Stănescu: "MAE a invitat Ambasada Libiei la discuţii cu privire la atacul asupra petrolierului"

A.C.
Internaţional / 6 ianuarie 2015

Actualizare 19:33 Aurescu a discutat despre incidentul din Libia cu Federica Mogherini

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi la telefon cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, despre românul ucis în atacul armat împotriva petrolierului Araevo, în portul libian Derna, precum şi ultimele evoluţii politico-militare şi de securitate din Libia, conform unui comunicat al MAE remis redacţiei.

Bogdan Aurescu a declarat că ţara noastră monitorizează cu atenţie evoluţiile în acest caz şi că a solicitat oficial clarificări autorităţilor libiene. La rândul său, Federica Mogherini a transmis condoleanţe şefului diplomaţiei române pentru decesul cetăţeanului român.

Aurescu şi Mogherini au căzut de acord să susţină implicarea activă a Uniunii Europene în eforturile internaţionale de stabilizare şi normalizare a situaţiei din Libia, în contextul celor mai recente evoluţii politice şi de securitate din această ţară.

---

Directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, a declarat, azi, că MAE a invitat Ambasada Libiei la Bucureşti la discuţii cu privire la circumstanţele atacului asupra unui petrolier în portul libian Derna, atac în care un marinar român şi-a pierdut viaţa, transmit surse din presă.

"Chiar astăzi ambasada noastră la Tripoli a lansat câteva solicitări către Ministerul de Externe libian. Suntem în aşteptarea unui răspuns din partea Ministerului de Externe libian. Totodată, MAE a invitat Ambasada Libiei la Bucureşti la discuţii cu privire la circumstanţele şi cu privire la tot ansamblul acestui eveniment", a declarat, într-o conferinţă de presă, Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular din MAE.

Întrebat dacă România va cere o anchetă internaţională, aşa cum a făcut Grecia, Stănescu a precizat că după discuţiile cu reprezentanţii Ambasadei Libiei "direcţiile politice din cadrul Ministerului vor gândi o linie de acţiune".

La rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, a precizat că MAE este de luni "în contact cu reprezentanţii autorităţilor libiene la Bucureşti cărora încă de ieri li s-au cerut clarificări".

"Acestea vor veni şi astăzi contactul va fi reluat. Trebuie însă înţeleasă nu numai situaţia de securitate de acolo ci şi modul în care este dislocat guvernul din Libia, care nu se află în capitală", a precizat Predescu.

Totodată, Bogdan Stănescu a spus că la ora actuală nava se află în rada externă a portului Tobruk pentru efectuarea unor reparaţii necesare continuării drumului către Pireu.

El a mai spus că în cursul serii de luni Ambasada României la Tripoli a discutat de două ori cu cetăţeanul român care este "în siguranţă, totul este ok, nu a fost afectat de către atacul cu rachetă".

Stănescu a declarat că misiunile României de la Tripoli şi Atena "monitorizează situaţia navei până la momentul în care va ajunge în portul Pireu".

"În momentul în care nava va ancora în portul Pireu o echipă consulară a Ambasadei României la Atena este pregătită să se deplaseze la faţa locului pentru a acorda toată asistenţa consulară necesară atât cetăţeanului român, tatăl celui decedat, cât şi pentru a îndeplini toate formalităţile privind repatrierea corpului neînsufleţit", a afirmat Stănescu.

Petrolierul atacat duminică într-un port din Libia urma să ajungă la o centrală electrică, dar a ales o rută diferită, intrând într-o zonă de conflict, a explicat un purtător de cuvânt al armatei libiene, citat de BBC News online.

"Nava urma să ajungă la o centrală electrică din Derna, dar a ales o rută diferită, intrând într-o zonă militară. Le-am cerut să se oprească, dar au stins luminile, nu au mai răspuns; am fost obligaţi să atacăm. Am lansat două atacuri", a declarat colonelul Ahmed Mesmari, purtătorul de cuvânt al armatei libiene.

Petrolierul a fost atacat de avioane de vânătoare, în zona portului Derna, doi membri ai echipajului - un român şi un grec - fiind omorâţi.

Incidentul intervine în contextul conflictului dintre miliţii islamiste, care deţin controlul asupra portului Derna, şi forţele regimului libian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb