Statele Unite îşi reduc prezenţa militară în Orientul Mijlociu

G.B
Internaţional / 19 iunie 2021

Statele Unite îşi reduc prezenţa militară în Orientul Mijlociu

Statele Unite îşi reduc în prezent apărarea antiaeriană în Orientul Mijlociu, după ce au consolidat-o în 2019 şi 2020 din cauza tensiunilor cu Iranul, a indicat ieri Pentagonul, confirmând informaţii publicate de Wall Street Journal, notează AFP, citată de Agerpres.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, "a ordonat să retragă în această vară din regiune anumite forţe şi capacităţi, în principal echipamente de apărare antiaeriană", a indicat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, comandantul Jessica McNulty.

"Unele din aceste echipamente vor fi returnate în Statele Unite pentru întreţinere şi reparaţii devenite foarte necesare. Altele vor fi reamplasate în alte regiuni", a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt nu a precizat dacă aceste echipamente vor fi transferate în regiunea indo-pacifică, unde Pentagonul doreşte să îşi concentreze eforturile în faţa ascensiunii Chinei.

"Nu vom oferi detalii", a subliniat ea.

Conform Wall Street Journal, Pentagonul a început la începutul lunii iunie să retragă opt baterii antirachetă din Irak, Kuweit, Iordania şi Arabia Saudită, precum şi un scut antirachetă THAAD care fusese desfăşurat în Arabia Saudită.

Fiecare baterie antirachetă necesită prezenţa a câteva sute de militari, iar retragerea lor înseamnă plecarea a mii de soldaţi americani din regiune.

"Menţinem o prezenţă militară robustă în regiune, adecvată ţinând cont de ameninţare, şi suntem încrezători că aceste schimbări nu vor afecta interesele noastre de securitate naţională", a afirmat purtătoarea de cuvânt.

"De asemenea, ne menţinem flexibilitatea de a returna rapid forţe în Orientul Mijlociu, dacă este necesar", a adăugat ea.

Statele Unite îşi retrag în prezent toate forţele din Afganistan şi şi-au redus la 2.500 efectivele militare din Irak anul trecut.

Mai multe baterii Patriot au fost trimise ca întăriri în regiune după asasinarea în ianuarie 2020 a generalului iranian Qassem Soleimani într-o lovitură americană.

Sistemul THAAD fusese desfăşurat în Arabia Saudită cu câteva luni mai devreme, după lovituri aeriene împotriva a două poziţii petroliere strategice din regatul saudit, atribuite Teheranului.

Iranul este în continuare considerat o ameninţare majoră în Orientul Mijlociu, dar preşedintele american Joe Biden doreşte ca Statele Unite să revină în acordul de la Viena privind programul nuclear iranian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb