Actualizare 19:54 Janet Yellen: "FED trebuie să fie pregătit să scadă dobânzile dacă va fi nevoie"
Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a subliniat posibilitatea ca Banca Centrală să ducă ratele dobânzilor în teritoriu negativ, precizând că FED-ul ia în considerare această idee, însă nu a finalizat o evaluare a problematicii, potrivit wsj.com.
Astfel, în discursul din Senat, şefa FED a reiterat îngijorările cu privire la riscurile care ameninţă economia SUA.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:30 Steen Jakobsen, Saxo Bank: "Yellen, complet zăpăcită, era ca o caprioară în faţa unei maşini în plină viteză"
Yellen nu a ajutat deloc piaţa, a plecat din Congres plină de "cicatrici", afirmă Steen Jakobsen, economist şef Saxo Bank, făcând referire la discursul de ieri al preşedintelui Rezervei Federale, Janet Yellen.
"Discursul de ieri din faţa Congresului SUA susţinut de şefa Rezervei Federale, Janet Yellen, ne-a arătat faţa cea mai urâtă a politicii americane şi a băncii centrale - politicienii au fost mojici şi complet lipsiţi de simţul realităţii; unul dintre senatori a afirmat că dobânzile au crescut anul acesta cu 28%!
Asta îmi aduce aminte de preşedintele Africii de Sud care nu ştie diferenţa dintre zecii de mii şi miliarde. Incultura financiară a preşedintelui Zuma e una, dar e total alta să o vezi pe preşedinta Rezervei Federale într-o situaţie debusolantă, asemănătoare stării unei căprioare surprinsă pe şosea de o maşină în plină viteză. Absolut incredibil! Sunt convins că dna.Yellen este un economist excelent, dar prestaţia de ieri este, probabil, cea mai jalnică dintre cele susţinute vreodată de un bancher la un asemenea nivel! ", arată Steen Jakobsen, în analiză.
Potrivit lui Jakobsen, asta e o problemă majoră. "Banca centrală venea în faţa Congresului pe un fond de lipsă de credibilitate, iar ceea ce s-a întâmplat ieri nu a ajutat deloc la îmbunătăţirea situaţiei. Un senator remarca: «Dna.Yellen, despre ce tip instrumente vorbiţi, când dobânda e oricum aproape zero?» «Păi, putem sta în această situaţie mai mult timp...», a fost răspunsul lui Yellen".
"Prin urmare, să uităm de băncile centrale", spune Jakobsen, subliniind că, Mario Draghi, preşedintele BCE, va încerca să iasă acum puţin în faţa reflectoarelor; la fel va încerca şi Banca Japoniei - nu că le-ar acorda cineva multă atenţie.
Jakobsen a remarcat că, recent, "USDJPY a sărit binişor în sus: ieri seară, cel puţin, USDJPY crescuse bine de tot.
Economistul precizează că Yellen a ignorat aproape total stresul financiar, "în pofida unor noi vârfuri..."
"Ar putea să extindă BCE programul să de cumpărare de asseturi şi luna viitoare, pentru a include datoria corporatistă (bancară) în efortul de a ajuta băncile din zona euro?" - Evercore ISI crede că da, potrivit acestui raport pe News.Markets.
"Credem că e foarte posibil ca BCE să extindă programul să de relaxare cantitativă şi luna viitoare către datoria corporate. Asta ar însemna o presiune împotriva creşterii riscurilor de creditare premium care, în schimb, contribuie la presiunea exercitată pe acţiuni, mai ales pe acţiunile băncilor", scrie banca de investiţii.
"Cumpărând din datoria corporaţiilor, se va micşora spreadul pe acestea, în timp ce presiunea descendentă pe titlurile băncilor şi pe spreadurile celor nefinanciare va avea un efect de echilibrare în portofolii", se mai arată în raport.
Evercore ISI admite că BCE ar putea introduce măsuri suplimentare de sprijin al finanţării, într-un efort complementar de a ajuta la stabilizarea băncilor din zona euro.
"Nu credem că BCE va cumpăra datoriile băncilor imediat. Totuşi, un pas evident ar putea fi extinderea relaxării cantitative spre titluri cu acoperire, permiţând băncilor să pună în pachetul de vânzare către BCE mai multe asseturi. (...) Un alt pas ar putea fi emiterea unor operaţiuni la termen LTRO ieftine, pentru a împiedica finanţarea de pe pieţele private".
Reputatul economist subliniază că Yellen nu a ajutat deloc piaţa prin discursul ei - "a plecat din Congres plină de «cicatrici». Va reveni azi".
Potrivit acestuia, piaţa nu a fost foarte afectată, mare parte datorită a două lucruri:
"1.) potenţialul BCE de a cumpăra datoriile băncilor în următoarea relaxare cantitativă
2.) reuniunea G-7 din Shanghai: zvonurile privind un acord similar cu "Plaza Accord"
Modelul de risc avertizează, totuşi, că ar putea urma o scădere pe pieţe:
1813/15 - primul suport... Apoi, 1560/80, dacă primul cade. Părerea mea e că vom avea un sfârşit de martie cu valori scăzute.
Petrolul la un 20/22$/baril, aurul la 1.300"/uncie şi SPX ... în fine, să vedem!", a conchis Jakobsen.
-----------------------
• Yellen, Fed: "Riscurile la adresa economiei SUA sunt în creştere"
Riscurile la adresa economiei SUA sunt în creştere, potrivit afirmaţiilor preşedintelui băncii centrale americane, Federal Reserve (Fed), Janet Yellen, care a indicat, ieri, că instituţia pe care o conduce ar putea amâna o nouă majorare a dobânzii după cea decisă în decembrie anul trecut.
"Condiţiile financiare din Statele Unite au devenit, în ultima vreme, mai puţin favorabile creşterii", a afirmat doamna Yellen, într-un discurs susţinut în faţa Comisiei de servicii financiare din Camera Reprezentanţilor, adăugând că declinul pieţelor majore ale acţiunilor, dobânzile mai mari pentru împrumutaţii cu risc şi aprecierea viitoare a dolarului reprezintă ameninţări la adresa celei mai mari economii mondiale.
Janet Yellen a subliniat: "Aceste evoluţii, dacă se vor dovedi persistente, ar putea avea un impact negativ asupra perspectivelor economice şi a pieţei muncii".
Oficialul Fed a făcut referire şi la temerile generate de faptul că multe companii petroliere au intrat în faliment, respectiv la faptul că încetinirea economiei Chinei şi declinul yuanului au generat o parte din volatilitatea recentă de pe pieţe.
"Aceste temeri vor avea un rol în decizia Fed de majorare a dobânzilor, anul acesta. Economia americană se confruntă cu numeroase ameninţări globale care ar putea obliga Fed să încetinească ritmul viitoarelor majorări ale costului creditului", a precizat Janet Yellen, subliniind: "Urmărim cu foarte mare atenţie ce se întâmplă pe pieţele internaţionale".
Janet Yellen a spus că Fed aşteaptă să majoreze gradual dobânda de politică monetară în acest an, atrăgând atenţia că aceasta nu are un curs prestabilit, astfel că este posibil ca Fed să crească mai lent costul creditului dacă economia nu va evolua în mod satisfăcător.
"Nivelul ratei dobânzii (...) va depinde de ceea ce ne spun datele referitoare la perspectivele economice. Dacă economia ne va dezamăgi, un nivel mai mic al dobânzii ar fi adecvat", a afirmat Janet Yellen.
Amintim că, în luna decembrie 2015, Fed a majorat dobânda cheie pentru prima dată în ultimul deceniu, apreciind că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007-2009.
De la sfârşitul anului 2008, până în decembrie 2015, dobânda de politică monetară a Fed a fost menţinută între 0 şi 0,25% pentru susţinerea relansării economiei.
După prima majorare, cea din 2015, Fed preconiza că, în 2016, vor fi adoptate alte patru majorări, însă în prezent analiştii nu cred că banca centrală a SUA va mai majora dobânda prea curând. O primă creştere pentru anul curent era aşteptată în luna martie.
Dolarul a urcat cu 0,7% ieri, la ora 11.15, pe piaţa americană, atingând 1,1211 unităţi/euro.
•
Randamentul titlurilor de stat americane cu maturitatea la zece ani a urcat cu 2,2 puncte de bază în timp ce preşedintele Yellen făcea declaraţii în Congresul SUA, ajungând la 1,751%, conform Tradeweb. Randamentul acestor titluri de referinţă a scăzut cu peste 50 de puncte de bază de la începutul anului.
Randamentul titlurilor de stat cu maturitatea la 30 de ani a crescut cu 1,3 puncte de bază, la 2,568%, iar cel al titlurilor cu scadenţa la doi ani - cu 4 puncte de bază, la 0,738%.
•
Janet Yellen: "Banca centrală nu a cercetat pe deplin dacă aplicarea de dobânzi negative ar fi legală. Au existat discuţii cu privire la taxarea băncilor care îşi păstrează rezervele în exces la Fed, dar niciodată nu a fost cercetat pe deplin acest aspect. Rămâne o problemă pe care trebuie s-o investigăm mai în detaliu".