Statul kazah, investitor major la IPO-ul de la Kazatomprom

Ziarul BURSA #Internaţional / 19 noiembrie 2018

Kazatomprom este cel mai mare producător mondial de uraniu

Fondul public de pensii din Kazahstan a cumpărat o treime din acţiunile vândute de compania de stat Kazatomprom, cel mai mare producător mondial de uraniu, cu prilejul unei oferte publice iniţiale în valoare de 450 milioane de dolari pe care aceasta din urmă a derulat-o zilele trecute la Londra şi Astana, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

O sursă din interiorul Guvernului kazah a dezvăluit că Fondul public de pensii, care este gestionat de Banca Centrală, a cumpărat 33% din acţiunile scoase la vânzare de Kazatomprom pentru 150 milioane de dolari şi acum deţine o participaţie de 5% la compania minieră. Informaţia a fost confirmată şi de o a doua sursă guvernamentală.

Deşi autorităţile kazahe au recunoscut că fondul public de pensii a fost un investitor care a participat la flotarea Kazatomprom, amploarea acestei participări, care nu a fost încă dezvăluită în mod public, arată că cererea pentru acţiunile Kazatomprom a fost susţinută în mare parte chiar de statul kazah.

Kazatomprom, cel mai mare producător mondial de uraniu, a decis să vândă doar 15% din acţiunile sale cu prilejul ofertei publice iniţiale, chiar dacă anterior se arăta dispus să vândă un pachet de până la 25%. Oferta a fost lansată la un interval de preţ de 11,60-15,40 dolari pe acţiune, ceea ce a evaluat firma la trei miliarde de dolari. Principalul acţionar de la Kazatomprom, fondul suveran de investiţii Samruk-Kazyna, a informat că oferta a fost suprasubscrisă în proporţie de 70%, ceea ce înseamnă că ar fi existat o cerere suficientă şi fără cea a fondului public de pensii.

IPO-ul de la Kazatomprom a fost prima astfel de tranzacţie demarată în ultimul deceniu de o mare companie din Kazahstan iar autorităţile de la Astana intenţionează să organizeze oferte publice iniţiale şi pentru alte bijuterii ale coroanei, inclusiv compania petrolieră de stat KazMunayGas, proprietarul KazMunayGas Internaţional, fostul Rompetrol. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb