Start pentru sezonul raportărilor la jumătatea anului, la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2023

Start pentru sezonul raportărilor la jumătatea anului, la BVB

TeraPlast îşi va prezenta astăzi rezultatele obţinute în primul semestru

Hidroelectrica va ieşi la rampă în data de 30 august

31 august va fi cea mai aglomerată zi din acest sezon de raportări financiare la bursa noastră

Actualizare - TeraPlast şi-a redus substanţial pierderea, în primul semestru al anului

Grupul TeraPlast (TRP) a raportat, pentru primele şase luni ale anului, venituri din contractele cu clienţii de 320,6 milioane lei, cu 14% sub cele din primul semestru al anului 2022, şi un rezultat din exploatare de şapte milioane de lei, cu mult sub cel de 23 milioane de lei, din intervalul ianuarie - iunie al anului trecut, conform anunţului publicat astăzi de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Rezultatul net a fost o pierdere de 0,99 milioane de lei, faţă de un profit de 16,4 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut, în condiţiile în care pierderea netă din activităţi financiare s-a mărit de la 3,04 milioane lei, la aproape 6,5 milioane de lei.

Totuşi, Grupul a reuşit în trimestrul al doilea revenirea profitului net în teritoriul pozitiv, respectiv un rezultat de 1,6 milioane de lei şi care permite contrablansarea parţială a rezultatului nefavorabil din precedentele trei luni.

"Condiţiile de piaţă au fost la nivel nesatisfăcător de la finalul anului trecut, în linie cu aşteptările. Din acest motiv, Grupul a implementat o politică susţinută de eficientizare operaţională ce i-a permis să înceapă reconstituirea profitabilităţii nete, cu perspectiva unor noi progrese în intervalele următoare. Aşteptările Grupului prevăd o creştere substanţială a cererii în semestrul al doilea al acestui an", se menţinează în raportul TeraPlast.

---

Sezonul raportărilor financiare pentru primul semestru al anului, respectiv cel de-al doilea trimestru, ale companiilor prezente la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), începe astăzi, producătorul de materiale de construcţii TeraPlast fiind primul mare nume al bursei noastre care se prezintă în faţa investitorilor cu performanţele obţinute în prima jumătate a lui 2023.

Sunt primele seturi de informaţii ce conturează o imagine despre perspectivele companiilor de a-şi îndeplini ţintele din bugetele de venituri şi cheltuieli, a factorilor care le influenţează rezultatele precum şi a stadiului investiţiilor propuse pentru anul în curs.TeraPlast şi-a bugetat, pentru acest an, o cifră de afaceri consolidată de 848 milioane lei, cu 19% peste cea din 2022, la o producţie de aproape 89.500 de tone, faţă de 77.900 de tone anul anterior. Compania estimează un nivel al indicatorului EBITDA de 75 milioane lei, în creştere cu 42% şi un profit net de 19,4 milioane lei, cu 26% peste cel din anul anterior. În primele trei luni ale lui 2023, TeraPlast a raportat o pierdere de 2,6 milioane lei, dar estimează "o accelerare a lucrărilor de infrastructură aşteptată să demareze cel târziu la începutul trimestrului al treilea", conform bugetului pentru acest an.

OMV Petrom se va prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele primului trimestru vineri, 28 iulie. Compania a anunţat că producţia şi vânzările de hidrocarburi i-au scăzut cu 5-6% în trimestrul al doilea al anului, iar preţul realizat al ţiţeiului a fost cu circa 30% mai mic, faţă de cel din aceeaşi perioadă a lui 2023. În primul trimestru, OMV Petrom a raportat un profit net de 1,48 miliarde lei, cu 15% sub cel din primele trei luni ale lui 2022. Pentru acest an, producătorul de petrol şi gaze şi bugetat un profit net de 3,9 miliarde lei, cu mult sub recordul istoric de 10,3 miliarde din 2022.

Proprietarul BCR, Erste Group Bank, emitent ce este listat secundar la bursa noastră, îşi va publica rezultatele semestriale în data de 31 iulie, fiind urmată de BRD-Groupe Societe Generale, în 3 august.

Bursa de Valori Bucureşti, operatorul pieţei noastre de capital, se va prezenta cu performanţa din primele şase luni ale anului în data de 4 august, în vreme ce producătorul de aluminiu Alro Slatina va ieşi la rampă în 9 august.

În ziua următoare, douăsprezece companii de la BVB îşi vor prezenta rezultatele primului semestru, între care Conpet şi Transilvania Broker de Asigurare. Data de 11 august va fi una dintre cele mai aglomerate zile ale acestui sezon de raportări financiare la BVB, 38 de companii venind în faţa investitorilor cu performanţele din prima jumătate de an, între care Romgaz, Oil Terminal şi Aerostar.

Nuclearelectrica, Digi Communications sau Antibiotice îşi vor publica rezultatele în data de 14 august, fiind urmate de Transelectrica şi Transgaz în 16 august.

Producătorul de vinuri Purcari Wineries se va prezenta în faţa investitorilor în data de 24 august, Banca Transilvania, Electrica şi MedLife în 25 august, iar Aquila în data de 28 august. În ziua următoare, dezvoltatorul imobiliar One United Properties îşi va prezenta performanţele primelor şase luni, alături de transportatorul de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services. Operatorul lanţurilor de alimentaţie publică Sphera Franchise Group este programat în data de 30 august.

Producătorul de energie Hidroelectrica, cea mai mare companie românească de la bursa noastră, va avea prima raportare în calitate de emitent listat în data de 30 august. Pentru acest an, compania şi-a bugetat un profit net de 3,66 miliarde lei, sub cel din anul anterior, de 4,4 miliarde lei. În primul trimestru al anului, Hidro a raportat venituri operaţionale de aproape 3,3 miliarde de lei, cu 30% peste cele din perioada ianuarie-martie 2022 şi un profit net de 1,7 miliarde lei, în creştere cu 34%.

Ziua de 31 august va fi cea mai aglomerată din acest sezon de raportări financiare la BVB, peste 50 de emitenţi prezentându-se în faţa investitorilor cu rezultatele obţinute în primul semestru, printre cele mai importante nume fiind Fondul Proprietatea, Impact Contractor & Developer, IAR Braşov sau Patria Bank.

Companiile din Piaţa AeRO sunt programate, în mare parte, după luna august. Arobs Transilvania Software, emitentul cu cea mai mare pondere în indicele BETAeRO, îşi va publica rezultatele primului semestru în data de 28 septembrie, în vreme ce Holde Agri Invest se va prezenta în faţa investitorilor mai devreme, în 18 septembrie. Compania de inginerie şi tehnologie Simtel îşi va publica performanţa primelor şase luni în data de 7 septembrie, conform datelor afişate la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. asa tarziu? de ce ne ducem spre septembrie cand rezultatele se stiu de la 30 iunie?

    1. sa aiba timp baietii informati sa ia pozitii sau sa iasa din pozitii. altfel de ce ar fi asa tarziu?

      Corect

      După cum se vede, pentru societățile din Aero raportările se întind până în septembrie. La ce rulaje sunt acolo nu prea ai ce tranzacții sa faci pe informații știute dinainte și sunt și foarte ușor de urmărit.

      Este vina ASFului pentru ca nu impune publicarea rapoartelor in termen de maxim o luna de la incheierea perioadei la care se refera raportarea.

    Sa vedem ce a facut hidroelectrica la prima raportare bvb.

    Toate firmele se pozitioneaza ca sa poata creste preturile, mai ales in petrol gaze! Atit pe piata externa la OPEC cat si pe piata interna, unde scaderea de productie pe diverse pretexte, de la Petrom e pregatirea terenului. Deci Petrom nu au platit taxa de solidaritate, Petrotel se odihneste mai mult decat era necesar si Petrom la raportari zice ca are profit mai mic decat in 2022 :normal, in acel an au profitat de interventiile de sus in jos pe piata de energie, prostesti, de maniera ca speculatorii sj... OMV sa aiba profituri istorice extreme. Netaxate de statul roman care le a predat pe maruntis Petrom acum 20 de ani. Si, iata, se dezbate intens ca trebuie venituri la buget : de la Petrom, ministerul energiei si cel al finantelor!

    1. La ce dividend te astepti? 0.02?

      Mai degraba 0,002.

      În visele tale urate .....minim 0.045 ....

      Crezi? Daca termina T2 pe pierdere?

      nu am inteles nimic, banuiesc ca esti analfabet. vezi ce pierderi avea petrom inainte sa fie privatizat si anii lumina la care este acum..o sa ramai toata viata cu asta cu nu ne vindem tara. l-ai votat pe ilici?

      Noi vb de un profit pe 2022 pe care vom vedea cum îl vor împarti la acționari.

      Despre ce va fi pe 2023 vom vedea anul viitor.... 

      Petrom a platit taxa de "solidaritate" pentru profitul istoric 2022. Nu cit salivau urmasii lui Darius Valcov si Orlando Teodorovici, "haiduci" cu dispensa de la Partid.

      Acum Petrom transmite mesaje in clar Partidului si "haiducilor" sai. Micsoreaza productia de fosil, cerinta europeana, la care Romania a votat cu miinile si cu picioarele, si se reaseaza pe energie verde: fotovoltaic si HIDROGEN, adica pe investitii. Taxare haiduceasca, investitii mai mici. Si bani la pensii speciale si investitii asumate PNRR... nu pe banii actionarilor Petrom 

      Printre care ma numar si eu.

    de ce scade TRP???? e pe pierdere deci trebuie sa creasca...Raiffeisen, BRK si TRP va opreste pe voi o pierdere sa nu cresteti actiunea cu +25%....???

    1. Escrocii siau dat seama ca prea multe interventii au facut... pai conducerea BRK a lichidat actiuni, isi dau seama cai umflata rau piata... cum sa intervina sa sustina o actiune

      Trp, o actiune cotata la peste 3x bv, dar care vine cu o noua pierdere.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb