Statul a încasat, în primele cinci luni ale anului, 257,59 milioane lei din impozitele pe vânzările de case şi terenuri ale persoanelor fizice, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită modificării sistemului de impozitare a tranzacţiilor imobiliare, de la 1 ianuarie 2007.
Potrivit datelor furnizate NewsIn de Ministerul Economiei şi Finanţelor, bugetul de stat şi bugetele locale au încasat 257,59 milioane lei, în 2007, din impozitele pe tranzacţiile imobiliare, faţă de numai 123,44 milioane lei, în perioada similară a anului trecut.
Sumele obţinute de stat din impozitele pe vânzările imobiliare sunt distribuite, din acest an, în cote de 50% la bugetele locale, 40% la bugetul de stat şi 10% la bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului, bugetul de stat ar urma să cedeze, din 2008, încasările din acest impozit către bugetele locale. Proiectul prevede că sumele colectate vor fi împărţite între bugetele locale (65%), bugetul judeţului (10%) şi Agenţia de Cadastru (25%). Conform datelor MEF, bugetele locale au obţinut 130 milioane lei, în 2007, din aceste impozite.
În ceea ce priveşte modalitatea de impozitare a vânzărilor de case şi terenuri, Codul Fiscal a adus, în 2007, o abordare complet nouă. Două elemente esenţiale au fost modificate: unul dintre ele vizează taxarea valorii de vânzare a imobilului în locul câştigului obţinut în urma vânzării, respectiv a diferenţei dintre valoarea de cumpărare şi cea de vânzare, iar cea de-a doua impunerea tuturor vânzărilor imobiliare, indiferent de perioada de deţinere. În 2006, vânzarea imobilelor mai vechi de trei ani era scutită de impozit.
Astfel, în 2006 au plătit impozit doar persoanele care şi-au înstrăinat casele dobândite începând din 2003, iar cota de impozit a fost de 16% pe diferenţa dintre valoarea de cumpărare şi cea de vânzare.
Din acest an, Codul Fiscal nu mai acordă scutirea de la impozitare în funcţie de perioada de deţinere şi stabileşte un impozit pe valoarea de vânzare, în funcţie de sumă şi de vechimea imobilului.
Prin urmare, impozitul pentru vânzarea caselor sau a terenurilor până în trei ani este de 3% din valoarea de vânzare numai dacă această valoare nu depăşeşte 200.000 lei. În caz contrar, impozitul este de 6.000 lei plus 2% din suma care depăşeşte 200.000 lei.
Impozitul pentru vânzarea proprietăţilor mai vechi de trei ani este de 2% din valoarea de vânzare, dacă aceasta este până în 200.000 lei şi 4.000 lei plus 1% din ceea ce depăşeşte 200.000 lei