Pentru susţinerea sectorul întreprinderilor mici şi mijocii (IMM), vor fi alocate anul viitor 100 de milioane de lei, cu 31% mai mult faţă de anul 2007, a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.
Deşi pentru anul 2008 Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL) va dispune de un buget total de 200,8 milioane de lei (0,2% din PIB), sectorul IMM-urilor, care contribuie cu 70% la PIB, va beneficia de aproape jumătate din fonduri pentru a face faţă concurenţei pe piaţa europeană.
Ovidiu Silaghi a explicat: "În Occident, IMM-urile generează circa 95% din PIB. Susţinem acest sector pentru a deveni competitiv pe piaţa europeană şi pentru a creşte volumul de activitate al IMM-urilor în sectoarele economice prioritare". În această privinţă, MIMMCTPL va suplimenta bugetul pentru Programul Naţional multianual pe perioada 2002-2009, proiect de susţinere a investiţiilor realizate de către întreprinderi nou înfiinţate şi microîntreprinderi şi va aloca 36 de miliarde de lei pentru modernizarea şi retehnologizarea întreprinderilor mici.
În plus, MIMMCTPL va lansa două proiecte noi, Programul pentru sprijinirea transferului afacerilor şi Programul pentru susţinerea înfinţării şi dezvoltării IMM, finanţate pe fonduri structurale.
Ministrul de resort Ovidiu Silaghi a semnat ieri contracte cu nouă instituţii bancare, pentru derularea programului de sprijinire a investiţiilor. "La apelul nostru au răspuns nouă bănci, care doresc să îşi consolideze poziţia pe piaţa IMM-urilor. Prin aceste programe IMM-urile pot solicita un sprijin financiar de maxim 50.000 de euro, din care contribuţia bugetului de stat se cifrează la 60%", a explicat Silaghi. Instituţiile bancare cu care Ovidiu Silaghi a încheiat convenţii sunt: Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Română, BRD-Groupe Societe Generale, C.E.C, Credit Europe Bank, EXIMBANK, Libra Bank, MKB Romexterra şi Banca Transilvania.