"Statoil" plăteşte două miliarde de dolari pentru "North American Oil Sands"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 mai 2007

"Statoil" plăteşte două miliarde de dolari pentru "North American Oil Sands"

Compania norvegiană va produce ţiţei din nisipuri

"Statoil" ASA, cea mai mare companie petrolieră din Norvegia, controlată de stat, a decis să cumpere un dezvoltator canadian de nisipuri petroliere, plătind în schimb circa două miliarde de dolari americani. Astfel, compania obţine rezerve în condiţiile în care producţia sa din Marea Nordului atinge capacitatea maximă, iar câmpurile din alte regiuni au devenit tot mai greu de accesat.

"Statoil" va plăti 20 de dolari canadieni (17,8 dolari SUA) pentru o acţiune "North American Oil Sands" Corp. (NAOSC), obţinând controlul nisipurilor petroliere luate în concesiune în Alberta, Canada. Achiziţia va aduce companiei "Statoil" un plus de producţie de 100.000 de barili pe zi începând cu anul 2010 şi circa 200.000 de barili la jumătatea deceniului următor. Recent, "Statoil" şi-a modificat în scădere ţinta de producţie stabilită pentru 2007, reducere care a avut loc pentru a doua oară după luna septembrie a anului trecut. Obiectivul de producţie era de 1,3 milioa­ne de barili pe zi şi nu va putea fi atins din cauza închiderii temporare a câmpului de gaze naturale şi condensate din Marea Nordului.

"Achiziţia pe care o face este un semn că societăţilor petroliere le este din ce în ce mai greu să obţină resurse convenţionale", declară John Olaisen, analist la "Carnegie" din Oslo. Acesta aminteşte că "Statoil" nu a produs niciodată ţiţei din nisipuri, procesul fiind unul costisitor.

Achiziţia companiei canadiene va oferi "Statoil" dreptul de operare pe un teritoriu de 1.110 kilometri pătraţi, cuprinzând nisipuri petroliere localizate în regiunea Athabasca din Alberta. Concesiunile luate de NAOSC deţin rezerve recuperabile estimate la 2,2 miliarde de barili, potrivit anunţului "Statoil".

Consiliul de administraţie al NAOSC a aprobat oferta "Statoil" şi a recomandat-o acţionarilor companiei. Conducerea societăţii norvegiene aşteaptă ca achiziţia NAOSC să se finalizeze către sfârşitul trimestrului al doilea din acest an.

"Statoil" a cheltuit 3,6 miliarde de dolari în ultimii doi ani, preluând active în Golful Mexicului, ca să compenseze producţia redusă din vechile zăcăminte ale Mării Nordului. În decembrie 2006, compania a decis să cumpere divizia petrolieră a rivalului local "Norsk Hydro" ASA, pentru care a plătit 28 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb