SPURNY, BCR: "Leul se va prăbuşi ca Rocky în runda întâi dacă se aprobă conversia la cursul istoric"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 octombrie 2014

"Leul se va prăbuşi ca Rocky în runda întâi dacă se aprobă conversia la cursul istoric"

Aplicarea legii privind conversia creditelor în valută ale populaţiei la cursul istoric ar determina scăderea monedei naţionale cu 20% şi ar genera pierderi companiilor de 20% la facturile încasate, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 - 10 miliarde de euro, a declarat vineri Tomas Spurny, preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române.

Reprezentantul BCR consideră că în aceste condiţii s-ar pune în mare dificultate funcţionarea sistemului.

"Săptămâna viitoare, chiar în această clădire (n.r. Palatul Parlamentului) s-ar putea să avem un vot pe o lege privind conversia creditelor în valută la cursul istoric. (...) Dacă asta se întâmplă, dacă o lege va permite o astfel de conversie, moneda locală se va prăbuşi precum celebrul boxer Rocky în prima rundă a meciului, la începutul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 - 10 miliarde de euro", a spus oficialul BCR, citat de Agerpres.

El a precizat că, în acest moment, la nivelul sistemului bancar, portofoliul de credite în valută acordate persoanelor fizice se ridică la 45 de miliarde de euro, iar convertirea acestor credite în lei la cursul istoric ar presupune refinanţarea acestor credite, ceea ce ar duce la deprecierea accelerată a monedei naţionale.

"Nu sunt susţinător al creditării în valută, nu am fost niciodată ca bancher, şi nu am dat niciodată un credit în monedă străină unui client în banca pe care am condus-o. Am stopat acordarea creditelor în valută pentru populaţie la BCR în septembrie 2012", a mai spus Spurny.

Oficialul BCR a adăugat că deprecierea monedei cu 20% va genera, imediat, pierderi companiilor în acelaşi procent la facturile încasate, dar şi din faptul că 70% din datoriile firmelor din România sunt denominate în euro.

El a mai spus că, în Ungaria, deşi măsura luată de autorităţi nu a fost la fel de dură, moneda naţională a pierdut 20% din valoare, economia nu a crescut, iar statul va avea dificultăţi în următorii cinci ani pentru a convinge populaţia că există democraţie, creştere sustenabilă şi că există o convergenţă reală către standardul de viaţă din Uniunea Europeană.

"Dacă vrem să eliminăm acest risc trebuie să avem o altă platformă de discuţii în următorii 2 - 3 ani, dar dacă vrem să facem asta săptămâna viitoare vom avea turbulenţe serioase în mediul economic din România", a mai spus preşedintele executiv al BCR.

Tomas Spurny a adăugat că, în acest moment, nivelul creditelor neperformante din România se ridică la 20%, iar acest aspect trebuie rezolvat de bănci, prin vânzarea acestor portofolii, pentru a se putea concentra pe activitatea de bază.

"Atâta timp cât băncile din România au 20% credite neperformante în bilanţuri, nu va fi creştere, pentru că băncile nu vor face nimic decât să se lupte cu această problemă. Cred că anul acesta, procentul va scădea semnificativ pentru ca, în final, băncile să rezolve problema", a mai spus reprezentantul BCR. El a precizat că sectorul bancar din România este bine capitalizat, astfel încât chiar dacă băncile nu ar recupera niciun ban din creditele neperformante, efortul ar fi mai uşor de suportat decât conversia creditelor la cursul istoric.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ei !!!!

    Sa-i auzim pe "urechisti " ce spun

    de o asemenea isprava 

    Da . Leul se va prabusi.se vor pravali muntii si vine si un tsunami pe deasupra, ca sa nu mai spunem de invazia hoardelor salbarice!?!

    Si asta doar pentru ca bancile nu vor mai castiga enorm ca pana acum. 

    1. Ai uitat de Ebola!

    stimate domnule Spurny. Atunci de ce nu luati pe noi BRUTELE cu filme pe care le-am vazut acum 30 de ani , putand astfel a indura cum spunea domnul Treichl ceea ce ne-a facut guvernul domnului Boc...Matale nu iti este decat de succesul filmului, nu si de mesajul pe care il poarta. Pai daca Rocky pica la podea in runda I nu inseamna ca nu se si ridica. Nu ai citit programul meu de candidat virtual pentru biroul domnului Presedinte. Va dau ocazia sa-l mai savurati inca odata:

    . Zapada inocentei noastre 

    (mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 20.02.2012, ora 18:19) 

    Fulgii ca neaua cadeau molcom, 

    Sufllete goale strigau sunt totusi om, 

    Si totul pare doar un basm, 

    Si realitatea un marasm,/ 

    Incerc acum sa ma ridic, 

    Sa fac un pas , doar unul mic, 

    Eu cad prea des, gandesc din nou, 

    Sunt totusi cel mai mare bou/ 

    Ma las la jug sa ma inhame, 

    Flamand de munca si de bame, 

    Flacaii toti in cor ranjesc, 

    Iar fetele doar chicotesc/ 

    Incep sa ar si sa suspin, 

    Sa fie viata doar un chin, 

    Sa fie fericirea chiar sii un strop, 

    M-as bucura ca de potop,/ 

    Incep sa plang ca sa inteleg, 

    Misterul pildei din baltag, 

    Cu Sadoveanu si ai lui drepti, 

    Par cei de azi niste inepti/ 

    E seara acum si glia-i gata, 

    Hectarul de pamant si toaca, 

    Care a incetat sa mai suspine, 

    Sa ne aminteasca de Rovine./ 

    E timpul totusi sa ne urnim, 

    Sa incercam si sa vorbim, 

    Sa fim mai blanzi , sa fim mai buni, 

    Le spune un bou la oameni buni. 

    " Eu cad prea des, gandesc din nou, 

    Sunt totusi cel mai mare bou/"-----Daca eu sunt BOUl va rog sa-mi spuneti ce rol preferati dvs. atunci cand ati trecut imprumutul care BCR il avea catre Oltchim in activele EBS? Era necesar pentru a putea justifica amortizarea goodwillului sau pentru marirea Tier Core Capital 1. Va multumesc anticipat pentru raspuns. Inca nu v-ati prins ca personajul Rocky se prinde cel mai bine de domnul Presedinte :-) Basescu nu Treichl, caci domnia sa a refuzat sa mai faca pe seful la banca dvs. Cum a zis si Rocky in filmul Rocky II---ai dat tot ce ai putut d.p.d.v. sportiv :-):-):-)  

    1. La ce asociatie de bloc candidezi, domnule presedinte Bestea? 

      acum insa pentru a ajunge la egalitate intre sistemul RAS si IFRS o sa pretind ca este asociatie de bloc (AB) ca la suedezi si dupa aceea o facem societate anonima (SA). Daca doriti va repartizez postul de cenzor. Remuneratie dupa buget, insa ne descurcam noi. Doar nu o facem pentru bani, ci pentru glorie...

      Mda, la CAP merge, treaca, mearga.

      Grija sa nu raportezi depasirea planului in IFRS,este mai bine RAS, adica PLIN.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb