Statul ameninţă furnizorii de gaze cu controale şi taxe dacă nu reduc preţurile pentru populaţie

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 25 iunie 2020

Statul ameninţă furnizorii de gaze cu controale şi taxe dacă nu reduc preţurile pentru populaţie

Iulian Iancu a anunţat ieri că profiturile suplimentare ale companiilor de furnizare din piaţa gazelor vor fi taxate după liberalizare

În contextul în care piaţa gazelor se va liberaliza complet de la 1 iulie, iar principalii furnizori care acoperă 90% din piaţă au trimis oferte ce practic menţin preţurile din reglementat, în ciuda mesajelor venite din partea Guvernului, reprezentanţii Statului au început să avertizeze E.ON şi Engie şi chiar să folosească cuvinte precum "abuz de poziţie dominantă" pentru a descrie situaţia creată de iminenta liberalizare şi de refuzul companiilor de a tăia factura.

Marţi, reprezentanţii E.ON România au declarat pentru Agerpres că nu există în prezent pe piaţă cantităţi de gaze disponibile la preţuri rezonabile şi pe termen lung, astfel încât facturile populaţiei să scadă de la 1 iulie. Engie nu a dorit să comenteze public subiectul liberalizării şi nici motivele pentru care nu reduce preţurile, în ciuda diferenţei dintre plafonul de 68 lei/MWh la achiziţia de la producători, care va fi eliminat la 1 iulie, şi nici pe cel de achiziţie al gazelor din piaţă - care acum este mult sub acel nivel -, iar situaţia s-a inflamat mai departe ieri.

În ultimele săptămâni, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a pus presiune pe furnizori să reducă preţurile, el înaintând un procent de 10-15%. Prezent ieri la o conferinţă pentru lansarea celei de-a doua ediţii a "Barometrului Securităţii Energetice", eveniment organizat de Academia Română, ministrul Popescu a continuat acuzaţiile la adresa furnizorilor de gaze reproşându-le că abuzează de poziţia lor dominantă pentru a nu reduce preţul pentru populaţie odată cu liberalizarea pieţei şi pentru a-şi umfla profiturile.

"Anumiţi furnizori abuzează de o poziţie dominantă şi nu îşi reduc preţurile la consumatorul final în momentul în care pe piaţă cumpără gazul de la producători la un preţ mult mai mic. Aici aş vrea să atrag atenţia că în momentul de faţă se tranzacţionează gazul prin acel program de gas release undeva la 30 - 30 şi ceva de lei pe MWh pentru vară şi undeva la 48-50 lei pentru perioada de iarnă până la sfârşitul anului. În comparaţie cu 68 de lei, cât este acum, este o diferenţă foarte mare şi nu văd nicio reacţie a celor doi mari furnizori de gaze, ba din contră, nişte declaraţii de presă uşor arogante ale unui furnizor de gaze, ceea ce îmi lasă, trebuie să recunosc, un gust amar, o dezamăgire", a spus ministrul.

Popescu a susţinut că situaţia nu va rămâne aşa. El a spus că guvernul are pârghiile necesare pentru a reduce preţurile, ameninţând voalat cu controale.

"Preţurile la populaţie ar trebui să scadă cu cel puţin 10-15% faţă de nivelul actual. Că nu va fi cu 1 iulie, că va fi cu 15, că va fi cu 1 august, dar va trebui să fie (o ieftinire - n. r.), pentru că nu putem să rămânem aşa. Vă asigur şi îi asigur pe toţi românii că avem pârghiile necesare la nivelul Guvernului să facem acest lucru dacă observăm că în continuare se abuzează de poziţie dominantă în piaţă. Consiliul Concurenţei este pregătit, ANPC-ul este pregătit, ANRE-ul este pregătit, noi, ministerul, suntem pregătiţi şi o să intervenim dacă va fi cazul", a mai afirmat Popescu.

Diferenţa respectivă intră natural în conturile companiilor. În acest context, prezent la aceeaşi conferinţă, Iulian Iancu, deputat PSD şi preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, de altfel cel mai influent om din Parlament în domeniul energiei, a declarat că a fost adoptat marţi un amendament la Legea Energiei prin care se aplică o taxă (windfall tax - aplicată prima dată pentru companiile de utilităţi în 1997 de către guvernul britanic al lui Tony Blair) pe veniturile suplimentare obţinute de companii odată cu liberalizarea pieţei.

Pe bursă, cotaţiile gazelor cu livrare în a doua jumătate a anului au scăzut la circa 30-40 de lei pe MWh, faţă de 68 de lei, cât era preţul reglementat până acum.

"Liberalizarea este un proces ireversibil. Dar trebuie să fim conştienţi că o piaţă liberă nu este liberă de reguli, o piaţă liberă fără reguli este un dezastru pentru consumatori. Iată că preţul gazelor naturale s-a prăbuşit la cotaţii pe care nu le-a bănuit nimeni, iar dacă de la 68 de lei la Viena la ei s-a dus la 20 de lei şi la noi la 30 de lei, de la 30 la 68 sunt 38 de lei, ceea ce ar trebui să se resimtă în preţul consumatorului", a spus Iancu.

Potrivit acestuia, banii din taxa respectivă aplicată furnizorilor de gaze vor fi viraţi la bugetul de stat.

"Acum această diferenţă este preluată de furnizori, care au trimis consumatorilor o scrisoare spunând «vă păstrăm preţul». Nu este o atitudine responsabilă, dar poţi să te aştepţi într-o piaţă fără reguli la etică, la morală? Exclus. Atunci ce trebuie să facem? Trebuie să creăm o regulă, iar regula se numeşte «windfall tax», adică o sumă care îţi vine din vânt, din cer, nu ai făcut tu nimic ca să beneficiezi de ea. Atunci această taxă noi am introdus-o ieri în lege şi spune că la preţul pe care un furnizor îl plăteşte producătorului îi lăsăm marja lui de furnizare, dar majorată, iar diferenţa în totalitate se preia prin această taxă în bugetul de stat pentru consumatorul vulnerabil", a afirmat Iancu.

El a argumentat că este nevoie de această intervenţie pentru că nu ne putem aştepta de la un operator ca, de la sine putere, să renunţe la o sumă pe care o poate obţine având această libertate în piaţă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. de ce nu va uitati ce se intampla pe piata de profil din america

    companiile romanesti care in cel mai fericit caz investesc in fatada afacerii sunt lasate sa-si bata joc de consumatorul "om de rand" cum vor ei  

    marile afaceri cu "baietii destepti" la ce scor se deruleaza? 

    de ce nu se uita ministrul de resort la "detalii" si sa cada capete! 

    pentru ca nu se poate 

    pentru ca totul este vandut pe degeaba!

    iata cum politicul incepe sa culeaga roadele, tot pe spinarea omuiu de rand! 

    Hotie pe fata si asta se intampla de 15 ani. Sa vinzi firmele care furnizeaza populatiei utilitati si sa ii protejezi pe cei care le cumpara 10 ani, le lasi monopol, asta inseamna sa fi stat mafiot. Au vandut pe nimic, au lasat populatia captiva, cei ce au cumparat nu au facut nicio investitie, doar au scos bani, ne-au jecmanit, asa este cand ai un stat mafiot. Guvernantii, acum simuleaza ca ce ii doare in cur de noi, dar de fapt ei negociaza posturile grase de la ANRE si ASF, fara concurs, isi pun toate scursurile sa ne conduca, oamenii fara nicio calitate, doar ca sunt in partide, asta insemana sa fi stat mafiot. Tot ce misca in tara asta ca si functii sunt negociate intre partidele mafiote care isi pun scursurile, iar procurorii dorm. Firmelor straine le trebuie profit si vor trage pe noi de ne va sari capacul, sa fiti siguri ca nimeni nu ne va apara. Avem petrol, dar il platim mai scump ca la austrieci, avem gaz dar il platim mai scump decat la unguri si austrieci, atunci de ce mai avem aceste resurse, normal ca pentru altii, asa este cand esti condus de partide mafiote. PSD=PNL si cu vesnicul UDMR aceeasi mizerie.

    1. Avem lemn iar altii fac hartie igienica si o vand.

    Consumatorii stiu deja ce inseamna piata libera, concurentiala, au experienta ENEL.

    In primul an de contract preturi cat de cat accesibile, in cel de-al doilea an de contract, preturi cu cel putin 25% mai mari.. Oamenii s-au fript deja si au trecut la loc pe piata reglementata dandu-si seama ca capitalismu facut pe spinarea consumatorului e o mega-tzeapa.  

    Bine, bine, stim toti cum se fura, cine ne fura, etc. Dar noi ce facem acum? Semnam sau nu semnam oferte? Ce contracte ne baga astia pe gat e haiducie, ca si la banci. Guvernu zice ca putem schimba oricand furnizorul, astilaltii cu firmele ne indeasa sub ochi contracte pe un an. Odata ce-l semnezi sau iti dai acordul nu prea mai poti sa-l schimbi oricand. Deci orice am face tot ne-o luam in freza.

    1. Nu trebuie sa semnezi nimic atata timp cat preturile sunt mari, cu binecuvantarea statului.

      Mai bine ramai pe preturi mari dar reglementate, decat pe preturi cu 10% mai mici dar "libere"

      Cand s-or reaseza preturile, poate..  

    Pana la urma solutia va fi tot o taxa p[e lacopmie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb