"STEAUA", FĂRĂ LOC DE JOACĂ Stadionul din Voluntari, un proiect fără bani

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 26 mai 2010

Stadionul din Voluntari, un proiect fără bani

Echipa care va utiliza viitorul stadion din Voluntari va trebui să poarte numele oraşului, potrivit reprezentanţilor localităţii

Primarul Florentin Pandele susţine că, din cauza crizei, proiectul complexului sportiv, în valoare de 80 milioane de euro, nu mai este o prioritate, chiar dacă are aprobat studiul de fezabilitate

Pe locul fostei gropi de gunoi a Voluntariului urmează să fie ridicat un mare complex cultural-sportiv, în care vor fi investite 80 de milioane de euro. Proiectul a prins aripi pe când Voluntariul conta ca unul din cele mai înfloritoare orăşele de pe teritoriul întregii ţări, datorită exploziei imobiliare, iar, după izbucnirea crizei, a rămas fără finanţare, ca multe alte obiective din ţară.

Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, a declarat pentru ziarul BURSA că viitorul complex ar urma să se întindă pe o suprafaţă de peste 11,5 hectare, aria construită fiind de 35.918 mp, iar suprafaţa desfăşurată de 63.471 mp. Centrul cultural-sportiv "Nadia Comăneci" urmează să fie amplasat în vecinătatea viitoarei artere de legătură Pipera-Ştefăneşti.

Investiţia presupune edificarea unui stadion acoperit parţial, de 30.000 de locuri, precum şi a unei săli de sport multifuncţionale acoperite, cu o capacitate de 8.000 de locuri. Aceasta din urmă va putea fi utilizată la toate categoriile de activităţi sportive indoor, dar şi pentru manifestări cultural-artistice, având o suprafaţă de joc de 1.800 mp. Complexul va mai avea un hotel de 4 stele pentru invitaţi, cu o capacitate de 28 de camere şi un hotel de 4 stele pentru sportivi, cu o capacitate de 32 de camere, precum şi restaurante şi săli de conferinţă. "Un spaţiu de totală noutate faţă de complexurile sportive existente la noi în ţară este restaurantul < Pitch View >", susţine Florentin Pandele. Pentru presă va exista un centru special destinat, iar comentatorii sportivi vor beneficia de 80 de locuri.

Studiul de fezabilitate necesar realizării proiectului a fost întocmit, însă, potrivit edilului din Voluntari, din cauza crizei financiare, proiectul nu mai reprezintă o prioritate: "Nu renunţăm definitiv la el, dar aşteptăm ca situaţia financiară să se redreseze".

La rândul său, Dan Răşică, şeful poliţiei comunitare din localitate, consideră că acest proiect este unic în România şi că se impune ca o necesitate ce ţine cont de lipsa unei infrastructuri adecvate sportului de performanţă şi evenimentelor culturale. Domnia sa ne-a spus că, în prezent, nu există finanţare pentru derularea lucrărilor şi că autorităţile locale intenţionează să înfiinţeze un parteneriat public-privat în vederea obţinerii resurselor financiare necesare. Autoritatea locală va pune la dispoziţie terenul şi va asigura infrastructura din zonă, căile de acces şi spaţiile de parcare.

Primăria intenţiona să înceapă lucrările încă din anul 2008, până în prezent având loc discuţii cu mai mulţi investitori, fără a se ajunge, însă, la încheierea unui parteneriat. Dan Răşică spune că au fost făcute şi demersuri pentru obţinerea de fonduri europene şi că intenţia municipalităţii este ca stadionul să fie utilizat de una dintre echipele de fotbal, cu condiţia ca aceasta să alăture denumirii sale şi numele oraşului Voluntari: "Banii aparţin locuitorilor acestei localităţi, astfel că, dacă o echipă va dori să folosească acest complex va purta numele oraşului: < Steaua Voluntari >, < Rapid Voluntari >, < Dinamo Voluntari > etc."

Reprezentanţii Primăriei mai susţin că, după demararea proiectului, lucrările vor fi finalizate în circa doi ani.

Problemele pe care le are "Steaua" Bucureşti cu stadionul din Ghencea reaprind discuţiile privind o posibilă mutare a echipei pe viitorul stadion din Voluntari, aflat acum în căutare de finanţare. Nici măcar finanţatorul Stelei, Gigi Becali, nu a exclus mutarea echipei la Voluntari, când arena va fi gata.

Administraţia micuţului oraş din Ilfov intenţionează să construiască aici un mare centru cultural-sportiv care va purta numele celebrei gimnaste "Nadia Comăneci".

Primăria Voluntari a sponsorizat aproape doi ani un alt club de fotbal - "Unirea Urziceni" - cu aproape 3 milioane de euro, deşi Florentin Pandele este bun amic cu Gigi Becali, finanţatorul Stelei.

Dumitru Bucşaru, patronul "Unirii", mai este, încă, dator cu aproape 4 milioane de euro către Gigi Becali, după ce a luat un împrumut cu garanţie de la finanţatorul "Stelei", de aproape 9 milioane de euro.

Aceste prietenii şi finanţări încrucişate amplifică, din nou, zvonurile privind o posibilă fuziune între "Steaua" Bucureşti şi "Unirea Urziceni".

Iar rezultatul unirii lor ar putea fi echipa "Steaua Voluntari". (D.B.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb