Sprijinul politic a lui Daniel Constantin a fost retras

A.C.
Politică / 26 martie 2017

Daniel Constantin

Daniel Constantin

Actualizare Graţiela Gavrilescu, propusă de ALDE ministru al Mediului şi vicepremier, în locul lui Daniel Constantin

Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, va fi propusă de ALDE în funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier, în locul lui Daniel Constantin. Decizia a fost luată în şedinţa BPC în care s-a decis şi retragerea sprijinului politic lui Daniel Constantin.

Constantin: "Decizia BPC - nestatutară"

Daniel Constantin a declarat că decizia BPC al ALDE de retragere a sprijinului politic pentru el este nestatutară, iar în acest moment "mingea" este în terenul liderului PSD Liviu Dragnea şi a premierului Sorin Grindeanu, care trebuie să decidă dacă acceptă o decizie nestatutară.

Daniel Constantin a susţinut că decizia este nestatutară pentru că retragerea sprijinului politic pentru un copreşedinte nu se poate face decât în congres.

El a adăugat că, probabil, conducerea ALDE îi va informa pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi pe premierul Sorin Grindeanu despre această decizie.

Tăriceanu: "Mâine le comunic oficial lui Dragnea şi Grindeanu decizia de retragere a sprijinului pentru Constantin"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat, duminică, după şedinţa BPC, că luni le va comunica oficial liderului PSD Liviu Dragnea şi premierului Sorin Grindeanu decizia de retragere a sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin.

"Principala decizie care a fost astăzi luată după o lungă dezbatere a fost cea referitoare la retragerea sprijinului politic pentru domnul Daniel Constantin din funcţia de vicepremier şi ministru al Mediului. Votul a fost extrem de clar, au fost 86 de voturi pentru, 5 abţineri şi 12 voturi împotrivă. Şi eu m-am abţinut la acest vot", a anunţat Tăriceanu la finalul şedinţei.

El a spus că, "de o bună bucată de vreme", agenda politică a lui Daniel Constantin este în divergenţă totală cu aceea a ALDE.

Întrebat dacă a existat o consultare cu premierul Grindeanu, Tăriceanu a răspuns: "Mâine o să avem o reuniune politică la nivel de coaliţie în care să le comunic oficial. Le voi comunica colegilor noştri şi primului-ministru propunerile pe care le vom face pentru funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier în persoana actualului ministru al Relaţiei cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu. Pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, BPC l-a votat pe liderul grupului senatorilor, Viorel Ilie.

El a mai spus deciziile vor fi luate în comun în alianţă între PSD şi ALDE.

Tăriceanu a precizat că nu s-a pus niciun moment în discuţie acordul de funcţionare a coaliţiei PSD -ALDE.

Întrebat dacă prevederile protocolului coaliţiei pot să reprezinte un obstacol în calea deciziei ALDE, el a răspuns negativ.

.............

Actualizare 17:10 ALDE nu îl mai susţine pe Constantin

Liderii ALDE, reuniţi azi după-amiază în şedinţa Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin.

În decursul şedinţei, au fost 86 de voturi pentru ridicarea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, douăsprezece impotrivă şi şase abţineri.

Ca urmare a acestei hotări, vicepremierul trebuie să işi dea demisia din funcţiile pe care le ocupă în Guvern. Dacă nu va face asta este foarte probabil să fie revocat de prim-ministrul Sorin Grindeanu, desigur, dacă acesta (Grindeanu n.r.) nu va refuza.

(A.C.)

-------------

Liderii ALDE se reunesc azi după-amiază, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Biroului Politic Central pentru a stabili poziţia partidului în urma disputelor care au avut loc între copreşedinţii Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu, existând voci care cer retragerea sprijinului politic lui Constantin.

Daniel Constantin a părăsit, duminica trecută, sala în care se desfăşura Delegaţia Permanentă a partidului care a stabilit data Congresului, acesta susţinând că şedinţa este nestatutară

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat la Parlament, că Daniel Constantin ar fi preferat să se ajungă la o înţelegere cu privire la repartizarea poziţiilor de conducere în partid, şi nu să se organizeze Congres, pentru a câştiga un avantaj pe care "nu îl merită", dar el nu mai face "niciun fel de înţelegere" cu acesta, în condiţiile în care "s-a fript" o dată, la alegerile parlamentare.

Tăriceanu a precizat: "Nu i-am oferit nicio funcţie pentru că eu nu am în buzunar vreo funcţie. Această funcţie (de preşedinte executiv - n.r.), mi-a spus domnia sa că şi-o doreşte, e o diferenţă enormă. Şi o serie de funcţii de vicepreşedinţi pentru colegii domniei sale. Ar fi preferat să ajungem la o înţelegere cu privire la repartizarea poziţiilor de conducere, în care să câştige un avantaj pe care nu îl merită. Ceea ce vreau eu să facem, nu să stabilim la masa verde ce este domnul Constantin şi ce este altcineva, chiar dacă îşi doreşte această funcţie. Prefer să se facă Congres de alegeri, de sus până jos. Din acest motiv, dânsul fuge şi încearcă să amâne cât poate de mult Congresul, doar, doar vom ajunge la o înţelegere".

Copreşedintele ALDE a ţinut să precizeze că nu va face niciun fel de înţelegere cu Daniel Constantin deoarece "s-a fript" o dată: "Nu mai fac niciun fel de înţelegere cu domnul Constantin pentru că o dată mi-a fost de ajuns, m-am fript, la alegerile parlamentare cu listele. Dacă doreşte, facem în partid Congres, alegeri de sus până jos, cine se alege, adică cine primeşte un număr suficient de voturi ca să ocupe o funcţie, bine, cine nu, cu părere de rău, asta e".

Daniel Constantin a părăsit, împreună cu un grup de susţinători, şedinţa de duminică a Delegaţiei Permanente a ALDE în care a fost convocat Congresul afirmând că reuniunea este nestatutară, deoarece unii membri de drept ai Delegaţiei nu au fost convocaţi, iar alte persoane nu aveau dreptul să participe. În consecinţă, şedinţa şi deciziile adoptate în cadrul ei vor fi atacate în contencios administrativ.

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a afirmat, duminică, la Realitatea TV, că a discutat cu premierul Sorin Grindeanu pe tema tensiunilor din partid şi i-a dat asigurări că, indiferent de deznodământul lor, toţi membrii ALDE susţin actualul guvern.

El a argumentat că susţinerea cabinetului Grindeanu a fost impusă de către electorat prin votul din 11 decembrie. "Nu vrem să înşelăm încrederea pe care oamenii au avut-o în noi şi vom susţine în continuare această coaliţie", a explicat copreşedintele ALDE.

Întrebat dacă există posibilitatea ca partidul să-i retragă sprijinul politic pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Mediului, Daniel Constantin a răspuns: "Nu stau în anumite funcţii. Mai importanţi sunt oamenii. Nu ştiu cum s-ar face o retragere a sprijinului. Când am votat membrii Guvernului, nu am avut un vot în cadrul partidului, din păcate, aşa cum ar fi trebuit să fie. Lucrurile astea sunt un pic mai complicate, o să vedem".

Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a declarat ieri, la Parlament, că a solicitat să i se retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin având în vedere atitudinea sa din ultima perioadă, precum şi faptul că nu recunoaşte "sub nicio formă" autoritatea Delegaţiei Permanente, fiind mult mai bine pentru partid ca vicepremierul să facă politică în afara formaţiunii.

"Mi s-a părut penibil din partea unui copreşedinte al partidului să ceri cuvântul pentru cinci minute, foarte politicos, vreau şi eu să vă spun câteva lucruri, şi, la finalul votului, să te ridici să pleci fără să mai aştepţi măcar un punct de vedere al lui Călin Popescu Tăriceanu, al colegilor pe care, cel puţin, afirmi că îi respecţi. Mi s-a părut că este extrem de urât. Am solicitat să i se retragă sprijinul politic având în vedere şi atitudinea din ultima perioadă şi o constantă a domniei sale prin care, aş putea spune, că a lipsit total din dezbaterile la nivel înalt care au avut loc în cadrul societăţii noastre în ultima perioadă şi mai ales bazându-mă pe faptul că el nu recunoaşte sub nicio formă autoritatea Delegaţiei Permanente, autoritatea partidului, exact autoritatea forului care l-a şi confirmat ca parlamentar, candidat la parlamentare şi ulterior ministru", a afirmat Andrei Gerea, citat de News.ro.

Vicepreşedintele ALDE a mai spus că i se pare normal ca Daniel Constantin să-şi dea măcar demisia "de bun simţ din aceste poziţii, nu neapărat din calitatea de membru al partidului".

"Eu am considerat că, având în vedere tot ceea ce a făcut sau nu a făcut Daniel Constantin în această perioadă, eu cred că pentru el şi pentru ALDE mai ales este mult mai bine ca să facă politică în afara partidului. Nu m-aş mira să-l văd că îmbrăţişează alt proiect politic, pentru că nu este o caracteristică a domniei sale puterea de a-ţi asuma decizii şi pentru a lupta pentru ideile tale la suprafaţă, transparent", a completat deputatul.

Andrei Gerea a mai spus că Daniel Constantin "şi-a achiziţionat un bilet doar dus în acest moment prin tot ceea ce a făcut, prin mesajele pe care le-a dat el şi apropiaţii săi în aceste zile".

"Nu ştiu care ar mai fi viitorul politic al lui Daniel Constantin în ALDE. ALDE înseamnă la vârf în primul rând Călin Popescu Tăriceanu, este un lucru de care şi Daniel Constantin a profitat din plin, a uitat, a fost bun Tăriceanu doar atât cât i-a folosit şi domniei sale ca să intre în Parlament, pentru că cu 1% era destul de greu să intre. Ce va mai face de acum înainte nu ştiu, rămâne de văzut, în orice caz propunerea mea va fi discutată, sper şi cred, în zilele următoare în cadrul partidului", a conchis Andrei Gerea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ar trebui sa nu l mai primeasca niciun partid. Sa munceasca singur sa ajunga in Parlament, daca convinge singur. Au invatat toti manevra lui Oprea cu partidul balama. Si Oprea a invatat o de la udmr. Sa se interzica traseismul politic si o sa avem oameni politici cu ceva mai multa onoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb