Statul francez a devenit cel mai mare acţionar al "BNP Paribas"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2009

Statul francez nu deţine drepturi de vot în cadrul BNP

Statul francez nu deţine drepturi de vot în cadrul BNP

Statul francez a devenit acţionarul majoritar al "BNP Paribas" - cea mai mare bancă din ţară, după ce societatea pentru achiziţia participaţiilor de stat (SPPE) a preluat un pachet de 17,03% din capitalul instituţiei financiare, anunţă autoritatea franceză a pieţelor financiare (AMF).

SPPE a preluat peste 187 milioane de acţiuni preferenţiale fără drept de vot, emise de "BNP Paribas", în schimbul sumei de 5,1 miliarde de dolari. Jumătate din această sumă va fi utilizată pentru plata unor datorii subordonate de 2,55 miliarde de euro, pe care BNP le-a emis către guvern, în decembrie anul trecut. Astfel, statul francez este cel mai mare acţionar al "BNP Paribas", depăşind compania de asigurări "Axa" SA (4,83%).

Potrivit anunţului SPPE, majorarea de capital se înscrie în programul anunţat de guvernul francez pe 13 octombrie 2008, destinat "consolidării fondurilor proprii ale băncilor în vederea continuării finanţării economiei franceze".

În ultimul trimestru din 2008, "BNP Paribas" a înregistrat o pierdere de 1,37 miliarde de euro, după ce fluctuaţiile pieţei au cauzat cel dintâi deficit trimestrial al diviziei de bănci de investiţii.

BNP, care a evitat cea mai mare parte a impactului crizei creditelor ipotecare din Statele Unite, a fost afectată de falimentul "Lehman Brothers Holdings" Inc., din luna septembrie 2008, care a cauzat "mişcări extrem de violente în pieţele de capital".

Rivalul BNP, "Société Générale" SA - a treia bancă din Franţa, a beneficiat de 1,7 miliarde de euro sprijin financiar de la stat, iar până în prezent nu a anunţat dacă va solicita o nouă linie de credit. La rândul său, "Credit Agricole" SA, care a emis datorii subordonate de 3 miliarde de euro către stat, a anunţat, recent, că nu mai are nevoie de sprijin de la stat.

Totodată, "Caisse d"Epargne" a beneficiat de 1,1 miliarde de euro de la stat, "Banque Populaire" - de 950 milioane de euro, iar "Credit Mutuel" - de 1,2 miliarde de euro. "Caisse d"Epargne", care se află în proces de fuziune cu "Banque Populaire", a anunţat că este posibil să mai solicite o infuzie de 1,1 miliarde de euro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb