Administraţia americană a anunţat joi reluarea serviciilor sale de imigraţie din Cuba după mai bine de patru ani în care biroul din Havana care le oferea a fost închis, asigurând că aceasta va face posibilă gestionarea dosarelor familiilor cubanezilor deja stabiliţi în Statele Unite, potrivit Agerpres.
La acest birou vor avea loc interviuri, vor fi colectate datele biometrice şi se vor procesa cererile de imigrare în Statele Unite, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Securitate Internă.
"Această administraţie ia măsuri pentru a reduce intrările ilegale, pentru a preveni dezvoltarea organizaţiilor de contrabandişti şi pentru a simplifica accesul legal la ajutorul umanitar", a declarat Alejandro Mayorkas, care conduce ministerul.
"La fel ca membrii familiei mele, care au fugit de pe insulă în urmă cu aproape 63 de ani, după preluarea puterii de către comunişti, cubanezii merită oportunitatea de a urma căile legale către o nouă viaţă în Statele Unite", a declarat el.
Acest birou de imigraţie fusese închis în decembrie 2018 după o schimbare de direcţie a politicii americane faţă de Cuba şi ca răspuns la misteriosul "sindrom Havana", afecţiunile medicale încă inexplicabile care au afectat zeci de diplomaţi americani sau angajaţi ai ambasadelor.
Pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale, în special la graniţa cu Mexic, Washingtonul a lansat în luna ianuarie un program de acceptare a până la 30.000 de migranţi în fiecare lună din Nicaragua, Venezuela, Cuba şi Haiti.