Casa de avocatură Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii va reprezenta Hidroelectrica în procesele cu "băieţii deştepţi", după cum a votat comitetul creditorilor companiei. Astfel, avocaţii de la Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii va acorda asistenţă juridică şi va reprezenta Hidroelectrica în 14 litigii, potrivit datelor publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI).
Onorariul aprobat de creditorii Hidroelectrica este unul fix global de 150.000 de euro plus TVA, din care 75.000 de euro plus TVA soluţionarea cauzelor în fond şi 75.000 de euro plus TVA pentru soluţionarea cauzelor în recurs.
O parte din aceste litigii sunt contestaţii formulate împotriva Tabelului preliminar al creanţelor Hidroelectrica. Aceste contestaţii au fost admise de Curtea de Apel Bucureşti, care a trimis cauzele spre rejudecare. Decizia a "întors" Hidroelectrica în insolvenţă.
Furnizorul Alpiq Romindustries a solicitat înscrirea la masa credală cu 527,7 milioane lei reprezentând despăgubiri pentru nelivrarea întregii cantităţi de energie contractate în 2011, an când Hidroelectrica a învocat clauza de forţă majoră din cauza secetei, dar şi despăgubiri pentru denunţarea contractului de către administratorul judiciar al Hidroelectrica (Euro Insol).
Alpiq Romenergie a solicitat înscrierea la masa credală cu 719,1 milioane lei din motive similare, iar Energy Holding solicită creanţe de 91,1 milioane lei reprezentând prejudiciu din energia nelivrată de Hidroelectrica în 2011.
Elsid Titu, Electrocarbon şi Alro au pretins înscrierea la masa credală cu 13 milioane lei, 18 milioane lei şi respectiv 129,6 milioane lei pentru energia care nu le-a fost livrată de Hidroelectrica în 2011. În aceeaşi speţă şi furnizorul EFT AG a solicitat înscrierea la masa credală cu 11,2 milioane de lei.
Andritz Hydro a formulat o cerere de înscriere la masa credală pentru circa 846.000 de lei - sumă pe care consideră că Hidroelectrica i-o datorează pentru lucrările efectuate.
"Băieţii deştepţi" au contestat şi măsura Euro Insol de a le denunţa contractele bilaterale directe cu Hidroelectrica. Însă, Curtea de Apel a decis admiterea contestaţiilor Alpiq Romindustries şi Energy Holding pentru furnizarea de electricitate, dar şi a contestaţiei Andritz Hydro, căreia i s-a denunţat contractul de modernizare a centralei Gogoşi. Curtea a dispus rejudecarea acestor cauze de către instanţa de fond.
Alte contestaţii vizează aplicarea cauzelor de forţă majoră de către Hidroelectrica şi sistarea livrării energiei în 2012. Aceste contestaţii au fost formulate de Alro şi Elsid.
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, susţine că pentru selecţia casei de avocatură în cele 14 litigii a solicitat oferte şi de la Dragne şi Asociaţii, Popovici, Niţu şi Asociaţii, Zamfirescu, Racoţi&Partners, Biriş - Goran şi Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii. Conform sursei citate, numai Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii şi Dragne şi Asociaţii au depus oferte.
Potrivit datelor BPI, creditorii şi-au mai dat acceptul pentru angajarea Biriş-Goran pentru întocmirea unui punct de vedere juridic privind posibilitatea Hidroelectrica de a încheia contracte de export a energiei. Onorariul fix global al casei de avocatură este de 3.000 de euro plus TVA.
De asemenea, creditorii au aprobat şi contractul de asistenţă juridică încheiat cu avocatul Conea Lorena Nicoleta, pe o perioadă determinată de un an, având ca obiect reprezentarea juridică în faţa instanţelor judecătoreşti de drept comun şi arbitrale dar şi în faţa instituţiilor publice din ţara noastră, precum şi asistenţa tehnică în negocierea contractelor comerciale şi redactarea acestora, precum şi redactarea notificărilor. Doamna avocat Conea, va primi 3.500 de euro pe lună în schimbul acetor servicii.