• Marile oraşe vor fi luate cu asalt şi de câte doi dezvoltatori deodată
Anul 2008 va însemna, pentru piaţa spaţiilor industriale, trecerea de la dezvoltarea concentrată exclusiv pe Bucureşti la oferta regională în importantele oraşe din ţară precum Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Braşov, Piteşti, Ploieşti şi Constanţa. În aceste localităţi vor apărea atât spaţii de depozitare pentru logistică şi comerţ, cât şi spaţii de producţie, în special în vestul ţării.
Potrivit unui studiu realizat de compania imobiliară "DTZ Echinox", oferta anunţată de către dezvoltatori însumează aproximativ 350.000 mp de spaţii industriale în marile oraşe. Acest stoc naţional echivalează noua ofertă care este anunţată în Bucureşti, pentru anul curent.
Alte tendinţe care vor marca acest segment de piaţă în 2008 sunt flexibilitatea oferită clienţilor din punct de vedere al suprafeţelor şi al tipului de spaţii construite şi menţinerea strategiei de închiriere a acestor spaţii versus vânzare. Angajamentele Guvernului de a îmbunătăţi infrastructura (reţeaua de drumuri expres, europene, autostrăzi, reţelele de canalizare, apă, gaze) vor contribui la dezvoltarea, în condiţii mai bune, a pieţei industriale. Migrarea clienţilor din vechile spaţii de depozitare în spaţii noi se va accentua din cauza reconversiei vechilor spaţii în zone rezidenţiale sau comerciale.
Creşteri de preţ de 20-30% la terenurile industriale
Tendinţa de creştere a preţurilor terenurilor pentru investiţii industriale cu aproximativ 20-30% din 2007 se va menţine şi în 2008. Acest lucru va oferi o rentabilitate mai mică dezvoltatorilor şi îi va forţa să investească mai mult timp în căutarea terenurilor care să le ofere atât un confort economic, cât şi din punct de vedere al infrastructurii şi utilităţilor.
Totodată procedurile de aducere a terenului la stadiul de autorizaţie de construcţie încă sunt greoaie, necesită timp îndelungat şi nu beneficiază întotdeauna de sprijin rapid din partea autorităţilor locale.
O altă provocare a pieţei industriale este faptul că ţara noastră se confruntă cu o problemă majoră a forţei de muncă. Potrivit specialiştilor "DTZ Echinox", dacă într-un oraş vin 2-3 retaileri, un mare producător şi alţi câţiva investitori de talie medie, atunci aceştia intră în competiţie pentru angajarea forţei de muncă în conformitate cu specificul activităţii fiecăruia dintre ei. Apare problema costului din ce în ce mai ridicat cu angajaţii şi timpului alocat pentru găsirea, pregătirea şi fidelizarea lor.
Bucureştiul aşteaptă aproape 400.000 mp de spaţii industriale
Piaţa din Bucureşti va beneficia, până la finele anului 2008, de încă 350.000 - 400.000 mp de spaţii logistice şi de producţie destinate închirierilor. Astfel, suprafaţa de spaţii industriale moderne va ajunge la 900.000 - 950.000 mp. Reprezentanţii "DTZ Echinox" estimează că rata de neocupare a acestor spaţii va fi, în continuare, la un nivel scăzut, de aproximativ 7%. Piaţa are potenţial ridicat de absorbţie, iar cererea este şi ea dinamică. În special în marile oraşe din ţară, noile depozite construite vor fi închiriate în totalitate din cauza lipsei de spaţii moderne de depozitare şi de producţie.
Marii dezvoltatori se înghesuie în vestul Capitalei
În Bucureşti, concurenţa se va concentra în zona de vest, unde sunt amplasate cele mai importante parcuri logistice, respectiv Cefin Logistics Park, Bucharest West, Prologis Park Bucharest A1, A1 Industrial Park, Chitila Logistics Park şi Olympian Park. Şi în zona de est se conturează proiecte logistice, unul din acestea fiind Nord-Est Logistic Park, situat pe centură, aproape de intersecţia cu DN 2 (către Buzău). Oferta acestora este diferenţiată prin tipul de depozit (pentru producţie/distribuţie sau pentru servicii logistice), suprafeţele oferite (unitatea minimă de închiriat variază de la 600 la 1.500 mp, 2.200 mp sau 3.300 mp) şi prin facilităţile oferite. În ţară, în 2008, câte doi dezvoltatori vor intra în marile oraşe şi vor concura pentru atragerea de clienţi.