Scăderea cheltuielilor de personal pare piatra de moară a actualei guvernări. Miniştrii Cabinetului Cîţu par incapabili să convingă cetăţenii că tăierile sau mai bine zis plafonările unor sporuri şi îngheţarea pensiilor şi salariilor bugetarilor în 2021 sunt măsuri necesare. Un nou exemplu negativ este Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, care a reuşit să enerveze atât judecătorii şi procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cât şi pe preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, după ce a afirmat că sporurile încasate de magistraţi reprezintă 85% din salariul acestora.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă că "a luat act cu indignare" de declaraţia ministrului Muncii, şi a susţinut că afirmaţiile cuprinse în ea sunt neadevărate.
CSM arată că, potrivit art.25 alin.1 din legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază.
"Subliniem că această prevedere legală este respectată cu stricteţe în cadrul întregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, în luna ianuarie 2021 ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23.83%", se arată în comunicatul de presă citat.
La rândul său, Corina Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, susţine că afirmaţiile Ralucăi Turcan, privind sporurile de 85% de care ar beneficia personalul din justiţie au un caracter "totalmente eronat' şi recomandă reprezentanţilor tuturor puterilor statului să facă declaraţii în baza unor informaţii reale.
Conform unui comunicat de presă emis de ÎCCJ, în ceea ce priveşte judecătorii, magistraţii-asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate (în principal, grefierii, grefierii informaticieni etc.), care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Înaltei Curţi, totalul sporurilor aflate în plată este plafonat la 30% din salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, în conformitate cu legea 153/2017. La nivelul ÎCCJ, suma sporurilor, fără indemnizaţia de hrană, acordate cumulat pe total buget este de 28,64% din suma salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare, restul până la 30% (1,36%) fiind reprezentat de totalul indemnizaţiilor de hrană acordate, în condiţiile legii, tuturor membrilor personalului.
În documentul citat se mai arată că în privinţa funcţionarilor publici, personalului contractual şi a şoferilor (personalul conex) se află în plată un spor de 15% pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, iar agenţii procedurali şi aprozii beneficiază de un cuantum total al sporurilor de până la 30%, cuantum menţinut la nivelul lunii decembrie 2018.
"Caracterul totalmente eronat al informaţiilor vehiculate în spaţiul public de către ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale sub aceste aspecte demonstrează necesitatea ca reprezentanţii tuturor puterilor statului, în poziţionările publice legate de serviciul public al justiţiei, să se bazeze pe informaţii reale, verificate şi să adopte o poziţie de minim echilibru şi de cooperare loială cu autoritatea judecătorească. Toate indemnizaţiile şi salariile din cadrul autorităţii judecătoreşti sunt stabilite în baza legii, ale cărei dispoziţii sunt general disponibile, se reflectă în declaraţiile de avere ale judecătorilor, magistraţilor-asistenţi şi grefierilor sunt publicate în condiţiile legii, neexistând niciun fel de elemente care să împiedice o documentare corectă şi completă pe această temă, astfel că asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile", a declarat Corina Corbu, preşedintele ÎCCJ.
Şi Parchetul General a emis un comunicat de presă în care arată că sporurile de care beneficiază procurorii şi personalul auxiliar de specialitate sunt următoarele:
- spor pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat;
- spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază;
- spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5% aplicat la salariul de bază.
Conform art. 25 aliniat 1 din legea salarizării unice, sporurile de mai sus nu au fost acordate în maximul total de 45% nu au fost acordate, ci în maximul de 30% din indemnizaţia de încadrare, pentru procurori, personalul asimilat şi personalul auxiliar de specialitate, fiind menţinute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive. Celelalte categorii de personal (funcţionari publici, personal contractual, personal conex) beneficiază de un sigur cuantum pentru condiţii de muncă periculoase reprezentând maxim 15% din salariul de bază.
1. Prostie infinita
(mesaj trimis de hateR Rational în data de 19.02.2021, 13:31)
Dar au fost plafonate salariile în companiile de stat, la ASF, BNR, ANCOM, ANRE, Consiliul Concurenței, SRI, SiE,STS? Și alte instituții nebugetate și chipurile autofinanțate? De ce doar la bugetari trebuie plafonate, tăiate sporurile tocmai acum când euro crește (BNR ce face?), Facturile cresc (ANRE ce face?), Benzina s-a scumpit, creditarea s-a înăsprit..totul se scumpește. Alimentele se scumpesc (inflația 3%). Tocmai acum vrem să tăiem totul la bugetari. Tăiați! Dar de ce doar la unii tăiem și la unii nu?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2021, 14:14)
Vai, sarmanii bugetari, ce greu o duc. Vineri la amiaza sunt goale birourile bugetarilor pentru ca toti sunt in masini in drum spre statiunile de pe Valea Prahovei.
Daca va este atat de greu, mergeti la privat ca acolo este bine. Nu va tine nimeni cu forta la locul de munca. Daca nu sunteti multumiti cu ce va ofera angajatorul, statul roman, puteti pleca. Pa!
1.2. Prostie infinită (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de hateR Rational în data de 19.02.2021, 18:26)
Da ai dreptate. Vineri la ora 12 toți bugetarii din România, dar absolut toți pleacă pe Valea Prahovei pentru că e și frumos rău și au ce face acolo. Privații nu merg la munte deloc. Bă da' deloc săracii de ei. Când vedeți la televizor cozile alea imense la ski fără restricții Covid ăia toți sunt bugetari. Privații săracii merg pe bilete de pensionari de la bunici la Olănești. Dar nici acolo nu merg pentru că nu au banii bugetarilor cei răi și bogați. Și în Maldive unde e 3500 de euro de persoană fără avion (știi că Românii au fost acum în topul turiștilor din Maldive și Zanzibar) tot bugetarii se duc. Se duc cu vouchere de vacanță de 1300 de lei. Miile alea de turiști din Maldive, Zanzibar, ăia blocați prin Mexic, toți dar absolut toți sunt numai bugetari cu vouchere de vacanță și 3000 de lei salariu. Că privații din corporații și IT nu merg nene în vacanțe exotice. Nici pe valea Prahovei nu merg săracii de ei. Câtă ipocrizie mizerabilă este în țara asta. Câți oameni fără caracter. Asta e ordinea Acum: privații sunt îngeri toți (cine sunt privații?) Și bugetarii sunt demoni răi. Dar nu zicem nimic de companii de stat și instituțiile "autofinanțate" din banii tuturor românilor și de servicii secrete. Nu zicem nimic. Înjurăm bugetarii non stop.