SPORT Scandalul dopajului se extinde

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 27 noiembrie 2019

Scandalul dopajului se extinde

Scandalul dopajului se extinde la cel mai înalt nivel şi una dintre "forţele" sportului mondial este posibil să rămână pe tuşa marilor competiţii pentru o perioadă destul de lungă.

Un comitet independent al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) a recomandat suspendarea pe patru ani a Rusiei din viitoarele competiţii sportive internaţionale, inclusiv JO 2020 de la Tokyo, pentru falsificarea datelor laboratorului de la Moscova. Dacă această recomandare va fi acceptată de către Comitetul Executiv al AMA, care se va reuni pe 9 decembrie la Paris, Rusia nu va putea participa la următoarele ediţii ale Jocurilor olimpice de vară şi de iarnă, din 2020, respectiv 2022, şi nici la JO ale Tineretului sau Jocurile Paralimpice. Pentru sportul din această ţară această decizie ar fi echivalentul unui dezastru major. Conform Agerpres, AMA a descris sancţiunile dure care i-au fost recomandate de către comitetul său de revizuire a conformităţii (CRC). Astfel, timp de patru ani, niciun oficial rus nu va fi autorizat în locaţiile marilor competiţii sportive, iar Rusia nu ar mai putea solicita atribuirea de evenimente sportive internaţionale, inclusiv JO. Mai rău, dacă evenimentele i-au fost deja atribuite, organizatorul va trebui să le retragă şi "să le reatribuie altei ţări, cu excepţia cazului în are acest lucru este imposibil din punct de vedere legal sau practic". În plus, sportivii ruşi nu vor putea participa la competiţii sportive internaţionale importante decât atunci când vor fi capabili să demonstreze că nu sunt implicaţi în vreun fel în scandalul de dopaj cu care se confruntă ţara lor. În acest caz, nu li se va permite să concureze sub steagul Rusiei, ci sub drapel neutru, aşa cum se întâmplă deja în întrecerile atletice începând din 2015.Potrivit comitetului independent al AMA, "sute" de rezultate suspecte ale testelor antidoping au fost eliminate din fişierele transmise de către Rusia la începutul anului 2019. Este vorba, în opinia CRC, de "un caz extrem de grav de neconformitate''. Conducătorul Agenţiei antidoping din Rusia (RUSADA), Iuri Ganus, se aşteaptă ca membrii executivului Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) să urmeze recomandările comisiei independente a AMA şi să suspende Rusia pentru patru ani din viitoarele competiţii sportive. "Este realitatea, pentru încă patru ani, vom plonja într-o nouă criză antidoping'', a estimat şeful RUSADA.

În plus, deja se vorbeşte că Rusiei i-ar putea fi retrase, totodată, meciurile de la Campionatul European de fotbal ediţia 2020, pe care urmează să le găzduiască la Sankt Petersburg. Autorităţile de la Moscova vor avea însă dreptul să conteste aceste posibile sancţiuni în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Vara aceasta, aproximativ 300 de sportivi ruşi bănuiţi de dopaj au fost identificaţi după analizarea datelor recuperate de la fostul laborator din Moscova, a anunţat Agenţia Mondială Antidoping (AMA). Graţie datelor recuperate "serviciul de Informaţii şi anchetă al agenţiei a identificat un grup ţintă de 298 de sportivi (reprezentând 578 de eşantioane) ce prezentau datele cele mai suspecte", a precizat AMA într-un comunicat. Printre aceste cazuri, dosarele a 43 de sportivi (reprezentând 150 eşantioane) "au fost trimise federaţiilor vizate", care au puterea disciplinară. "Acestea au început evaluarea probelor pentru a identifica cazurile de violare a regulamentelor antidoping", a adăugat agenţia. Dacă federaţiile nu vor lua măsuri în ciuda dosarelor trimise de AMA, aceasta îşi rezervă dreptul de a duce afacerea în faţa Tribunalului de arbitraj sportiv (TAS). Recent, doi biatlonişti ruşi, Aleksandr Pecenkin şi Aleksandr Cernîşov, au fost suspendaţi patru ani pentru implicarea lor în "sistemul de dopaj instituţionalizat" din Rusia între 2011 şi 2015. Pecenkin şi Cernîşov au fost suspendaţi "pe baza analizelor datelor laboratorului din Moscova". Aceste date au fost recuperate la sfârşitul lui aprilie 2019 de Agenţia Mondială Antidoping.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb