Statutul judecătorilor şi procurorilor a fost avizat, ieri, favorabil, de membruu comisiei parlamentare speciale pentru examinarea legilor justiţiei. Raportul, care a primit 16 voturi pentru şi 6 voturi împotrivă, va fi trimis spre dezbatere şi vot Camerei Deputaţilor, care este prima cameră sesizată în legătură cu acest proiect de act normativ, for decizional urmând a fi Senatul.
Cu prilejul dezbaterii de ieri, membrii comisiei speciale au eliminat un amendament - despre care Crin Bologa, şeful DNA, susţinea că este unul cu dedicaţie - prin care se stipula că "procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistraţii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod", textul rămânând în varianta Guvernului.
Practic prin amendamentul respectiv se încălca principiul separării carierelor magistraţilor, principiu consfinţit de Constituţia României.
Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc i-a atenţionat pe membrii Comisiei că Secţia de procurori a CSM îşi exprima speranţa, fără a se interfera peste puterea leguitorului, că un astfel de amendament nu va fi însuşit, ceea ce s-a şi întâmplat.
Membrii comisiei speciale au mai adoptat un amendament privind activitatea judecătorilor stagiari, care vor putea participa la judecarea cauzelor ce revin completelor de judecători definitivi.
"Judecătorii stagiari participă, cu vot consultativ, la judecarea cauzelor în completuri ale instanţei constituite din judecători definitivi. În cauzele la care participă, judecătorul stagiar semnează minutele şi hotărârile pronunţate şi redactează, din dispoziţia preşedintelui completului, proiecte ale unor hotărâri, astfel încât să se asigure o cazuistică variată. Opinia judecătorului stagiar se consemnează în hotărâre, iar opinia separată se motivează. Completurile la care participă judecătorii stagiari se stabilesc de preşedintele instanţei, iar neparticiparea judecătorului stagiar la judecarea unei cauze nu împiedică continuarea judecăţii sau pronunţarea hotărârii de către completul compus din judecătorul definitiv", se arată în textul aprobat de membrii comisiei speciale.
Potrivit unei alte propuneri adoptate, "aplicarea unei sancţiuni disciplinare persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere, cu excepţia avertismentului, atrage revocarea din funcţia de conducere".
Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor Justiţiei dezbătut de comisie, după cele referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii şi organizarea judiciară, care deja au fost adoptate de plenul Camerei Deputaţilor.