SPORT ŞI BANI Inaugurăm primul stadion mare după o pauză de 28 de ani

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 22 februarie 2011

Inaugurăm primul stadion mare după o pauză de 28 de ani

Infrastructura sportivă autohtonă se află în faţa unui moment istoric: după 28 de ani, în aceas-tă vară, vor fi inaugurate două arene cu o capacitate de peste 20.000 de locuri. În luna iulie va fi gata arena din Cluj, construită pe locul unde s-a aflat fostul stadion "Ion Moina", iar în august va fi inaugurat noul stadion "Naţional". Ultimul mare stadion construit la noi în ţară a fost cel din Medgidia, dat în folosinţă în 1983, la aceea vreme putând găzdui 32.000 de spectatori. După căderea regimului comunist a fost construită de la zero o singură arenă importantă, în Cotroceni, stadionul de 15.000 de locuri găzduind o bună perioadă partidele de pe teren propriu ale formaţiei FC Naţional. Noile stadioane din Cluj şi Bucureşti permit organizarea unor evenimente cultural - sportive de amploare. În aceste condiţii, planurile preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, legate de organizarea unui turneu final de Campionat European, nu mai par complet utopice, având două puncte de pornire.

Stadionul Naţional din Complexul Sportiv "Lia Manoliu" va avea o capacitate de 55.000 de locuri. Accesul pe această arenă se va face simultan prin 94 de căi de acces, proiectul fiind cel mai grandios din ultimii 40 de ani. Costurile totale se vor ridica la 143 de milioane de euro. Arena va găzdui meciurile echipei naţionale, dar şi două echipe din Bucureşti şi-au exprimat intenţia de a-şi disputa partidele de pe teren propriu pe cel mai mare stadion din ţară. În 2012, Stadionul Naţional va găzdui finala Europa League.

Arena din Cluj va avea o capacitate de 30.596 de locuri, toate acoperite, şi o pistă de atletism de categoria A. Costurile totale se vor ridica la peste 30 de milioane de euro, la inaugurare Universitatea Cluj urmând să dispute o partidă amicală cu Real Madrid.

Ţara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte stadioanele, sălile polivalente şi bazinele olimpice. În luna decembrie, guvernul s-a angajat să sprijine administraţiile care investesc în construcţia de stadioane la standarde FIFA şi UEFA, cu un procent de 50% din valoarea investiţiei. Cele mai mari stadioane din ţara noastră au fost inaugurate între 1956 şi 1983: "Lia Manoliu" - Bucureşti (1956), "Ion Moina" - Cluj (1961), "Dan Păltinişanu" - Timişoara (1963), "Ion Oblemenco" - Craiova (1967), "Farul" - Constanţa (1970), "Ghencea" - Bucureşti (1974), "Municipal" - Turnu Severin (1977), "Municipal" - Medgidia (1983).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb