Statul şi FP au dat undă verde ştergerii datoriilor de la Poştă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 17 februarie 2014

Statul şi FP au dat undă verde ştergerii datoriilor de la Poştă

Statul Român şi Fondul Proprietatea (FP), acţionarii Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), au aprobat, cu majoritate de voturi, demararea procedurilor legale pentru conversia în acţiuni a datoriilor bugetare pe care societatea de stat de are la buget, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial.

Autorităţile vor să transforme în acţiuni datoriile CNPR în vederea privatizării companiei, procedura fiind în faza de consultare informală cu reprezentanţii Comisiei Europene, potrivit Ministerului Societăţii Informaţionale (MSI).

Ministerul de resort se aşteaptă să primească răspunsul favorabil al CE cu privire la conversia creanţelor fiscale până la jumătatea acestei luni. Preşedintele Consiliul Concurenţei Bogdan Chiriţoiu ne-a spus că autorităţile noastre au transmis Comisiei Europene că se grăbesc în realizarea acestei proceduri.

Conducerea Fondului Proprietatea, care deţine 25% din acţiunile societăţii de stat, ne-a declarat, recent, că "susţine puternic eforturile de privatizare a Poştei Române".

Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, Fondul Proprietatea ar intenţiona să ofere statului român acţiuni, pentru a-şi păstra deţinerea pe care o are la Compania Naţională Poşta Română (CNPR) în cazul în care datoriile Poştei vor fi convertite în acţiuni.

Referitor la modificarea structurii acţionariatului CNPR după posibila conversie în acţiuni, Bogdan Chiriţoiu ne-a precizat, în cadrul unui interviu: "FP spune că nu are nicio problemă cu privatizarea Poştei Române. Pentru a face privatizarea, trebuie să eliminăm datoriile, prin conversia lor în acţiuni. Acest lucru presupune că vor fi emise acţiuni cu o valoare echivalentă cu datoriile CNPR la bugetul de stat. Pentru a-şi păstra deţinerea de 25% la Poştă, FP ar trebui să vină cu bani, altfel riscă să devină un acţionar insignifiant. Fondul Proprietatea susţine că legea îi dă dreptul să-şi păstreze procentajul în acţiuni la Poştă, dând, în schimb, statului român acţiuni FP. Fondul Proprietatea nu vrea să-i fie diluată deţinerea la Poştă şi, în consecinţă, intenţionează să dea în contrapartidă statutui român acţiuni FP, despăgubindu-l pentru acţiunile pe care ar urma să le primească la CNPR. Mecanismul este prevăzut în Legea de funcţionare a Fondului Proprietatea, iar dacă statul primeşte o contravaloare corectă, Consiliul Concurenţei nu are o problemă cu această procedură. Circulă zvonuri că FP a dat deja acţiuni statului român, pe care acesta din urmă nu le-ar fi plătit".

MSI intenţionează să privatizeze Poşta Română până în luna octombrie, obiectiv ambiţios, în opinia preşedintelui Consiliului Concurenţei.

Domnia sa ne-a spus că încă nu se ştie ce datorii vor fi convertite în acţiuni. Afirmaţia vine în contextul în care, la finalul anului trecut, Curtea de Apel a redus cuantumul amenzii primite de Poşta Română de la Consiliul Concurenţei. Reprezentând cea mai mare parte a datoriilor pe care compania de Poştă le are la buget, sancţiunea aplicată de Autoritatea de Concurenţă la sfârşitul anului 2010 a fost redusă, în Instanţă, de la aproximativ 103 milioane de lei la circa 89 milioane de lei, potrivit deciziei publicate pe site-ul Curţii de Apel.

"Părerea mea este că ar trebui să convertim în acţiuni valoarea acceptată de Justiţie, cu o eventuală clauză la contractul de privatizare prin care statul să-şi asume acoperirea restului amenzii, în cazul în care un recurs al nostru va fi aprobat în Instanţă", ne-a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit domniei sale, autorităţile intenţionează să realizeze conversia datoriilor în acţiuni pe parcursul acestei luni, în timp ce judecarea unui recurs poate dura şi câţiva ani.

La începutul lui 2011, Poşta Română a contestat sancţiunea dată de CC pentru încălcarea regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă.

Compania a fost scoasă la privatizare anul trecut, însă niciun caiet de sarcini nu a fost achiziţionat, autorităţile motivând că datoriile istorice ale societăţii, în valoare de 690 milioane de lei, au condus la acest eşec.

În prezent, Ministerul Societăţii Informaţionale încearcă o a doua procedură de vânzare a companiei de stat, procesul de privatizare al CNPR fiind în stadiul de achiziţionare a dosarului de prezentare, după cum ne-au spus reprezentanţii MSI, subliniind că termenul limită pentru achiziţionarea dosarului de privatizare şi pentru depunerea ofertelor preliminare şi neangajante este 30 iunie 2014.

Bogdan Chiriţoiu ne-a mai spus că, în contractul de privatizare a CNPR, este posibil să fie introdusă o clauză de anulare a conversiei datoriilor în acţiuni în cazul în care procedura de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni de la Poşta Română va eşua.

Printre cei care s-au declarat interesaţi de privatizarea Poştei se numără SIF1 Banat Crişana.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb