Starea de alertă se va prelungi, dar vom avea mai puţine restricţii

Ziarul BURSA #Politică / 10 iunie 2020

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că se impune prelungirea stării de alertă, ţinând cont că numărul cazurilor de îmbolnăviri noi nu a scăzut semnificativ, dar vom avea mai puţine restricţii.

Domnia sa a declarant, la Palatul Cotroveni, potrivit Agerpres: "Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv, internaţi în spitale, faptul că şi ultimul weekend de relaxare totuşi s-a simţit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauţi şi suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă".Şeful statului a precizat că în etapa următoare vor fi mai puţine restricţii propuse, dar consideră că "nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă".Totodată, Klaus Iohannis a amintit că există măsuri care vor continua - distanţarea, portul măştii de protecţie şi evitarea aglomerărilor.Domnia sa a spus că această continuare a stării de alertă va fi dezbătută în şedinţă de membrii Executivului şi s-a adresat şi membrilor Parlamentului, care trebuie să aprobe această măsură."Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili, gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament, dar dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient şi am dovedit-o. Putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei", a punctat Iohannis.Preşedintele a apreciat că măsurile luate până în prezent au fost corecte. "Stimaţi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării, acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte", a afirmat Iohannis.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că după data de 15 iunie vor fi luate noi măsuri de relaxare, vor fi deschise mall-urile, sălile de fitness, piscinele exterioare.

"Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a crescut semnificativ, dar nici nu a scăzut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare, adică unele dintre restricţiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. (...) După 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi locuri de joacă", a explicat şeful statului.În plus, domnia sa a precizat că vor fi posibile evenimentele private, redeschiderea after-school-urilor, grădiniţelor, a creşelor private, a sălilor de fitness şi a piscinelor exterioare."Vor fi posibile evenimentele private cu număr un pic mai mare de participanţi, în speţă 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior şi 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior. Pentru a veni în sprijinul părinţilor care vor lucra şi vor trebui să meargă la serviciu şi în perioada vacanţei şcolare, va fi posibilă, nu obligatorie, după 15 iunie, redeschiderea after-school-urilor, grădiniţelor, a creşelor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanţare foarte stricte, care vor fi impuse de Ministerul Sănătăţii. Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat şi am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care de asemenea vor fi puse la dispoziţia celor care sunt interesaţi", a spus Klaus Iohannis.Preşedintele a mai adăugat că este important ca uşor-uşor să se renunţe la unele dintre măsurile de izolare la domiciliu şi autoizolare acolo unde este posibil.

"S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem şi noi în România să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relaţia cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic, mai exact unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la un milion de locuitori, în media ultimelor 14 zile. Deocamdată la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulţi concetăţeni de-ai noştri, ca să dau doar câteva exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenţie comunicările de la nivelul UE şi acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacţiona imediat şi noi", a arătat şeful statului.

Klaus Iohannis a avut ieri o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Dan Barna, USR : Decizia privind prelungirea sau nu a stării de alertă depinde foarte mult de datele pe care Guvernul le va prezenta

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarant, ieri, că decizia de prelungire sau nu a stării de alertă "depinde foarte mult de datele pe care Guvernul le va prezenta în susţinerea unei eventuale solicitări", potrivit Agerpres.

"Dinspre Guvern şi dinspre Palatul Cotroceni ni se spune că starea de alertă ar urma să fie prelungită.(...) Poziţia USR este aceea că decizia privind prelungirea sau nu a stării de alertă depinde foarte mult de datele pe care Guvernul le va prezenta în susţinerea unei eventuale solicitări de prelungire a acestei stări de alertă. În momentul de faţă, din datele pe care le avem până acum, se poate sau există posibilitatea de prelungire a acestei stări de alertă în anumite locuri. Există foarte multe zone în ţară, localităţi, municipii, zone foarte mari, unde prelungirea acesteia nu se justifică, cel puţin pe datele pe care le cunoaştem. De aceea, dacă Guvernul solicită acest lucru, aşteptăm să vină cu nişte date foarte concrete, cu nişte rezultate de testare care să justifice această poziţie. În acel moment, USR va putea să decidă dacă va susţine sau nu prelungirea stării de alertă", a spus Barna la Palatul Parlamentului.El a adăugat că USR refuză să intre "într-un poker din acesta politicianist" şi a afirmat că partidul pe care îl conduce crede că sănătatea populaţiei nu e o chestiune de poziţionare politică, "sănătatea populaţiei este prioritatea zero a acestei ţări".

Dan Barna a menţionat: "Starea de alertă ar putea fi prelungită acolo unde se justifică, dar la nivel naţional, în momentul de faţă, pe datele curente, nu par să existe temeiuri. (...) În proiectul de lege care urmează să fie adoptat cu privire la această prelungire ar trebui să existe posibilitatea ca la nivelul unor localităţi, nu doar la nivelul regiunilor ţării, în locuri punctuale, să fie menţinută această situaţie, dacă este cazul.(...) Toate aceste măsuri trebuie luate cumva integrat pe situaţia reală epidemiologică pe care o avem într-un loc sau altul. Purtarea măştii la nivel naţional, în toate locurile şi în localităţi unde sunt două-trei cazuri active sau nu mai este niciun caz activ, nu e totuşi rezonabil. Toate măsurile, inclusiv cea privind purtarea măştii, trebuie integrate în contextul datelor legate de cazurile active reale, numărul de testări, pentru că dacă scade numărul de testări e posibil să avem şi o falsă percepţie de siguranţă. În ultima perioadă am văzut o reducere a numărului de informaţii privind testarea".

-----------

Lucian Romaşcanu, PSD: "Decizia PSD este de nu vota prelungirea stării de alertă"

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Lucian Romaşcanu, a anunţat ieri, la Digi 24, că decizia social-democraţilor este de a nu vota starea de alertă, precizând că nu există niciun fel de dovadă epidemiologică că s-ar impune acest lucru.

"Vreau să încep prin a sublinia schimbarea de ton a preşedintelui, pentru care, de la un Parlament "toxic", am ajuns la "dragi parlamentari". Ideea este în felul următor: Nu avem în acest moment din partea preşedintelui sau a specialiştilor niciun fel de dovadă epidemiologică necesară prelungirii stării de alertă. Trebuiau cu data de 1 iunie să înceapă testarea în masă, lucru oricum întârziat dincolo de orice normă pe care alte ţări civilizate, în rândul cărora vrem şi noi să fim, nu avem niciun fel de dovadă epidemiologică a situaţiei în care se află România. Noi în acest moment facem 4-5.000 de teste pe zi ceea ce este extrem de puţin şi domnul Iohannis vine şi ne spune că trebuie să facem lucrul ăsta. Nu este convingător pentru că nu vine cu absolut niciun fel de dovadă ştiinţifică", a declarat Lucian Romaşcanu.

Reprezentantul PSD a precizat că starea de alertă a însemnat până în prezent achiziţii făcute fără respectarea procedurilor şi angajări de oameni pe funcţii.

"Starea de alertă de până acum a însemnat achiziţii făcute fără niciun fel de respectare a procedurilor, a însemnat angajări de oamenii pe funcţii, nu putem uita acel chelner sau şef de pompe funebre pus şefi de spitale. Înseamnă tot felul de lucruri şi tunuri financiare care nu pot fi legitimate de PSD prin votul unei prelungiri de stare de urgenţă. În acest moment cu argumentele date de preşedinte, decizia PSD este de nu vota în continuare starea de alertă. Există mijloace, există ordonanţe de urgenţă, există posibilităţile guvernului de a limita anumite lucruri pe care domnul Iohannis le-a menţionat, nu este nevoie de menţinerea unei stări de alertă", a mai precizat purtătorul de cuvânt al PSD.

Totodată, social-democraţii au transmis într-o postare pe pagina oficială de Facebook a partidului: "Preşedintele Iohannis cere din nou responsabilitate în condiţiile în care el şi Guvernul său se comportă iresponsabil faţă de români. Singurele lucruri pe care le-au făcut temeinic în starea de alertă au fost angajările la stat ale întregii clientele de partid şi umplerea buzunarelor firmelor de casă din banii românilor. Nici măcar o singură mască de protecţie dintre cele promise nu a ajuns până acum la persoanele vulnerabile. Nici programul de relansare economică anunţat din aprilie nu a fost prezentat. În schimb, economia s-a prăbuşit, iar şomajul a crescut într-un ritm ameţitor. Ce se întâmplă cu firmele româneşti care vor da faliment dacă această stare continuă? Dar cu cei care vor îngroşa rândurile şomerilor? Unde este responsabilitatea Guvernului pe care îl conduceţi faţă de economie? (...) Dar faţă de sănătatea bolnavilor cronici cărora le este interzis accesul la tratamente? Dovediţi mai întâi românilor că starea de alertă nu este doar un paravan pentru derularea afacerilor de partid şi prezentaţi Parlamentului studiile epidemiologice care să ateste fără dubiu necesitatea prelungirii stării de alertă. Dovediţi responsabilitate înainte de a o cere"

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acest Caligula al Romaniei nu se dezminte: el scuipa neincetat asupra populatiei Romaniei, asupra Istoriei, credintei si traditiilor noastre, se pisa intruna pe Constitutie, pe deciziile CCR, adica pe tot ce este romanesc, la fel cum a facut si cu amaratii si saracii aia de copii romani, pe care i-a vandut ca pe niste saci de cartofi la cupluri din Vest(unele de gay), despartindu-i pt totdeauna de familiile lor adevarate!

    Puțin. Igiena RO. : pârâu, râu... M. Neagră, tot în parohia STAT-ului., WC. publice, etc... fecale=Sars-cov - 2

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb