Mediul de afaceri din România este "prea corupt", iar eliminarea acestui fenomen se poate face prin "toleranţă zero", a declarat, ieri, Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (n.r. Foreign Investors Council - FIC), la lansarea Cărţii Albe, document publicat la fiecare doi ani, de FIC.
Steven van Groningen a atras atenţia asupra faptului că dacă ţara noastră este percepută ca fiind coruptă, atunci se produc efecte şi asupra investitorilor.
Domnia sa a precizat: "Dacă este să vorbesc despre mediul de afaceri, pot spune doar că este prea corupt. Consider că trebuie să fie un efort constant şi toleranţă zero pentru că are efect asupra investitorilor, dar şi asupra modului în care este văzută România în afară. Este important să arătăm că facem paşi clari şi constanţi împotriva corupţiei. Plimbaţi-vă prin Bucureşti şi vă veţi putea da seama că e corupţie".
De aceeaşi părere este şi Grzegorz Konieczny, membru al board-ului FIC şi vicepreşedintele "Franklin Templeton" şi managerul de fond al "Fondului Proprietatea".
Domnia sa a precizat că încă nu a dispărut corupţia din ţara noastră, dar FIC recunoaşte eforturile Guvernului privind lupta împotriva corupţiei.
FIC a lansat, ieri, Carta Albă, document care reprezintă o analiză a progreselor înregistrate în principalele 11 domenii de activitate cu impact asupra mediului investiţional, precum fiscalitate, mediu, agricultură, energie, domeniul juridic, fon-duri europene, piaţa muncii, sectorul public, infrastructură, buna guvernanţă şi etica în afaceri.