Migraţia masivă a cetăţenilor români către locuri de muncă mai bine plătite din alte ţări din cadrul Uniunii Europene a dus la o acutizare a lipsei forţei de muncă, problemă cu care se confruntă nu doar antreprenorii autohtoni, ci şi investitorii străini care doresc să iniţieze sau să dezvolte afaceri în ţara noastră. Acest fenomen îngrijorător a fost observat şi de Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care, cu prilejul prezentării bilanţului activităţii pentru anul trecu şi a obiectivelor pentru 2019 a declarat: "Puţinătatea forţei de muncă din ţara noastră poate să fie o problemă pentru atragerea investiţiilor străine. Sunt zone din vestul ţării, cum ar fi judeţul Timiş, unde rata şomajului este zero, deoarece mulţi dintre cei care nu aveau locuri de muncă au plecat peste hotare şi sunt angajaţi în alte state europene. De aceea, în programul Invest Romania, ne-am axat pe atragerea investitorilor străini care doresc să deruleze afaceri în zonele cu şomaj ridicat, unde să aducă plus-valoare, atât pe plan economic, cât şi pe planul formării profesionale a resursei de muncă existente".
Pentru reducerea fenomenului migrării forţei de muncă din ţara noastră, guvernul a luat mai multe măsuri, printre care se numără creşterea nivelului salariului minim pe economie şi susţinerea învăţământului dual, profesional, prin care sunt pregătiţi tinerii în meserii care acum sunt căutate pe piaţa muncii.
În privinţa atragerii investiţiilor străine directe, ministrul de resort susţine că situaţia pentru 11 luni ale anului trecut arată că, în urma introducerii schemei de ajutor de stat, au fost atrase investiţii în valoare de 4,8 miliarde euro. La acest lucru au contribuit şi transformarea schemei privind acordarea ajutorului de stat, precum şi faptul că acordarea vizelor de lungă şedere pentru oamenii de afaceri a intrat în atribuţiile Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).
Ştefan-Radu Oprea, ministrul de resort a menţionat: "Transformarea schemei de ajutor de stat s-a făcut conform cerinţelor exprimate de investitorii străini şi români şi a dus la realizarea unui proces continuu de atragere a investiţiilor, la scurtarea perioadei în care poate fi demarată investiţia şi la scăderea pragului de la 10 milioane euro la 3 milioane euro, în prima fază, şi la 1 milion euro în faza a doua. În privinţa acordării vizelor de lungă şedere pentru oamenii de afaceri, am simplificat procedura pentru cei care persoanele din afara Uniunii Europene care investesc în ţara noastră minimum 100.000 de euro. Dorim să atragem investiţii străine directe în capacităţi care sunt menite să crească exportul şi să acopere produse pe care înainte le importam. Astfel de investitori au prioritate la schema de ajutor de stat, pentru că prin intermediul lor vom echilibra balanţa comercială a ţării şi vom reduce deficitul comercial existent".
În privinţa deficitului comercial actual, ministrul de resort consideră că acesta este cauzat şi de comportamentul consumatorilor din ţara noastră, care preferă să cumpere mărfuri din import. Domnia sa consideră că ar trebui demarată o campanie prin care cetăţenii să fie conştientizaţi cu privire la calitatea produselor româneşti şi să fie stimulaţi să cumpere produse fabricate în ţara noastră. Conform declaraţiilor lui Ştefan-Radu Oprea, actualul deficit comercial nu este cauzat de importul de alimente, deoarece acesta se situează pe locul al cincilea într-un top al produselor importate şi cumpărate de consumatorii din ţara noastră. Pe primul loc se află importul de resurse energetice, urmat de importul de medicamente şi de utilaje.
• Produsele româneşti, promovate pe pieţele tradiţionale
În privinţa produselor fabricate în ţara noastră, ministrul Ştefan-Radu Oprea a menţionat că un obiectiv important al MMACA este reintrarea mărfurilor româneşti pe pieţele tradiţionale.
Domnia sa a afirmat: "Este adevărat că 75% din comerţul exterior îl realizăm cu parteneri din statele din Uniunea Europeană, dar trebuie să fim prezenţi şi pe pieţele ce recunosc produsul românesc şi calitatea lui. Anul trecut am asistat la o ofensivă a Guvernului şi a diplomaţilor noştri, astfel încât să fim din nou prezenţi în pieţele în care calitatea produsului românesc este încă recunoscută".
La acest demers, conform datelor furnizate de ministrul de resort au participat şi cei 71 de consilieri economici externi ai ţării noastre, care au identificat 5173 de oportunităţi de afaceri în alte state, pe care le-au transmis către camerele de comerţ din România şi către patronatele IMM-urilor. Ataşaţii economici au organizat anul trecut 460 de acţiuni de promovare a parteneriatelor public-privat pe care ţara noastră doreşte să le realizeze în domenii strategice.
În privinţa promovării produselor româneşti pe alte pieţe, non UE, Ştefan-Radu Oprea a menţionat Japonia şi China, drept pieţe dorite de oamenii de afaceri din ţara noastră. În privinţa dezvoltării relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă - un alt partener tradiţional al ţării noastre - ministrul de resort a fost reticent, ţinând cont şi de sancţiunile economice impuse de UE şi SUA.
Ştefan-Radu Oprea a menţionat: "Dorim să avem o prezenţă şi pe piaţa rusească, iar oamenii de afaceri români au participat la diferite târguri organizate în domenii care nu intră sub incidenţa sancţiunilor economice. Însă nu aş intra foarte mult în detalii, deoarece sunt membru PSD şi ştiţi că, la noi, orice declaraţie pe acest subiect, care este unul sensibil, este interpretată politic".
Legat de participarea firmelor din ţara noastră la târguri internaţionale şi la misiuni economice internaţionale, prin programul multianual de internaţionalizare, anul trecut au fost admise 122 de dosare de rambursare a cheltuielilor, au fost încheiate 93 de acorduri de finanţare şi au fost semnate 85 de cereri de eliberare a alocaţiei nerambursabile. Din suma alocată pentru anul trecut, de 7,8 milioane lei, în 2018, au fost cheltuiţi pe acest program doar 1.435.000 lei. Programul de internaţionalizare a firmelor româneşti va continua şi în acest an, alocaţiile fiind aceleaşi: 25.000 lei pentru fiecare firmă pentru participarea la târguri în afara ţării şi 10.000 lei pentru participarea la misiuni economice internaţionale.
Referitor la pieţele non UE pe care ar putea intra în curând produsele româneşti, ministrul Ştefan-Radu Oprea consideră că un factor decisiv va fi aderarea ţării noastre la Organizaţia Economică de Cooperare şi Dezvoltare, unde ministerul pe care îl conduce face parte din 15 grupuri de lucru, iar în privinţa IMM-urilor au fost realizate toate demersurile necesare.
• MMACA apără ordonanţa privind "taxa pe lăcomie"
Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, a declarat că OUG 114/2018 era necesară, deoarece există şi la nivel european directiva 1164 privind impozitarea companiilor mutinaţionale care, prin practicile lor, erodează baza de impozitare naţională. Domnia sa a menţionat: "Când un anumit comportament nu este onest în piaţă, Guvernul este îndreptăţit să ia măsurile care se impun. Din perspectiva noastră, măsurile luate prin OUG 114/2018 sunt corecte, deoarece s-a constatat o schimbare a comportamentului companiilor multinaţionale care trebuie să raporteze, către acţionari, trimestrial, profitul înregistrat".
Chestionat în legătură cu nemulţumirea investitorilor privind această ordonanţă, privind lipsa predictibilităţii fiscale pentru realizarea unui plan de afaceri multianual, ministrul de resort a spus că antreprenorii trebuie să fie pregătiţi să îşi asume orice risc atunci când intră în afaceri, chiar şi riscul creşterii considerabile a salariului minim pe economie.
În legătură cu asumarea acestor riscuri, domnia sa a menţionat că inclusiv cei care s-au înscris în programul Start-up Nation, sunt obligaţi să se respecte planul de afaceri, pe toată perioada monitorizării de doi ani, indiferent de modificările legislative apărute în domeniul fiscal sau al salarizării.
Legat de programul Start-up Nation 2018, demarat în 27 decembrie anul trecut, până ieri erau 14.000 de planuri de afaceri înregistrate în sistem şi peste 20.000 de utilizarori. Sesiunea de înscriere şi depunere a planurilor de afaceri se va încheia în 12 februarie 2019, după care, în urma analizării acestora, vor fi finanţate proiectele ce îndeplinesc toate criteriile.
Anul trecut, pe programul Start-up Nation 2017 au fost încheiate 8444 de contracte, dintr-un total de 19.297 de planuri de afaceri depuse, iar 7296 de firme au depus documentaţia de decont final. Au fost create 17.717 noi locuri de muncă, dintre care 14.365 destinate şomerilor.
Alte programe finanţate de stat care vor continua şi în acest an sunt microindustrializarea, comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă şi dezvoltarea meşteşugurilor şi artizanatului. Pe microindustrializare, anul trecut au fost trimise 606 dosare, din care au fost selectate 172 menite a fi finanţate cu sume de maximum 450.000 de lei, alocare nerambursabilă. Dintre acestea au fost semnate contracte de finanţare pentru 154 de proiecte.
În privinţa comercializării produselor, unde finanţarea pe un proiect poate atinge 250.000 lei, în 2008 au fost semnate 207 contracte şi au fost create peste 600 de locuri de muncă.
Cât priveşte dezvoltarea meşteşugurilor şi artizanatului, după târgul organizat anul trecut la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", care a avut peste 7000 de vizitatori, în 2019 MMACA doreşte să organizeze astfel de târguri pe litoral - în sezonul estival - şi la în regiunile montane, urmând ca în curând să fie stabilite locaţiile acestor evenimente dedicate meşteşugarilor şi artizanilor autohtoni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2019, 00:21)
daca vor forta de munca pregatita, sa scoata bani sa-si plateasca angajatii, nu sa-si bata joc de ei, salarii romanesti si preturi europene ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2019, 23:00)
Investitorii nu vin in tara noastra si din cauza: INFRASTRUCTURII PRECARE,CORUPTIEI,BIROCRATIEI, INSTABILITATEA LEGILOR,TAXE SI IMPOZITE MARI,SPAGILOR!!! Vreti forta de muncä? Nu mai luati 40%din salariu pt asigurari sociale! Aduceti mai întai investitori,cä muncitori sunt destui! Javrelor psdiste!