"Standard & Poor"s" a retrogradat băncile majore din Portugalia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 aprilie 2010

S&P şi-a revizuit în sens negativ perspectiva de creştere pentru Portugalia, anticipând o stagnare în 2010.

S&P şi-a revizuit în sens negativ perspectiva de creştere pentru Portugalia, anticipând o stagnare în 2010.

Guvernul portughez denunţă "atacul din partea pieţelor"

Agenţia de evaluare "Standard & Poor"s" (S&P) a revizuit în scădere ratingurile primelor cinci bănci din Portugalia, după ce a coborât, cu două trepte, calificativul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale ţării: la "A-", de la "A+", cu perspectivă negativă.

Băncile în cauză sunt "Banco Santander Totta" SA, "Caixa Geral de Depositos" SA, "Banco Espirito Santo" SA, "Banco BPI" SA şi "Millenium Banco Comercial Portugues" SA.

În cazul "Banco Santander Totta" SA, S&P a revizuit în scădere ratingurile privind creditele pe termen lung şi scurt, de la "AA-/A-1+" la "A/A-1", cu perspectivă negativă. Totodată, agenţia a revizuit în scădere ratingurile privind creditele pe termen lung şi scurt ale băncii de stat "Caixa Geral de Depositos", de la "A+/A-1" la "A-/A-2", cu pers-pectivă negativă. Situaţia este similară pentru "Banco Espirito Santo" şi "Banco BPI". În cazul "Banco Comercial Portugues", S&P a redus calificativul de la "A-" la "BBB+" pentru creditele pe termen lung şi a confirmat calificativul pentru creditele pe termen scurt la "A-2", pers-pectiva fiind negativă.

Perspectivele negative asociate băncilor reflectă riscul ce ameninţă aceste instituţii în cazul unei viitoare revizuiri în scădere a ratingului suveran al Portugaliei.

S&P arată că riscurile cu care se vor confrunta băncile portugheze sunt în creştere din cauza înrăutăţirii perspectivelor economiei ţării pe termen mediu, a poziţiei fiscale slăbite a statului, a gradului ridicat de îndatorare a sectorului privat portughez şi a dependenţei ţării de finanţarea externă. Înrăutăţirea în continuare a condiţiilor economice va afecta profitabilitatea şi calitatea activelor băncilor din Portugalia, care nu vor fi deplin compensate de dezvoltarea pozitivă a operaţiunilor lor internaţionale.

Pe de altă parte, guvernul portughez a denunţat "atacul din partea pieţelor", după ce S&P a coborât ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, res-pingând totodată orice comparaţie cu Grecia.

"Este un moment decisiv. Ţara trebuie să răspundă acestui atac din partea pieţelor. Trebuie să rămânem calmi şi să temperăm pieţele", a declarat Fernando Teixeira dos Santos, ministrul portughez de finanţe, adăugând: "Vom face tot ce trebuie pentru reducerea deficitului şi promovarea competitivităţii economiei Portugaliei".

Potrivit S&P, retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung reflectă riscurile fiscale crescute cu care Portugalia se confruntă. "Conform scenariului nostru de bază, ne aşteptăm ca guvernul portughez să aibă dificultăţi în stabilizarea nivelului ridicat al datoriei până în 2013. În opinia noastră, finanţele publice ale Portugaliei rămân structural slabe, în pofida reformelor substanţiale demarate în ultimii ani de guvern în sectorul public", spun cei de la S&P.

Conform S&P, guvernul de la Lisabona a decis să implementeze doar măsuri limitate de consolidare în 2010 şi de aceea deficitul va rămâne la un nivel ridicat, de 8,5% din PIB, anul acesta, faţă de 9,4% în 2009.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb