SRJ MediaSind solicită demiterea în regim de urgenţă a directorului TVR

Ioana Dogaru
Politică / 16 februarie 2016

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind solicită demiterea în regim de urgenţă a directorului general interimar al SRTV, Irina Radu, desemnarea unui director general interimar "integru şi profesionist", care să gestioneze instituţia până la alegerea unui Consiliu de Administraţie apolitic, şi adoptarea, de către partidele politice a soluţiilor necesare salvării Televiziunii publice şi redresării sale financiare, informează Agerpres.

"Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a luat act cu îngrijorare de scrisoarea adresată ieri, 15 februarie 2015, Parlamentului, de către directorul general interimar al TVR, Irina Radu, prin care aceasta prezintă situaţia din Televiziunea Română ca fiind apocaliptică. SRJ MediaSind consideră că această scrisoare, prin aşa-zisele soluţii de redresare propuse, nu face altceva decât să confirme planul unor grupuri de interese economice şi politice de a desfiinţa Televiziunea Naţională. Conţinutul apelului directorului Irina Radu confirmă ipoteza noastră că acest interimat submediocru a fost "gândit" să pregătească punerea în scenă a uneia din variantele pe care le-a enumerat: desfiinţarea TVR, insolvenţa, sau unirea cu SRR. Aceasta ultimă opţiune, susţinută serios de fostul premier Victor Ponta, a fost "testată" pe piaţă, cu mai multe ocazii, de actualul preşedinte-director general al Radioului Public, Ovidiu Miculescu", se menţionează într-un comunicat al MediaSind.

Potrivit reprezentanţilor sindicatului, câştigarea în instanţă a unor drepturi salariale legitime ale unor angajaţi a pus o presiune suplimentară pe finanţele instituţiei, dar nu atât de mare încât să-i aducă destabilizarea, cum pretinde Irina Radu.

"Prin declaraţiile sale din ultimele zile, pe cât de bine ticluite pe atât de iresponsabile, directorul interimar a reuşit să ostilizeze climatul din TVR, ridicându-i pe salariaţi unii împotriva altora. Afirmând, spre exemplu, că aceia care îşi recuperează drepturi băneşti legitime "afectează viaţa a peste 2.500 de familii", Irina Radu nu face decât să destabilizeze relaţiile inter-umane din instituţie, situaţie dorită de cei care "lucrează" la confiscarea Televiziunii publice. O Televiziune decredibilizată şi demonizată prin "grija" clasei politice care a controlat-o în folosul său şi lipsită de sprijin popular", se precizează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor MediaSind, scrisoarea Irinei Radu nu vorbeşte însă nimic despre "tarele" interimatului său, care ar trebui căutate în incoerenţa politicii editoriale, în cheltuieli făcute cu noile angajări, în folosirea discreţionară a parcului auto (fapt sesizat într-un Raport al Curţii de Conturi), în cheltuieli ilegale cu avocaţi, în lipsa de transparenţă privind cheltuirea banului public, prin majorări salariale nejustificate etc.

"SRJ MediaSind consideră că este momentul ca întreaga clasă politică să abordeze cu responsabilitate prezentul şi viitorul Televiziunii Române. De aceea, în aceste momente grele pentru Televiziunea Publică, SRJ MediaSind solicită: demiterea urgentă a directorului general interimar al SRTV, Irina Radu; desemnarea unui director general interimar integru şi profesionist, care să gestioneze instituţia până la alegerea unui Consiliu de Administraţie apolitic, generat în baza unei noi legi de organizare şi funcţionare a SRTV; cerem partidelor politice ca, depăşind interesele partizane şi populismele, să adopte, prin consens, soluţiile necesare salvării Televiziunii publice şi redresării sale financiare. În cazul în care aceste măsuri nu vor fi adoptate, Televiziunea Română nu îşi va mai putea îndeplini misiunea publică", mai afirmă reprezentanţii MediaSind, subliniind că "este de neînţeles faptul că toate propunerile de redresare a SRTV, care s-au făcut de-a lungul anilor, vizau doar dimensiunea economică a activităţii instituţiei, ignorându-se faptul că aceasta are un corp de creatori profesionişti a căror activitate nu poate să fie cuantificată după modele aplicate în fabrici şi uzine".

Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a trimis luni conducerii Parlamentului o scrisoare în care a atenţionat că situaţia televiziunii publice s-a agravat considerabil şi le-a cerut parlamentarilor să hotărască dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune, informează Agerpres.

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis trimiterea scrisorii la comisiile parlamentare de cultură şi buget.

Irina Radu a arătat în scrisoare că situaţia TVR este mai gravă în urma executărilor silite pe care o parte a salariaţilor le-au declanşat pentru obţinerea indexării salariilor prevăzute prin contractul colectiv de muncă.

"Având în vedere executările silite aflate pe parcurs în aceste zile, este probabil să fim în imposibilitatea de a vira salariile pe data prevăzută 15 februarie, ceea ce ar fi de natură să deterioreze suplimentar situaţia prin proteste sindicale", a menţionat Radu.

Directorul interimar al TVR propune mai multe soluţii, printre care şi intrarea în insolvenţă.

"Dacă pe 15 februarie există o şansă de a plăti salariile, măcar parţial, pe data de 29 februarie vom fi în imposibilitatea de a le asigura, situaţie care se va prelungi în luna martie şi, posibil, aprilie. (...) În zilele şi săptămânile următoare, dumneavoastră împreună cu colegii dumneavoastră, în calitate de decidenţi politici, va trebui să hotărâţi dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune şi, dacă da, ce fel de serviciu va trebui reconstruit pornind de la zero", a subliniat Radu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb