STELIAN ION S-A RĂZGÂNDIT Ministrul Justiţiei cere avizul Comisiei de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2021

Stelian IonSursa foto: usr.ro

Stelian IonSursa foto: usr.ro

Stelian Ion, ministrul Justiţiei, s-a răzgândit, la numai cinci zile de când proiectul legii de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a trecut de votul Camerei Deputaţilor. El a declarat, ieri, că va trimite o solicitare Comisiei de la Veneţia pentru un aviz în legătură cu desfiinţarea SIIJ. Trimiterea a fost justificată de ministrul Stelian Ion prin faptul că proiectul legislativ a fost votat de deputaţi cu amendamentul care prevede că judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Voi trimite o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneţia pe acest proiect de lege şi pe acest amendament, pentru că lucrurile trebuie să fie clare. Ni s-a solicitat: «întotdeauna când aveţi de făcut anumite modificări pe legile Justiţiei este bine să existe o asemenea consultare». Eu apreciez că este bine să avem acel aviz. (...) Nici vorbă să fi venit eu cu propunerea din senin (...) Acest amendament a fost votat în Camera Deputaţilor ca o variantă de compromis. Trebuie cumva asumat şi de către cei care au votat acest amendament. Pe de altă parte, ar trebui asumat şi de cei care au considerat că este nevoie de garanţii suplimentare. Eu am spus foarte clar de la bun început că trebuie să desfiinţăm această Secţie specială, fără a aduce alte amendamente şi fără aceste aşa-zise garanţii. Aceasta a fost opinia consecventă a Ministerului Justiţiei şi a Guvernului pe această chestiune", a declarat, ieri, Stelian Ion.

Nu la fel au stat lucrurile şi la dezbaterea din 24 martie, din Camera Deputaţilor când ministrul de resort a solicitat votarea proiectului legislativ deşi nu avea avizul Comisiei de la Veneţia.

Despre acest lucru, la dezbaterile generale, i-a atras atenţia lui Stelian Ion chiar liderul grupului deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, care, de la tribuna Camerei Deputaţilor, a afirmat în şedinţa de plen: "Garantul suprem al independenţei justiţiei este CSM care a dat aviz negativ cu privire la desfiinţarea SIIJ. Comisia de la Veneţia nu a vorbit în opinia sa despre desfiinţare, ci despre reorganizarea secţiei speciale. Dacă doriţi o justiţie independentă, puteţi corecta această instituţie".

Necesitatea existenţei avizului Comisiei de la Veneţia a mai fost subliniată în plenul Camerei Deputaţilor şi de deputaţii Alianţei pentru Unirea Românilor - Georgel Badiu şi Dan Tănase. Mai mult, în cadrul şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, în care a fost dezbătut pe larg proiectul de act normativ privind desfiinţarea SIIJ, reprezentanta PSD, Laura Vicol a solicitat acelaşi lucru. La fel şi reprezentanţii unor asociaţii profesionale ale magistraţilor care se opun desfiinţării secţiei speciale de anchetare a judecătorilor şi procurorilor.

Argumentele acestora nu au fost luate atunci în considerare de ministrul Stelian Ion, care a solicitat votarea proiectului legislativ, susţinând că este o soluţie rapidă, pe termen scurt, şi că soluţiile pe termen lung sunt prevăzute în pachetul de modificare a legilor justiţiei pe care l-a trimis vinerea trecută la CSM.

În acelaşi mod, ministrul Stelian Ion a procedat şi în urmă cu o lună şi jumătate, când în plenul CSM din 11 februarie, preşedintele Consiliului, judecătorul Bogdan Mateescu, dar şi alţi membri din cadrul Secţiei pentru judecători i-au atras atenţia politicianului că în Opiniile Comisiei de la Veneţia se vorbeşte şi despre garanţiile necesare asigurării independenţei magistraţilor, în cazul inexistenţei unei astfel de secţii speciale.

Referitor la amendamentul privind trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu avizul CSM, amendament pe care ministrul Justiţiei a declarat ieri că a fost votat ca o variantă de compromis, refuzând să spună dacă a fost propus de USR PLUS, amintim că la şedinţa plenului Camerei Deputaţilor, Stelian Ion a spus: "Eu, în proiectul trimis la Parlament, am înlăturat garanţiile solicitate de CSM, dar nu aş vrea să lase cei din UDMR impresia că suferă de această situaţie, pentru că am avut de ales între mai multe rele. Am făcut o alegere politică privind amendamentul cu garanţiile solicitate de CSM, pentru a nu avea un altfel de SIIJ în interiorul Parchetului General".

Practic ministrul Justiţiei recunoştea paternitatea amendamentului respectiv care introduce o super-imunitate pentru magistraţi, paternitate pe care ieri a negat-o.

Demersul lui Stelian Ion privind sesizarea Comisiei de la Veneţia în vederea obţinerii unui aviz privind desfiinţarea SIIJ are loc înainte ca actul normativ să fie dezbătut şi votat de Senat, care este for decizional în privinţa acestei iniţiative legislative.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, , este denumită în mod obișnuit Comisia de la Veneția.

    Comisia de la Veneția este un organism al Consiliului Europei și nu ar trebui să fie confundată cu instituțiile Uniunii Europene. 

    Deși avizele sale sunt în general reflectate în legislația adoptată, Comisia de la Veneția nu își impune soluțiile, ci adoptă o abordare non-directivă bazată pe dialog. Din acest motiv, grupul de lucru vizitează, de regulă, țara în cauză și se întâlnește cu diverși actori politici implicați în această problemă pentru a asigura cea mai obiectivă viziune asupra situației. Avizele adoptate de Comisie nu sunt obligatorii. 

    Comisia oferă asistență juridică, de obicei constând în interpretarea legislației în vigoare sau în elaborarea unui proiect de act juridic care ar putea servi drept soluție de compromis acceptabilă pentru părțile implicate. 

    1. Asa se intampla cand in GUVERNUL ROMANIEI sunt numiti MINISTRII INFRACTORI care in loc sa se afle in PUSCARIE,sunt pusi SEFI peste MINISTERE desi ei,sunt niste INFRACTORI HABARNISTI. Pai nu stim cum in 10 august cand HOARDELE USSERisto_PNLisste au luat cu ASALT cladirea GUVERNULUI pentru a darama un guvern ales democratic la indemnul lui IOHANNIS "cu geaca plina de sange),se aflau in fruntea HOARDELOR,ORBAN,ION,DRULA,MOST EANU,BARNA si alti PNListi care chiar ei recunosc la televizor ca au participat la acea LOVITURA de STAT.? Pai astia vor sa conduca Romania nu spre DEMOCRATIE ci spre DICTATURA.Ce sa vezi,ROMANII,ii vor da jos si ii vor trimite la STAPANII lor STRAINI,portari pe la AMBASADE.!

      Habarnistul de serviciu poate doar se face ca cedeaza santajului habarnisilor de profesie : Alfred Simonis "Comisia de la Veneţia nu a vorbit în opinia sa despre desfiinţare, ci despre reorganizarea secţiei speciale "

      iar "Comisia de la Venetia" nu e altcineva deca omul lor : Tudorel Toader  

      schema drumului infundat pe care ne-a "bagat" mereu PSD-ul sa nu rezolve nimic ci sa faca tot timpul o mare bălmăjeală ( Încurcătură de mai multe lucruri , amestecătură. 2 Amețire cu vorba. , încâlceală, încâlcire, încâlcitură, încurcătură..) 

    Tudorel Toader a rămas membru în Comisia de la Veneția, chiar dacă Guvernul Orban a cerut eliberarea sa din funcție?

    Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția din 2014.  

    În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție.

    Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz iar primul ministru aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat, în intervalul 2018 - 2022. 

    Abureala ce face baiatu' asta. Dupa ce desfiinteza SIIJ o sa ascunda toate dosarele la DNA care o sa inchida dosarele care cu legatura cu usri. Pentru asta nu o sa mai ceara aviz de la nimeni.

    Tot cu Rușii , Americanii , TURCII gândim : dreptatea , adevărul , JUSTIȚIA ???

    Useristule, o sa va maturam de pe scena istoriei Romaniei in curand. Veti ramane doar niste amintiri hidoase. Multa mmooyyee usere

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb