Actualizare 11:35 Siria: Statul Islamic a ocupat trei cartiere din estul oraşului Kobané
Jihadiştii organizaţiei fundamentaliste Statul Islamic (SI) au ocupat, ieri noapte, în doar câteva ore, trei cartiere din estul localităţii Kobané (oraş kurd strategic din Siria, la graniţa cu Turcia), pe care o asediaseră de trei săptămâni şi de unde se refugiaseră sute de locuitori, a anunţat un ONG, citat de AFP.
"Au ocupat Maqtala al-Jadida, Kani Arabane, precum şi platforma industrială, în estul oraşului Kobané, după lupte violente împotriva Unităţilor de protecţie a poporului kurd (YPG)", a anunţat directorul Observatorului sirian pentru drepturile drepturile omului (OSDO), Rami Abdel Rahman, evocând scene de "gherilă urbană" în acest al treilea oraş kurd din Siria unde SI intrase cu numai câteva ore înainte.
Terorizaţi de înaintarea jihadiştilor, cunoscuţi pentru excesele lor (omoruri, violuri, răpiri), sute de "civili din cartierele de est au fugit în Turcia vecină", a mai spus Rahman.
Pe Twitter, mesajele conţinând cuvântul-cheie #SOSKOBANE se înmulţeau, unele raportând avansul kurzilor din Turcia spre frontiera cu Siria, pentru a veni în ajutorul oraşului.
Pe pagina sa de Facebook, Mustafa Ebdi, militant kurd originar din Kobané, a scris că SI "a lansat asaltul graţie unor kamikaze care s-au detonat".
Cu câteva ore înainte, jihadiştii îşi înfipseseră steagurile negre la o sută de metri est şi sud-est de Kobané.
---
Actualizare 09:25 Statele Unite folosesc pentru prima dată elicoptere în lupta contra SI
Armata americană a utilizat pentru prima dată elicoptere în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI) în Irak, au anunţat luni oficiali americani, fapt ce marchează o escaladare în gestionarea conflictului din regiune şi îi expune pe militari unui pericol mai mare.
Trupele americane au folosit elicoptere împotriva combatanţilor SI duminică şi din nou luni, în timp ce au lovit baterii de artilerie şi alte unităţi lângă Fallujah, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului Central, care este responsabil pentru forţele americane din Orientul Mijlociu.
"Este pentru prima dată când aeronave cu aripă rotativă au fost utilizate în coordonare şi în sprijinul operaţiunilor ISF (Forţa de Securitate Irakiană)", a declarat maiorul Curtis Kellogg într-un email. "Guvernul irakian a solicitat sprijinul cu această capacitate de luptă în apropiere de Fallujah pentru a respinde (Statul Islamic)".
Oficiali americani, vorbind cu condiţia anonimatului, au afirmat că elicopterele folosite au fost elicoptere de atac Apache.
Christopher Harmer, fost aviator în Marina americană şi care este acum analist la Institute for the Study of War, a declarat că acest lucru este o escaladare semnificativă a nivelului de risc asumat de trupele americane ce ajută armata irakiană.
"Aparatele care zboară la 30.000 de picioare (9.000 de metri) sunt complet imune la tipul de armament deţinut de luptătorii SI, dar un elicopter nu este", a remarcat Harmer.
"Când un elicopter zboară la 150 de picioare (50 de metri) deasupra pământului, acel elicopter poate fi doborât de o grenadă propulsată de rachetă sau o mitralieră grea... deci este mult mai periculos", a adăugat el.
Colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat la rândul său că decizia de a folosi elicopterele a fost luată din cauza naturii obiectivelor, dar el nu a oferit detalii cu privire la cine a luat decizia.
---
Gruparea jihadistă Statul Islamic foloseşte în confruntările armate din Irak şi Siria muniţii pe care Statele Unite şi aliaţii lor le-au furnizat iniţial forţelor din regiune care luptă împotriva acestor islamişti radicali, printre ţările de provenienţă ale muniţiilor regăsindu-se şi România, relatează luni portalul Dailycaller.com, care citează un raport întocmit de organizaţia Conflict Armament Research (CAR).
Raportul, citat şi de ediţia electronică a publicaţiei New York Times, conţine o analiză a cartuşelor de calibru mic recuperate din Siria şi Irak cu ajutorul trupelor kurde şi care au fost folosite de jihadişti.
Potrivit documentului, dintr-un eşantion de 1.730 de cartuşe, 445 au fost produse în China, 338 în fosta Uniunea Sovietică, 323 în SUA, 154 în Rusia, 142 în Serbia şi 77 în România. Printre celelalte ţări de provenienţă a cartuşelor se mai numără Bulgaria, Coreea de Nord, Turcia, Iran, Kârgâzstan, Siria sau Cehia.
Respectivele muniţii au fost oferite guvernului irakian şi grupărilor angajate în luptele împotriva Statului Islamic, dar aceste unităţi nu au fost capabile să păstreze controlul asupra lor, astfel că în final muniţiile au ajuns în mâinile jihadiştilor.
Drept urmare, concluzia raportului este că trimiterea de armament adversarilor Statului Islamic poate avea ca o consecinţă nedorită chiar înarmarea acestei grupări jihadiste.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2014, 15:16)
Păi dar nu-i normal să fie așa dacă au fost înființați, susținuți financiar și militar ca să dărîme regimul pro Rusia al lui Bashar al Asad? Nu tot așa a fost și cu al-Qaida cînd în Afganistan mujahedinii doborau avioane și elicoptere sovietice și perforau blindajul tancurilor. Memoria unora e scurtă rău! Știrile tendențioase sunt cu două tăișuri și se întorc precum soarta ... împotrivă, înzecit, mai ales asupra celor care puteau să gîndească înainte de a se arunca cu capul înainte în a executa orice în cadrul alianțelor noi, din NATO!