Economiile mici, în funcţie de Produsul Intern Brut, din Europa, în frunte cu România, ocupă primele locuri într-un clasament al capacităţii guvernelor de a reacţiona rapid şi eficient la şocurile economice, prezintă un studiu realizat de agenţia de rating Standard&Poor"s.
Ţara noastră ocupă primul loc în acest clasament întrucât are un potenţial substanţial de creştere a veniturilor, fără majorări ale taxelor.
"Poziţia de top ocupată de România în studiul Indicele de Flexibilitate Fiscală este, cu toate acestea, un fel de coroană de spini, deoarece reflectă o slabă administrare a taxelor şi o bază de taxare alunecoasă", este de părere analistul Standard&Poor"s, Eileen Zhang.
Alături de ţara noastră, pe primele poziţii ale acestui clasament se află Estonia, Elveţia, Lituania şi Cipru.
În schimb, statele nordice şi vechile state membre ale Uniunii Europene (Belgia, Austria, Germania, Suedia, Danemarca, Italia, Norvegia, Finlanda şi Franţa) ocupă ultimele locuri în ceea ce priveşte flexibilitatea de a reacţiona rapid şi eficient la şocurile eco-nomice.
Studiul "Indicele de Flexibilitate Fiscală 2008" a fost realizat pe un eşantion de 30 de state, respectiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Islanda şi Elveţia. Ediţia din 2008 a studiului este prima în care apar şi România şi Bulgaria.