SPORT ŞI BANI Dopajul, industria de milioane de euro care produce campioni de mucava

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 21 ianuarie 2013

Dopajul, industria de milioane de euro care produce campioni de mucava

Scandalul iscat în jurul fostei mari vedete a ciclismului, americanul Lance Armstrong, redeschide dezbaterea despre una din marile probleme ale sportului actual: dopajul. Devenit o adevărată industrie care scoate pe bandă rulantă campioni de mucava, dopingul poate distruge definitiv ideea de sport, mai ales că invariabil cei care apelează la aceste "stimulente" de performanţă au, mai devreme sau mai târziu, grave probleme de sănătate. Sute de milioane de euro sunt cheltuite anual pentru a crea noi substanţe care să nu fie descoperite la controalele antidoping, cercetarea în acest sens fiind una dintre cele mai avansate. Agenţia Mondială Anti-Doping cheltuieşte anual peste 28 de milioa-ne de euro pentru a-i depista pe trişori, dar suma este deja considerată foarte mică. Ciclism, haltere, gimnastică, nataţie, fotbal, handbal, volei, box, atletism sunt doar câteva dintre sporturile atinse de acest flagel.

Sportivi celebri, precum Diego Armando Maradona, Marion Jones, Ben Johnson, Lance Arm-strong, Floyd Landis au fost dovediţi că au încercat să trişeze folosind stimulente nepermise, fiind suspendaţi drastic iar o parte din ei au rămas fără medaliile cucerite la Campionatele Mondiale sau Jocurile Olimpice. Suspiciuni de dopaj planează şi asupra stimulentelor medicale folosite la unele din marile echipe din fotbalul mondial, naţionala Spaniei sau Real Madrid fiind ţinta unor atacuri, în special dinspre presa din Franţa, dar până acum nu a fost probat nimic.

Faptul că Lance Armstrong, câştigător a şapte titluri în Turul Franţei, a recunoscut, într-un interviu acordat prezentatoarei Oprah Winfrey că a folosit substanţe interzise în cariera lui, poate reprezenta un pas uriaş în lupta împotriva dopingului. Această recunoaştere îl lasă fără câteva zeci de milioane de dolari, fără titluri şi reprezintă un exemplu pentru cei care cred că pot păcăli sportul de performanţă. Anul trecut, după o anchetă a Agenţiei Americane Antidoping (USADA), care a descoperit că fostul câştigător al Turului Franţei s-a dopat sistematic, Federaţia Internaţională de Ciclism (UCI) i-a anulat lui Armstrong întregul palmares începând cu 1 august 1998 şi l-a sus-pendat pe viaţă din activitatea sportivă. Armstrong nu a contestat această decizie. USADA îl acuză pe fostul sportiv că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sanguine, de-a lungul întregii sale cariere. Potrivit mărturiilor culese de USADA, mai mulţi coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat în acelaşi timp cu liderul echipei. Lance Armstrong a mărturisit şi de ce nu a spus adevărul până acum: "Pentru cei mai mulţi oameni e prea târziu şi asta e din vina mea. Văd situaţia ca pe o minciună mare care s-a repetat de multe ori. (...)Nu eu am inventat cultura asta, dar nici nu am încercat să o opresc. (...)Voiam să câştig cu orice preţ. Când am fost diagnosticat cu cancer, aş fi făcut orice ca să supravieţuiesc. Am adoptat atitudinea asta şi în ciclism, cu orice preţ, iar asta nu a fost un lucru bun Am abuzat de puterea mea. Nu-i treaba mea să curăţ sportul. Dacă sînt chemat să colaborez, voi fi primul la uşă. În situaţia mea, însă, nu sînt cel mai credibil personaj". Preşedintele Agenţiei Americane Antidoping (USADA), Travis Tygart, a apreciat că Lance Armstrong a făcut un mic pas în direcţia cea bună, după ce a mărturisit că s-a dopat.

După anul 2000, şi la noi lucrurile păreau să fi scăpat de sub control. Într-un raport al Comisiei Naţionale Antidoping, pe lista sporturilor în care apăreau sportivi depistaţi pozitiv erau: atletism, bob, fotbal, box, ciclism, culturism, haltere, handbal, lupte greco-romane, karate, tenis, gimnastică. Din fericire, în ultimul ciclu olimpic cazurile au devenit tot mai puţine. Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) va modifica regulamentele disciplinare astfel încât, din 2015, sportivii care trişează să fie suspendaţi pentru patru ani. Acum sportivii depistaţi pozitiv la controalele anti-doping sunt suspendaţi pe o perioadă de doi ani, iar recidiviştii sunt suspendaţi pe viaţă.

Substanţele folosite, metodele, felul cum acestea sunt transportate demonstrează o inventivitate diabolică, dar arată şi cât de mulţi bani sunt aruncaţi în acest joc periculos. Prezentăm mai jos câteva cazuri de dopaj din ultimii doi ani care ne arată care este ultima "modă" în materie de trişat. În ianuarie 2011, Federaţia Spaniolă de Ciclism a propus suspendarea pe un an a lui Alberto Contador, câştigător al Turului Franţei în 2010, după ce acesta a fost depistat pozitiv cu clenbuterol. Ciclistul italian Riccardo Ricco, suspendat 20 de luni după ce a fost depistat pozitiv cu EPO în 2008 a recunoscut că şi-a făcut transfuzie cu propriul sânge. Ciclistul german Patrik Sinkewitz a fost depistat pozitiv cu hormoni de creştere şi a fost suspendat provizoriu. Aceasta a fost prima suspendare dictată în baza testelor de detectare a hormonilor de creştere în ciclism. Sinkewitz a mai fost depistat pozitiv cu testosteron în 2007. Atletul lituanian Zivile Balciunaite, campion european în 2010 în proba de maraton, a fost suspendat doi ani după ce a fost depistat pozitiv cu testosteron. Estonianul Andrus Veerpalu, campion olimpic de schi fond în proba de 15 km la Salt Lake City (2002) şi Torino (2006) a fost depistat pozitiv cu hormoni de creştere. În vârstă de 40 de ani, Veerpalu şi-a anunţat retragerea. Portarul australian de polo James Stanton a fost suspendat doi ani după ce a fost depistat pozitiv cu clenbuterol. Şase atleţi indieni au fost depistaţi pozitiv cu steroizi anabolizanţi şi au fost suspendaţi provizoriu. Înotătorul brazilian Cesar Cielo Filho, campion mondial la 50 şi 100 metri liber, a fost depistat pozitiv cu furosemid, un diuretic considerat produs mascant. Brazilianul Pedro Solberg, câştigător al Circuitului Mondial de volei pe plajă în 2008, a fost suspendat provizoriu după ce a fost depistat pozitiv cu steroizi. Cinci jucătoare ale naţionalei de fotbal feminin a Coreei de Nord au fost depistate pozitiv cu steroizi anabolizanţi în timpul Cupei Mondiale. Biatlonista ucraineană Oksana Hvostenko a fost suspendată un an de Federaţia Internaţională după ce a fost depistată pozitiv cu efedrină. Christian Hoffmann, campion olimpic în 2002 în proba de 30 km schi fond, suspectat că este implicat într-o afacere de dopaj sanguin, a fost suspendat şase ani de Agenţia Austriacă Antidoping. Lista este, din păcate, cu mult mai lungă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb