Stenogramele din Dosarul Motorina au ieşit pe piaţă

F. A.
Anticorupţie / 20 octombrie 2012

Stenogramele din Dosarul Motorina au ieşit pe piaţă

UPDATE 13:00:Blejnar: "Apariţia acestor stenograme nu face decât să confirme încă o dată că atunci când am ocupat funcţia de preşedinte al ANAF am respectat legea"

Sorin Blejnar spune că stenogramele confirmă că activitatea sa ca şef al ANAF s-a desfăşurat în limite legale şi că pune la îndoială legitimitate procurorului care se ocupă de caz din cauza relaţiei pe care acesta o are cu Victor Ponta, cu care participă la raliuri, informează surse de presă.

"Apariţia acestor stenograme nu face decât să confirme încă o dată că atunci când am ocupat funcţia de preşedinte al ANAF am respectat legea, acţionând în interesul naţiunii române şi al instituţiei pe care am condus-o. Totodată, invit mass-media şi orice altă persoană interesată să analizeze cu atenţie şi obiectivitate toate cele 213 stenograme care se regăsesc la dosarul instrumentat de către DIICOT, pentru a constata cele afirmate anterior de mine, şi anume că nu am nicio legătură cu dosarul de evaziune fiscală instrumentat.

În opinia mea, un procuror despre care se ştie că este din 2007 participant alături de Victor Ponta la raliurile auto din Campionatul Naţional al României nu are legitimitatea necesară pentru a lansa în spaţiul public teme care pot fi folosite în bătălia politico-electorală.

De altfel, având în vedere maniera neprofesionistă în care a fost instrumentat acest dosar, am sesizat pentru prima dată, încă din 2010, CSM şi DIICOT-structura centrală, urmând ca, în funcţie de rezultatul acestor verificări, să analizez oportunitatea sesizării instituţiilor internaţionale", a fost răspunsul lui Sorin Blejnar.

---

UPDATE 11:55: CSM face investigaţii pentru a descoperi cum au ajuns stenogramele în presă

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a demarat o anchetă pentru a stabili dacă procurorul DIICOT care se ocupă de dosarul "Motorina" a respectat procedurile când a introdus în dosar interceptările cu Traian Băsescu fără a le secretiza şi pentru a vedea dacă există o scurgere de informaţii de la Tribunalul Braşov, informează sursele de presă.

---

Dosarul Motorina în care Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, este cercetat de către DIICOT cuprinde câteva interceptări telefonice de efect. Blejnar avea discuţii intense cu preşedintele Traian Băsescu şi cu Elena Udrea, ministrul al Dezvoltării şi Turismului.

În ce priveşte discuţiile cu preşedintele, acestea relevă o atenţie importantă acordată Rompetrol. Prima încercare de dicuţie dintre cei doi a avut loc pe 2 august 2010.

Sorin Blejnar cu o doamnă de la Administraţia Prezidenţială:

DOAMNA: Cabinet Preşedintele României, bună ziua!

S. BLEJNAR: Sărut mâna, Blejnar, preşedintele de la ANAF sunt. Trebuia să dau un material pentru domnul Preşedinte şi nu ştiam forma, să-l trimit într-un plic închis, deci fără să-l înregistrez, să-l dau pe mail sau cum? Nu ştiam cum să procedez.

DOAMNA: Cum vă este mai uşor. Dacă puteţi să mi-l daţi pe un mail, ar fi mai bine că ajunge imediat la domnul Preşedinte.

S. BLEJNAR: Sau să-l dau direct pe mailul domnului Preşedinte?

DOAMNA: Sau să-l daţi direct pe mailul domnului Preşedinte. Sigur. Aveti mailul dânsului, da?

S. BLEJNAR: Da, e cu punct, da?

DOAMNA: Nu, făra punct. [...]@presidency.ro

S. BLEJNAR: Am înţeles. Sărut mâna.

DOAMNA: La revedere!

A doua convorbire înregistrată a avut loc pe 9 august 2010, adică o săptămână mai târyiu, când preşedintele era interesat şi de cum îşi achită unele firme datoriile către stat.

Femeie: cabinet preşedintele României

Sorin Blejnar: sărut mâna. De la ANAF. Blejnar. Preşedintele ANAF sunt.

Femeie: Bună ziua, domnule Blejnar. Vă rog.

SB: Cu domnul preşedinte aş dori dacă se poate. Sau mai târziu sau când.

F: Rămâneţi pe telefon. Încerc să văd dacă îmi răspunde.

SB: Am înţeles

F: Mulţumesc.

Bărbat: alo

SB: Să trăiţi, domnu preşedinte

Traian Băsescu: Salut Sorine.

SB: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.

TB: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.

SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.

TB: Da

SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni

TB: Aha.

SB: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.

TB: Da, da.

SB: Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR şi i-am făcut terţ poprit.

TB: Îhî

SB: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control

TB: Da, aha

SB: Subiectul doi

TB: Da

SB: Am primit o hârtie de la Rompetrol.

TB: Da

SB: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor ăla pe care le-am emis noi.

TB: Măi, fiţi atenţi că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc

SB: Ştiu. Asta e opinia mea

TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar

SB: Da, aşa este, aşa este. Şi eu am o decizie a consiliului concurenţei din 2005

TB: Da

SB: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan, cu Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 şi nu aveam voie

TB: Da

SB: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pt cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.

TB: Aha

SB: Le spun că asta este doar o plată parţială şi că le mulţumim şi sperăm, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. Altfel, şi le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat şi trebuie să luăm măsurile legale de sancţionare nu mai ştiu ce.

TB: Mă, sfătuieşte cu jurişii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteţi majoritari.

SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că ştiţi că am încercat cu ministerul justiţiei să modificăm ordonanţa.

TB: Da

SB: Şi au spus că nu putem, că exidu, curtea de arbitraj internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula

TB: Da

SB: Şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei

TB: Da

SB: Şi doi, opoziţia asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziţia la majorare

TB: Da

SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că... eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu chiriţoiu... să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o altă direcţie, pe comisia europeană, cu notificare, cu...

TB: Mă, gândiţi-o, nu cumva să ne trezim că spun: băieţi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteţi fi majoritari. I-aţi primit.

SB: Da, am înţeles

TB: Adică, atenţie, că după ce i-ai primit...

SB: Cu tot respectul, domnule preşedinte, dar pe direcţia asta se va merge. Suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Pt că aşa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut

TB: Da

SB: Da, în 2003. deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe şmecherie au gândit-o de la început. Da, am înteles, o să încerc să le dau adresă, eu aşa le-am scris adresă, că le mulţumim, dar că înţelegem că e doar o plată parţială, având în vedere decizia consiliului concurenţei şi care la momentul respectiv

TB: Mă, Sorine, nu mă pricep.

SB: Nu, am înţeles

TB: Nu ştiu, dar aveţi grijă să nu ne trezim în situaţia în care spun, băieţi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaţi acţiuni. Sunteţi minoritari, asta e viaţa.

SB: Din păcate, asta o să fie

TB: Mă, vorbeşte cu ministrul justiţiei. Găsiţi o soluţie să...

SB: Am înţeles. Bine, domnule preşedinte

TB: Să ne putem valorifica toată creanţa.

SB: Am înţeles

TB: Bine

SB: Bine, cu mult respect

TB: La revedere.

Pe 18 august are loc cea de-a treia convorbire, în care Blejnar cere sfaturi de la preşedinte despre cum ar trebui să acţioneze în cazul Rompetrol.

S. BLEJNAR: Domnule preşedinte, aş dori să vorbesc şi eu cu dumneavoastră un minut, două, trei azi, mâine în problema Rompetrol. M-au căutat ăia astăzi şi veneau cu nişte idei şi voiam să mă consult...

T. BĂSESCU: Măi, oricum trebuie discutat cu premierul, măi, că n-am eu atribuţiuni. Eu pot să-ţi dau un sfat...

S. BLEJNAR: Pentru un sfat, desigur.

T. BĂSESCU: E esenţial să discuţi cu premierul subiectele astea.

S. BLEJNAR: Am înţeles.

T. BĂSESCU: Deci discută neapărat cu premierul, cu ministrul de finanţe şi după ce au ei o idee, dacă vreţi o părere şi de la mine, bine, daca nu...

S. BLEJNAR: O părere voiam.

T. BĂSESCU: Da, dar întâi discută cu oamenii care pot lua decizii.

S. BLEJNAR: Am înţeles.

T. BĂSESCU: Bine, la revedere!

Udrea şi "alea"

Elena Udrea a fost înregistrată când vorbea la telefon cu Sorin Blejnar, care o întreba "ce face cu alea", iar Udrea voia să ştie dacă are "lista" şi unde dă el acele lucruri, prin ordin.

Interceptarea a fost făcută pe 11 august 2010, la orele 19.02.

Elena Udrea: Scuză-mă, Sorine, am uitat să te sun

Sorin Blejnar: Ce fac cu alea?

Elena Udrea: Păi nu mai ştiu. Ai lista, nu? Sau ştii unde trebuie să le dai?

Sorin Blejnar: Am lista. Le dau drumul?

Elena Udrea: Da, numai să îmi spui şi mie unde vrei sa le dai.

Sorin Blejnar: Păi ce mi-au, vin eu până la tine eventual.

Elena Udrea: Da, da.

Sorin Blejnar: Şi îţi arăt ordinul. Acuma...ăştia, deştepţii ăştia, o parte din ele le-au dat deja

Elena Udrea: Nu-i nimic, nu-i problemă

Sorin Blejnar: Dar ce e important n-au dat. Că aia, Carmen, au dat ciocolăţi, zahăr, alea le-au dat

Elena Udrea: Ok

Sorin Blejnar: N-au ştiut că nu trebuie

Elena Udrea: Bine, ok, bine dragule

Sorin Blejnar: Mă gândesc la o altă variantă pe viitor. Poate ar fi mai bine să le dau aşa, pentru că-s cu ordin şi sunt nominalizate exact ălea. Cam ce legătură am avea noi cu astea? Ştii? Eu sau tu sau nu mai ştiu cine

Elena Udrea: Aha

Sorin Blejnar: Pe viitor mă gândesc că eu le pot da la o fundaţie şi fundaţia aia să le distribuie.

Elena Udrea: Ok, ok, bine. Păi atunci ne vedem mâine şi îmi spui tu.

Sorin Blejnar: Da, vin la ce ora: la nouă jumate, zece, când zici

Elena Udrea: La 9 30 că la 10 pe urmă mă duc la preşedinte

Sorin Blejnar: La 9 30. Eu acuma mă duc la preşedinte".

Primarul Braşovului este şi el interceptat

Dosarul conţine şi note ale unor convorbiri ale primarului Braşovului, George Scripcaru, note care arată cum se fac afaceri în administraţie. Convorbirea are loc cu un deputat a cărui identitate nu a fost dezvăluită şi este datată 2 august 2010 - orele 16.18

Bărbat: Alo, domnu preşedinte primar, ce faceţi?

Scripcaru: Să trăiţi, domnu preşedinte! Cu partidu pe aici, mă zbat şi eu pe la Bucureşti.

Deputat: Auzi excelenţă! Eu am reţinut atunci seara că tu ai avea posibilitatea să închiriezi reţeaua aia subterană pentru un anumit operator. Întrebarea mea este următoarea, cât luaţi voi pentru km?

Scripcaru: Deci e foarte important ca cei care vor să vadă întâi despre ce este vorba, că un operator dacă nu vede că sistemul este continuu şi doar pe bucăţele aşa, o să aibă ce ştiu eu ce...părere.

....

Scripcaru: Dacă e, ca să-ţi spun astea acuma exact trebuie să mă uit pe hârtii, că nu ştiu toate detaliile

Deputat: Că facem un contract de închiriere pe ce stiu eu 10 ani, aşa, dar un preţ care să trăiască primăria 10 ani!

...

Deputat: adică noi venim şi luam tot, tot ce ai! Toate tronsoanele. Luam şi noi ce putem pe acolo, mai pe dedesubt, prin canale.

Scripcaru: Da, da, tronsoane.

Deputat: Deci vezi tu câţi km ai şi îmi spui... bă, atâta e km. Dacă ne convine, luăm, dacă nu, nu. De ex, am înţeles că unele oraşe închiriază undeva între 15, 16 milioane km de lei vorbesc. Dacă depăşeşte 20 de milioane atunci poţi să ţi-l ţii, să îl dai cui vrei tu, că nu ţi-l iau.

....

Deputat: E treaba bună, 10 ani de zile stai şi tai factură, nu faci nimic altceva. Şi chiria anuală. N-ai treabă, îţi vine la sfârşitul anului.

Scripcaru: O să taie cine va fi primar

Deputat: Bă, nu ştiu cine va fi primar. Poate vin eu, candidez eu. Mai candidez şi eu 8 ani de zile, te-ai învăţat, şi cu 4 viceprimar, 12, îţi ajunge mă!

Blejnar se ia de şeful Vămii Albiţa

Emil Bordeianu, şeful vamii Albiţa, a fost muştruluit serios şeful său, Sorin Blejnar, pentru că nu a reuşit să-i convingă pe toţi comisionarii vamali "să proceseze" gratuit cele peste 1.000 de camioane cu materiale de construcţii trimise în Republica Moldova de Guvernul român ca ajutoare după inundaţiile din 2010.

Blejnar: deci, domnu şef, dvs sunteţi şeful vămii Albiţa

Bodeianu: da.

Blejnar: dacă dvs nu aveţi atâta autoritate asupra unor nemernici de comisionari care pentru statul român sau pt cetăţenii moldoveni... dacă e o problemă naţională de a dona 20-30 de tiruri pe zi, iar ei ne cer bani pentru chestia asta. Înseamnă că dvs va trebui foarte clar să vă regândiţi strategia acolo. Să îmi faceţi o hârtie prin care să îmi propuneţi să rămână unul singur. Câţi comisionari vamali aveţi acolo?

Bordeianu: Dacă îmi permiteţi, deci din cei 4 comisionari vamali, cei 3 care sunt români, au acceptat, schenker, romtransu, a zis că neamţu le-a dat tel şi n-au vrut nici până acum. Cel puţin în prima zi...am zis, domnilor, acolo e premierul filat, aşteaptă cu televiziunea. Vă rog io frumos. Ceilalţi 3 au acceptat şi merg în continuare. Dar cu rugăminte. Au zis domne sunt aproape 1000 de tituri...eu am şi eu contractanţii mei care au operaţiuni de tranzit.

Blejnar: vă rog să gestionaţi situaţia, întâlniţi-vă şi cu dl Comăniţă şi găsiţi o rezolvare. De 6 sau 7 luni de cînd sunteţi şef acolo asta e o problemă pentru ţară, pe care dvs trebuie să o rezolvaţi, sincer că de ea depinde inclusiv menţinerea dvs încă acolo.

Cum se fac angajările la stat

Printre convorbiri telefonice interceptate la cererea DIICOT în dosarul lui Sorin Blejnar se numără şi una care aduce în discuţie protecţia oferită de Adriean Videanu unui tânăr candidat pentru un post în ANAF. Interlocutori sunt primarul din Videle şi şefa de cabinet a lui Sorin Blejnar, convorbire realizată pe 11 august 2010.

Primar Lucian Militaru: Săru-mâna, Militaru sunt, primaru de la Videle.

Femeie: Bună dimineaţa, domnu primar!

Primar: Cu domnul ministru, vă rog, dacă se poate.

Femeie: Nu este acum în sediu, a fost deviat apelul, nu v-a putut răspunde.

Bărbat: Am o mare rugăminte la dvs, cine sunteţi?

Femeie: Şefa de cabinet

Primar: Eu am fost la dumnealui acum vreo jumătate de an cu un băiat de la Teleorman, din partea domnului Videanu. Ştie despre ce este vorba...

Femeia: Da.

Primar: Şi în sfârşit... s-a refăcut situaţia şi va apărea un document de la Garda Financiară, de numire a acestui domn la dumnealui.

Femeia: O să ajungă la noi documentul?

Primar: Da, da. Am o mare rugăminte, dacă aş putea să schimb şi eu două vorbe cu dumnealui. Dacă nu se poate şi dacă este aglomerat, vă rog frumos transmiteţi-i dvs.

Femeia: Sigur că da, îi transmit. Numele probabil că îl ştie

Primar: Lucian Militaru, ştie, da.

Femeia: Numele persoanei, colegului de la gardă...

Primar: Arendaşu, Iulian Arendaşu.

CASETĂ

Preşidenţia: Colectarea creanţelor este temă în CSAT

Administraţia Prezidenţială a transmis, vineri seară, un comunicat de presă în care face o serie de precizări referitor la apariţia în presă a interceptării unor convorbiri telefonice dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

Preşedinţia precizează că "este vorba despre trei interceptări telefonice" dintre preşedintele Traian Băsescu şi Sorin Blejnar. "Discuţiile au vizat recuperarea datoriilor pe care compania Rompetrol le are faţă de statul român în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 28 iunie 2010, iar preşedintele României este şi preşedintele CSAT", se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului semnat de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român a constituit şi subiect de discuţii la cel mai înalt nivel între preşedintele Băsescu şi preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, în cadrul celor două vizite pe care şeful statului le-a făcut la Astana (Kazahstan) în anul 2010 (2 - 3 martie 2010 şi, respectiv, 1 - 2 decembrie 2010), în condiţiile în care compania Rompetrol a fost achiziţionată de compania KazMunayGas, deţinută de statul Kazahstan.

"O lectură onestă a discuţiilor indică faptul că domnul preşedinte Traian Băsescu discută cu domnul Sorin Blejnar despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român", se mai arată în comunicat.

Udrea: e vorba de ajutoare

"Discuţia pe care am avut-o cu Sorin Blejnar se referea la nişte ajutoare care urmau să ajungă la oamenii din zonele afectate de inundaţiile din 2010. În calitate de ministru care a vizitat satele calamitate, având atribuţii în refacerea infrastructurii şi locuintelor din respectivele zone, eram în măsură să îi spun lui Sorin Blejnar unde era nevoie de acele ajutoare", a declarat Udrea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Care-i relevanta acestor stenograme?!?

    Doar sa arate ca Basescu nu se baga? Ca il trimite pe Blejnar la primul ministru si la ministrul de finante, sa se consulte cu juristii? 

    Aceste stenograme, mai degraba, il disculpa pe Basescu decat sa-l incrimineze in vreun fel !

    Apa de ploaie ! 

    1. Trebuia mutata atentia de la scandalul din PNL...

      S-au grabit cu stenogramele, pana la alegeri mai e ceva timp. 

    CSM investigheaza cum au ajuns aceste stenograme in presa? Pana acum ce au pazit? Cand apareau stenograme cu adversarii lui basescu, de ce nu investigau? Slugi penibile !!!!!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb