Start pentru sezonul raportărilor preliminare aferente anului trecut, la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 februarie 2021

Start pentru sezonul raportărilor preliminare aferente anului trecut, la BVB

Electrica şi Transelectrica, între companiile de la care brokerii au aşteptări pozitive privind rezultatele financiare

Sezonul raportărilor financiare preliminare pentru anul trecut începe săptămâna aceasta la Bursa de Valori Bucureşti, OMV Petrom fiind prima companie care se va prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele aferente lui 2020, în data de 4 februarie.

A fost un an aflat puternic sub influenţa pandemiei de Covid-19, ce a dus la blocarea temporară a unor părţi importante din economie, dar brokerii cred există companii care vor surprinde pozitiv investitorii atât prin rezultate cât şi distribuţiile de dividende către acţionari.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Probabil că un factor important aflat la baza creşterii pieţei noastre din ultima lună este legat de aştepările pentru dividende"

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Rezultatele financiare preliminare anuale sunt urmărite cu interes de investitori, în primul rând pentru că dau indicii despre dividendele pe care ar putea să le acorde companiile. Vedem că în ultima lună, preţurile principalelor acţiuni de la BVB au tot crescut, uneori în discordanţă cu evoluţiile din pieţele externe. Probabil că un factor important care a stat la baza acestei creşteri ţine de aşteptările privind raportările financiare ale companiilor şi distribuţia de dividende".

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, de la începutul anului, indicele BET-XT, ce reflectă parcursul celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a urcat cu circa 5,2%, faţă de o scădere de 1,1% a indicelui pan-european STOXX 600.

Brokerul de la Estinvest a adăugat: "În general, investitorii urmăresc societăţile care au o politică clară privind dividendele, iar aici sunt câteva lucruri destul de evidente. În primul rând sunt societăţile deţinute majoritar de stat, care sunt obligate prin lege să distribuie o anumită cotă de profit sub formă de dividende".

Conform legislaţiei în vigoare, companii ce au capital integral sau majoritar de stat, trebuie să distribuie către acţionari cel puţin 50% din profit ca dividende.

"Aceasta este o valoare minimală, pentru că statul ar putea oricând să solicite o distribuţie mai mare, ceea ce poate reprezenta o miză în plus pentru investitori", spune Marcel Murgoci, în condiţiile în care, în ultimii trei-patru ani, statul a cerut de la multe societăţi pe care le controlează să distribuie cote mai mari de 50% din profit, inclusiv dividende suplimentare.

De asemenea, există companii care au o politică de dividend declarată, cum este Petrom, astfel încât nivelul distribuţiei este cunoscut, a adăugat directorul de la Estinvest.

Conform politicii companiei, OMV Petrom îşi propune ca în fiecare an să crească valoarea dividendului sau măcar să o menţină la nivelul anului anterior, care pentru 2020 a fost de 0,031 lei/titlu (echivalentul unui randament brut de 7,8%, faţă de preţul de închiderea al acţiunii SNP de vineri, de 0,3985 lei). Totuşi, compania menţionează că distribuţiile vor fi făcute în concordanţă cu performanţa financiară şi necesarul de investiţii, având în vedere soliditatea financiară pe termen lung a societăţii, ceea ce lasă o portiţă deschisă pentru un dividend mai mic, având în vedere situaţia creată de pandemie.

"De asemenea, mai sunt băncile. Anul trecut a fost o situaţie specială, iar BRD-Groupe Societe Generale nu a acordat dividende. În schimb, Banca Transilvania a făcut distribuţii către acţionari şi ar putea să facă şi în acest an, chiar dacă profitul va fi în scădere", spune Marcel Murgoci.

Este o afirmaţie ce vine în condiţiile în care, anul trecut, instituţia de credit din Cluj a trecut peste recomandarea Băncii Naţionale a României de a nu distribui dividende investitorilor, spre deosebire de BRD care, în urma votului Societe Generale, nu a alocat bani către acţionari.

"Bineînţeles că investitorii se uită la rezultatele companiilor la nouă luni, iar unele au avut creşteri importante a profitului, cum este cazul Electrica sau Transelectrica. Şi Nuclearelectrica a raportat un profit superior celui din primele trei trimestre ale lui 2019, în timp ce pentru Romgaz sau Transgaz, cu toate că a fost în scădere, companiile încă au profit, ceea ce este posibil să atragă investitorii", ne-a mai precizat brokerul de la Estinvest.

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Nuclearelectrica şi Romgaz - companii de urmărit din perspectiva acordării de dividende"

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de intermediere Goldring, mizează pe Electrica şi Transelectrica ca fiind companiile din indicele BET cu cea mai mare creştere a profitului în 2020.

"În plus, mă aştept ca TeraPlast să raporteze o creştere importantă a profitabilităţii. Consider că alte companii de urmărit în primul rând din perspectiva dividendelor pe care ar putea să le acorde sunt Nuclearelectrica şi Romgaz", a spus brokerul de la Goldring.

Grupul Electrica a obţinut, pentru primele nouă luni ale anului trecut, un profit net de 396 milioane lei, cu 146% peste cel din ianuarie-septembrie 2019, în timp ce în cazul Transelectrica, profitul a fost de 152 milioane lei, în creştere cu 107%, pentru aceeaşi perioadă de raportare. Nuclearelectrica a avut un rezultat net de 477 milioane lei, cu aproape 15% mai mare decât cel din primele nouă luni ale anului anterior, iar Romgaz a raportat un profit de 1,185 miliarde lei, în scădere cu 20,5%.

Pentru TeraPlast, profit net consolidat al primelor trei trimestre din 2020 s-a ridicat la 60,28 milioane lei, în creştere cu 78% faţă de cel din intervalul ianuarie-septembrie 2019, iar directorul general Alexandru Stânean a declarat în noiembrie anul trecut că, din punctul de vedere al rezultatelor financiare, grupul are cel mai bun an din istorie.

Brokerii - cu ochii pe noile companii din piaţa AeRO

Pe lângă companiile mari, brokerii sunt cu ochii pe noii emitenţi veniţi în piaţa AeRO care, spre deosebire de emitenţii consacraţi de la BVB au, cel puţin teoretic, potenţial mai mare de dezvoltare.

Dragoş Mesaroş ne-a spus: "Dintre companiile de pe AeRO mă aştept ca iHunt să fie o surpriză plăcută. Şi de la Norofert mă aştept la rezultate bune, dar poate nu la fel ca în cazul iHunt. În schimb, pentru Norofert perspectivele de dezvoltare mi se par mai bune, cel puţin în acest an. De asemenea, cred că 2Peformant va raporta rezultate peste aşteptări. Bineînţeles că dividendele vor fi alocate în funcţie de strategia fiecăruia".

Şi Marcel Murgoci de la Estinvest apreciază că probabil anumite companii din noul val de pe AeRO îşi vor recompensa investitorii, inclusiv prin acordarea de dividende.

"De pildă Holde Agri Invest sau Safetech sunt companii care şi-au manifestat intenţia de a avea o anumită politică în ceea ce priveşte dividendele", ne-a transmis brokerul.

După OMV Petrom, următorul emitent care îşi va prezenta rezultatele preliminare pentru 2020 este BRD-Groupe Societe Generale, în data de 10 februarie.

Apoi, dintre companiile din BET urmează Transelectrica în data de 15 februarie, TeraPlast în 17 februarie, Transgaz în 22 februarie, Digi Communications şi Fondul Proprietatea în 23 februarie, iar pe 24 februarie Bursa de Valori Bucureşti. Romgaz va veni în faţa investitorilor cu rezultatele anului trecut pe 25 februarie, alături de Nuclearelectrica şi Banca Transilvania. Alro Slatina, Electrica, MedLife, Sphera Franchise Group şi Purcari îşi vor publica rezultatele în 26 februarie.

În piaţa AeRO, prima companie din noul val care va veni în faţa investitorilor cu rezultatele anului trecut este iHunt, în data de 15 februarie, fiind urmată de Norofert în 23 februarie şi 2Performant în 24 februarie. Holde Agri Invest şi Safetech Innovations îşi vor prezenta rezultatele pe data de 1 martie.

Din perspectiva dividendelor, politica iHunt este de a distribui 50% din profit ca dividende, conform memorandum-ului de listare. Anul trecut, compania a alocat un dividend de 0,02106 lei/acţiune (echivalentul unui randament brut de circa 3,6% faţă de preţul acţiunii de la data convocării AGA).

2Performant are o politică pe termen scurt-mediu de reinvestire a profitului pentru implementarea strategiei sale de dezvoltare, la fel ca Norofert care îşi propune să îşi recompenseze investitorii prin acordarea de acţiuni gratuite.

În cazul Holde Agri Invest, în memorandum-ul de listare se menţionează că se va urmări un echilibru între politica de investiţii şi cea de dividend, dar ţinând cont de aşteptările investitorilor.

Safetech intenţionează să îşi recompenseze acţionarii prin distribuirea de dividende, în cazul în care performanţa anuală o permite, dar în anii în care compania va avea nevoie de capital pentru a-şi realiza planurile de dezvoltare, conducerea are în vedere posibilitatea de a capitaliza profitul sub formă de acţiuni gratuite, conform celor prezentate în memorandum-ul emitentului listat vineri pe AeRO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb