Sprijinul dat termocentralelor se reflectă în facturi

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 aprilie 2013

Sprijinul dat termocentralelor se reflectă în facturi

Hotărârea de Guvern care prevede preluarea cu prioritate a unei anumite cantităţi de energie termo în sistemul energetic a declanşat un adevărat război între producători. Producătorii de energie verde şi sindicatele de la Hidroelectrica ţipă, de vreo săptămână, că măsura va scumpi facturile tuturor consumatorilor şi că ne va atrage un nou infringement de la Uniunea Europeană.

Potrivit unor surse din piaţa energiei, preluarea cu prioritate în sistem a unei anumite cantităţi de la Complexurile Oltenia şi Hunedoara nu înseamnă schimbarea coşului de energie pentru piaţa reglementată. Companiile trebuie să-şi valorifice singure această energie pe pieţele administrate de OPCOM. Dar, ca să poată fi competitivi pe OPCOM, cele două companii au garantată preluarea unor anumite cantităţi pentru serviciile tehnologice de sistem.

Sursele noastre spun că aceste preţuri pentru serviciile de sistem vor fi suficient de ridicate astfel încât companiile să poată coborî preţurile pentru piaţa liberă. Societăţile trebuie să vină cu oferte de circa 180 de lei/MWh ca să aibă şansa să-şi contracteze energia.

Aceste servicii de sistem sunt plătite de Transelectrica - transportatorul naţional de electricitate. Costurile cu serviciile tehnologice de sistem sunt recunoscute de reglementator (ANRE) în tariful de transport. Astfel, măsura adoptată de Guvern va conduce la o majorare a tarifului de transport, cel mai probabil nesemnificativă (în jur de 1%), care va fi suportată de toate categoriile de consumatori.

Actul normativ care a învrăjbit producătorii prevede acordarea accesului garantat la reţele pentru electricitatea produsă la Mintia (Complexul Hunedoara), care îi asigură funcţionarea continuă la o putere de 200 MW. Acces garantat are şi Complexul Oltenia pentru o putere de 500 MW.

Complexul Hunedoara are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Transelectrica la o putere de 400 MW, iar Complexul Oltenia - la o putere de 600 MW. Aceste măsuri sunt aplicate doar în perioada 15 aprilie 2013 - 1 iulie 2015.

Reprezentanţii Complexului Oltenia spun că măsura este necesară pentru că societatea a ajuns să func-ţioneze după cum bate vântul şi că fac gratis echilibrarea centralelor eoliene, cu costuri foarte mari şi riscuri tehnologice. Complexul Hunedoara, cea mai scumpă unitate din piaţa noastră de energie, nu are cum să-şi valorifice electricitatea pe piaţa liberă la un cost de producţie de 300 de lei/MWh, în condiţiile în care ultimele tranzacţii pe OPCOM au fost la 180 de lei/MWh.

Energia termo, atât de hulită de consumatori pentru că este scumpă şi pentru că statul nu s-a îngrijit, în ultimii ani, să o retehnologizeze şi să o eficientizeze, este absolut necesară sistemului nostru energetic. Ultimii doi ani de secetă au arătat că aceste centrale au funcţionat la maxim pentru acoperirea necesarului de consum. Tot cu aceste centrale se face şi echilibrarea funcţionării fluctuante a eolienelor.

Premierului Victor Ponta i-a căşunat pe taxa de cogenerare, pe care o regăsim cu toţii (populaţie şi companii) pe facturi şi a declarat că vrea să o elimine. Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, ne-a declarat, ieri, că autoritatea analizează o revizuire a algoritmului de calcul a acestei taxe pentru a vedea dacă va putea fi modificată şi micşorată: "Cred că domnul Ponta nu a cunoscut toate elementele legate de taxa de cogenerare. Nu cred că putem vorbi de eliminarea ei, ci de o reevaluare, pe care o analizăm de mai mult timp. Marii consumatori se plâng de această taxă că este prea mare. Cred că de aici vine preocuparea premierului. Deocamdată nu avem date clare".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Probabil ca o va plati statul prin deducere din impozit...zic eu! Oricum parerea mea este ca ar trebui platita direct de UE.

    Trebuie sa traiasca si producatorul roman.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb