mai sus adăugăm 20 de ani (2X10 decenii) reiese clar care va fi speranţa de viaţă în aceste ţări în anul 2111. Cum pentru ţara noastră media actuală este de 72,5 ani, abia peste 140 de ani vom avea o generaţie de centenari. Statisticile ONU arată că această teorie este valabilă. Spre exemplu, în 1950, speranţa de viaţă în ţara noastră era de 62,8 ani la femei şi 59,4 ani în cazul bărbaţilor. Practic, în 60 de ani speranţa de viaţă a crescut în medie cu 12 ani.

Ambiţiile oamenilor în ceea ce priveşte longevitatea nu se opresc însă la 100 de ani, ci se îndreap-tă spre vârste matusalemice, apropiate de 1000 de ani. Cercetătorii italieni Gabriele Rossi şi Antonella Canonico au făcut analize sangvine la aproape 100 de milioane de persoane pentru a stabili dacă vârsta biologică cores-punde cu cea cronologică. Cei doi au pus bazele laboratoarelor de cercetare privind imortalitatea, "Ilabs", unde colaborează matematicieni, fizicieni, chimişti, informaticieni, biologi, medici, geneticieni, psihologi. În urma studiilor, aceştia au lansat pe piaţă o carte, Semi-Immortality, în care se vorbeşte de prelungirea nedefinită a vieţii. Cei curioşi pot găsi pe site-ul semi-immortality.com cartea celor doi, în limba engleză. Aceştia susţin că vom atinge "semi-nemurirea" mai repede decât se aşteaptă omenirea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb