Starea de urgenţă a trecut de Parlament

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 20 martie 2020

Starea de urgenţă a trecut de Parlament

Parlamentul a încuviinţat, ieri, cu unanimitate de voturi (445 de voturi pentru din 445 de senatori şi deputaţi care au participat la procedură) decretul preşedintelui Klaus Iohannis prin care a fost instituită, la începutul săptămânii, starea de urgenţă pe întreg teritoriul României.

Este pentru prima dată în istoria parlamentarismului din ţara noastră, când este folosită o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă, ca urmare a măsurilor instituite pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, imediat după votul Legislativului, că acest act demonstrează "responsabilitatea şi solidaritatea întregii clase politice".

Klaus Iohannis a declarat: "Adoptarea în unanimitate de către Parlamentul României a decretului (...) demonstrează responsabilitatea şi solidaritatea întregii clase politice, care înţelege gravitatea situaţiei în care se află ţara noastră. Apreciez în mod deosebit celeritatea cu care a fost adoptat decretul, precum şi unitatea dovedită de parlamentarii români".

În sala de plen reunit a Parlamentului au fost prezenţi doar preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Titus Corlăţean, alături de doi secretari, toţi fiind echipaţi cu măşti şi mănuşi de protecţie. Şedinţa a fost transmisă prin streaming live pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, iar dezbaterile s-au desfăşurat prin sistemul de teleconferinţă audio. Parlamentarii şi-au susţinut intervenţiile, în conexiune telefonică directă cu sala de plen, discursurile fiind transmise în direct.

Votul deputaţilor şi senatorilor s-a exercitat printr-o aplicaţie informatică realizată intern de către departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Accesul la pagina web respectivă a fost securizat prin user şi parolă, care au fost comunicate fiecărui parlamentar prin SMS. Fiecare parlamentar şi-a putut exprima opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: ""DA", ""NU", ""AB" (abţinere) şi ""NU VOTEZ".

Au luat cuvântul în cadrul dezbaterilor preşedinţii partidelor parlamentare sau liderii de grupuri.

Alfred Simonis, liderul deputaţilor social-democraţi a spus: ""PSD înţelege să se comporte în continuare responsabil. E clar că Guvernul este depăşit de această situaţie, nu poate lua în timp real măsuri concrete şi ferme pentru sănătatea românilor şi pentru salvarea economiei. De aceea PSD a propus să pună la dispoziţia Guvernului specialişti în toate domeniile importante, care să ofere expertiză de calitate. Avem nevoie de ordonanţe care să fie clare şi coerente. Nu cred că este momentul să mai împărţim clasa politică între Putere şi Opoziţie. Sper ca Guvernul să ţină cont de aceste propuneri ale noastre".

El a adăugat că se aştepta ca decretul privind instituirea stării de urgenţă să fie însoţit imediat şi de măsuri necesare din partea Guvernului, ""astfel încât să nu se inducă panică în populaţie" şi să transmită un mesaj de încredere în economie.

""Poate că nu am fi asistat astăzi la companii întregi care şi-au închis porţile în aşteptarea unor măsuri clare pe care Guvernul a întârziat să le adopte. Am urmărit ce a declarat premierul Ludovic Orban, salut faptul că Guvernul a preluat două dintre măsurile propuse de PSD, cea referitoare la şomajul tehnic şi cea privind garanţiile guvernamentale pentru IMM-uri, însă nu e suficient. Mai sunt foarte multe măsuri economice şi sociale pe care le-am propus şi care trebuie implementate de urgenţă. De exemplu Guvernul nu a spus nimic despre plafonarea preţurilor alimentelor de bază, medicamentelor şi echipamentelor medicale. Înţeleg şi eu că euro a crescut în ultima perioadă, dar nu poţi să profiţi de o criză pentru a mări de nu ştiu câte ori preţul alimentelor, măştilor, mănuşilor şi a altor echipamente medicale. Să nu îmi spună mie cineva că preţul cartofilor de Braşov depinde de cursul euro. Toţi cei care fac astfel de speculaţii trebuie să plătească", a adăugat Alfred Simonis.

USR: Parlamentul trebuie să amendeze ordonanţele guvernului Orban< b/ >

Liderul USR, Dan Barna a precizat că decretul prezidenţial de instituire a stării de urgenţă nu este suficient pentru a trece peste actuala criză. Barna a arătat: "Am avut până nu demult o criză politică, suprapusă peste criza de sănătate publică. S-a terminat criza politică, dar acum intrăm într-o criză de sănătate publică care se aşează pes-te o criză economică pe care o avem în faţă în aceste zile. Acum câteva luni discutam ce să facem cu creşterea economică, cum e administrată în folosul României. Iată că acum nu mai vorbim despre creştere economică, ci vorbim, pur şi simplu, despre apărare şi supravieţuire şi vorbim despre cum salvăm locuri de muncă, întreprinderi şi chiar industrii întregi".

Preşedintele USR a spus că un rol important în actualul context revine Parlamentului care trebuie să ajute Guvernul să ia deciziile corecte pentru salvarea economiei. În acest sens, Dan Barna a spus: "Trebuie să completăm ordonanţele care au fost date şi vor mai fi asumate în perioada următoare şi să susţinem acele iniţiative care sunt clar necesare. S-au făcut nişte paşi, dar deo-camdată reacţia este una limitată. Măsurile de acum tratează situaţia ca şi cum ar fi o criză de lichiditate, în realitate însă vorbim de o criză de resurse şi o criză de încasări care se va prelungi pe termen lung".

Parlamentarii Pro România/Pro Europa au susţinut că Executivul trebuie să ia măsurile aştepate de populaţie şi de mediul de afaceri. Liderul aces-tui grup parlamentar, Victor Ponta, a spus:

""Ceea ce adoptăm azi e prea puţin şi prea târziu. E prea puţin pentru că degeaba noi ratificăm o stare de urgenţă, dacă, din păcate, Guvernul nu ia nicio măsură din cele aşteptate. Am aşteptat să se anunţe foarte clar că nu se mai fac executări silite pentru plata utilităţilor, că până pe 15 iunie firmele nu mai plătesc contribuţiile pentru salarii, cu condiţia să nu dea oamenii afară, că până în septembrie firmele, oamenii nu mai plătesc rate şi până la sfârşitul anului toate firmele româneşti care produc alimente şi echipament sanitar nu plătesc niciun impozit şi au sprijin la Guvern. Nu am auzit nimic din lucrurile astea şi de asta vă spun că degeaba votăm noi o stare de urgenţă, dacă mai departe nu se reflectă nimic din ceea ce se întâmplă".

Florin Roman, PNL: 50.000 de persoane, testate în perioada următoare< b/ >

În schimb liberalii, reprezentaţi la dezbaterile de ieri de liderul grupului din Camera Deputaţilor, Florin Roman au susţinut că este nevoie de solidaritate şi nu de dispute politice şi de un Parlament care să lucreze în continuare şi să nu îşi suspende activitatea.

Florin Roman a mai spus: ""Dacă e să vorbim despre câteva lucruri incorecte care s-au spus, am auzit că se debranşează populaţia de la utilităţi. Citiţi OUG şi veţi vedea că acest lucru este interzis. În ceea ce priveşte chestiunea cu lipsa testelor, vă rog să citiţi procedurile şi să vedeţi că cele 50.000 de teste urmează să fie distribuite. E adevărat, când am preluat această guvernare am găsit stocuri zero la rezervele de stat şi la Ministerul Sănătăţii. Nu dăm vina pe nimeni, încercăm să găsim soluţii".

Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale a precizat că trebuie luate măsuri antispeculă, în aşa fel încât supermarketurile şi magazinele să poată să funcţioneze normal.

""Am înţeles că o parte dintre lucrătorii de acolo ar dori să se izoleze şi atunci ar trebui să introducem oarece măsuri care să-i protejeze, dar să-i ţină la locul de muncă, pentru că ei sunt vitali în perioada aceasta şi va trebui neapărat să introducem obligativitatea livratorilor online, pentru partea aceasta de protecţie.(...) Sunt sectoare întregi care îşi continuă activitatea, în condiţiile în care oamenii sunt destul de speriaţi de prezenţa virusului şi sectoare care preferă să-şi oprească activitatea sau nu au încotro şi trebuie să-şi oprească activitatea. Şi atunci trebuie să ne gândim atât la companiile în sine, cât şi la oamenii care lucrează în acele companii. Poate n-ar fi rău să renunţăm la deficitul bugetar. Multe ţări fac lucrul acesta, dar va trebui să facem cu mare atenţie la un echilibru între ajutoare şi inflaţie", a mai spus Pambuccian.

Reprezentanţii ALDE au solicitat Guvernului să elaboreze urgent o rectificare bugetară, pentru ca toate măsurile adoptate în şedinţa Executivului de miercuri seara să poată fi puse în practică.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a anunţat că senatorii şi deputaţii formaţiunii politice au pregătit propuneri pentru măsuri concrete şi urgente în domeniul economic, mai ales în sectorul IMM-urilor, dar şi în domeniul sănătăţii, măsuri care vin în sprijinul pacienţilor şi bolnavilor cronici prin simplificarea procedurilor în funcţionarea sistemului medical şi le vor transmite Guvernului, pentru analiză şi implementare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb