Austria ar putea avea resurse insuficiente ca să susţină toate subsidiarele din străinătate ale băncilor austriece, dacă instituţiile de credit apelează din nou la ajutorul statului, potrivit opiniei "Standard&Poor's" ("S&P").
"Guvernul austriac s-ar putea să nu aibă capacitatea de a susţine toate operaţiunile din străinătate ale marilor bănci", se arată în comunicatul "S&P".
Agenţia de evaluare "S&P" consideră că profitabilitatea internă a băncilor austriece este foarte scăzută comparativ cu standardele internaţionale.
"S&P" nu observă, în prezent, dis-torsiuni pe piaţa bancară şi nu se aşteaptă să apară unele noi, potrivit comunicatului.
"S&P" a revizuit riscul privind sis-temul bancar al Austriei la grupa 2 de la grupa 3 (grupa 1 reprezintă grupa cu riscul cel mai mic pentru sistemul bancar, iar grupa 10 reprezintă grupa cu riscul cel mai mare). "S&P" a revizuit şi riscul economic al Austriei de la 1 la 2.
Cele mai mari bănci austriece prezente în Europa de Est sunt "Erste Group Bank" şi "Raiffeisen Bank International", potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), citate de Bloomberg.
În ţara noastră, "Erste Group Bank" controlează Banca Comercială Română (BCR), în timp ce "Raiffeisen Bank International" este reprezentată prin "Raiffeisen Bank România".
Capitalul social al băncilor austriece prezente în sistemul nostru bancar a reprezentat, la sfârşitul primului se-mestru al anului, 21% în totalul capitalului străin al instituţiilor de credit. Acelaşi nivel s-a înregistrat şi în 2010, în timp ce în 2009, capitalul social al băncilor austriece, în totalul capitalului străin al instituţiilor de credit, a fost de 23%, iar în 2008, a reprezentat 24,5%.
Expunerea totală internaţională a băncilor austriece a însumat, la sfârşitul lunii martie din acest an, 380 miliarde de euro, adică 134% din produsul intern brut al Austriei, potrivit unui raport al Băncii Centrale a Austriei.
Băncile austriece au cele mai mari expuneri în Cehia, România şi Ungaria, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale, citate de Bloomberg. Activele totale consolidate ale instituţiilor de credit se ridicau, în iunie, la 1,14 trilioane de euro, potrivit băncii centrale, de circa patru ori Produsul Intern Brut al Austriei.
Expunerea pe România a băncilor austriece a totalizat, la sfârşitul lunii iunie, 44,6 miliarde de dolari, fiind depăşită în regiune doar de Cehia, cu peste 77 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.
Reprezentanţii "Erste Group Bank" ne-au declarat că majorarea de capital de la BCR, planificată pentru această lună, cu 150 de milioane de euro, reprezintă o dovadă că grupul îşi creşte expunerea.
Reprezentanţii "Erste Group Bank" au adăugat: "Achiziţia participaţiei SIF-urilor la BCR este tot o dovadă în acest sens. România este printre pieţele cheie ale Erste Group şi rămâne în continuare".
•
• Merkel: Urmărim respectarea deciziei ca recapitalizarea băncilor să nu se facă de la sucursale
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, ieri, că respectarea deciziei Consiliului European ca recapitalizarea băncilor să nu se facă de la sucursale va fi monitorizată, preşedintele Traian Băsescu declarându-şi, la rândul său, convingerea că băncile din zona euro îşi înţeleg responsabilitatea, potrivit Mediafax.
La finalul discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu, Angela Merkel a precizat: "Preşedintele român a menţionat că este o primejdie pentru băncile române, dar şi pentru băncile străine care activează în România. În concluzie (n.r. în concluzia Consiliului European din octombrie), am inclus că recapitalizarea nu trebuie să reducă angajamentul acestor bănci în ţările respective, care tot state ale Uniunii Europene sunt. Noi vom urmări foarte atent acest lucru. Noi credem că această declaraţie de intenţie este suficientă. Dacă există vreo primejdie, noi vom discuta. Pentru România este absolut necesar să aibă o asigurare cu băncile, cu sistemul bancar".
La rândul său, şeful statului român a declarat: "Am convingerea că băncile din zona euro îşi înţeleg responsabilitatea. Vă pot asigura că subiectul a fost şi în discuţia bilaterală pe care am avut-o cu doamna cancelar, iar certitudinea mea este că Europa va fi solidară şi nu ne vom crea surprize unii altora".
Şefii de stat şi de guverne din zona euro au decis, în urmă cu două săptămâni, la Bruxelles, ca programul de recapitalizare a băncilor europene să includă o clauză de menţinere a expunerii instituţiilor financiare pe toate subsidiarele din statele Uniunii Europene, pentru evitarea presiunii pe pieţele de credit şi în economia reală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2011, 15:32)
Ce mai este cert astazi ?.Astazi si maine....