Stolojan acuză Guvernul că nu face reforme structurale, ci e preocupat de supravieţuirea politică

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 28 ianuarie 2008

Stolojan acuză Guvernul că nu face reforme structurale, ci e preocupat de supravieţuirea politică

Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat vineri că lipsa de reforme structurale afectează mersul economiei, în timp ce România este un paradis pentru capitalurile speculative, iar Guvernul este preocupat doar de supravieţuire.

Stolojan s-a arătat nemulţumit de faptul că nu a primit încă un răspuns la solicitarea sa recentă pentru ca Guvernul şi guvernatorul BNR să prezinte public soluţiile ieşirii din criză.

Liderul PD-L a ţinut să comenteze, din nou, situaţia economică actuală şi a precizat că economia românească este afectată de tendinţe nefavorabile, precum creşterea "aproape explozibilă" a dezechilibrului extern. "Orice Guvern responsabil e dator să vină cu politici care să încerce să corecteze un asemenea trend, pentru că nu poate fi susţinut pe termen mediu şi lung", a afirmat Stolojan, dar a adăugat că actualul Guvern este mai preocupat de supravieţuire, fiind slab politic, decât să gândească asemenea politici. Liderul PD-L s-a referit şi la plafonarea intrărilor de transferuri de la românii care lucrează în străinătate, ca şi reducerea volumului investiţiilor străine.

Potrivit lui Stolojan, urcările şi căderile monedei naţionale sunt cauzate de faptul că peste 16 miliarde de euro, la sfârşitul lunii septembrie, erau capitaluri pe termen scurt, "pe picior de plecare sau de sosire" în România. Din această perspectivă, prim-vicepreşedintele PD-L a suţinut că România este un paradis pentru capitalurile speculative, datorită dobânzilor mult mai mari decât în alte ţări din zona euro. "România a devenit terenul în care capitalul speculativ se simte extrem de bine", a afirmat liderul PD-L.

Prim-vicepreşedintele PD-L a menţionat că lipsa de reforme structurale nu poate fi ascunsă aruncând vina pe ceea ce se întâmplă pe piaţa internaţională sau pe secetă. "Economia României este una calată pe produse şi servicii cu valoare adăugată mică", a constatat Stolojan, care a explicat că, dacă se doreşte ajungerea la un nivel mai bun a standardului de viaţă, atunci economia României trebuie "să se mute" de la produse şi servicii cu valoare mică la cele cu valoare mare.

În opinia lui Stolojan, BNR intervine prin mecanismele care-i stau la dispoziţie, dar situaţia trebuie reglementată de către Guvern, care ar trebui să adopte nişte politici eficiente pe termen mediu şi lung. El s-a arătat deranjat de faptul că semnalele pe care le dă BNR românilor şi Guvernului nu sunt suficient de clare în a arăta că unele dintre perturbaţii sunt cauzate de faptul că reformele structurale nu se desfăşoară. Ca soluţii pentru oprirea capitalului speculativ, Stolojan a menţionat măsuri care să determine creşterea potenţialul de export al României şi aducerea inflaţiei la nivelul celei din zona euro.

Stolojan s-a referit şi la fosta taxă de primă înmatriculare şi a susţinut că Executivul ar trebui să dea banii înapoi tuturor cetăţenilor.

Liderii PD-L au cerut insis­tent, în cursul acestei săptămâni, ca premierul şi şeful BNR să vină în faţa Parlamentului pentru a prezenta un raport în legătură cu situaţia economică a României.

Premierul Tăriceanu declara marţi, la Praga, că economia României nu este afectată de probleme structurale şi atrage încă investitorii străini. "Economia mondială este afectată într-o măsură diferită, dar aproape fără excepţie, de criza creditelor imobiliare din Statele Unite. România nu este o ţară izolată şi anumite efecte nu pot să nu se facă simţite şi în România", a mai spus Tăriceanu.

Referindu-se strict la posibilitatea ca situaţia economică a României să afecteze încrederea investitorilor străini, premierul a apreciat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu oamenii de afaceri străini, aceştia nu sunt îngrijoraţi.

Ulterior, Tăriceanu a susţinut că actuala criză politică întreţinută de preşedintele Traian Băsescu, de mai bine de trei ani de zile, a avut şi are consecinţe asupra investiţiilor străine în România.

"Punctul meu de vedere este că criza politică permanentă, întreţinută de trei ani de preşedintele României, nu poate să nu aibă anumite efecte", a declarat premierul, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri. "Eu cred că dacă am fi trăit într-o ţară normală am fi beneficiat de mult mai multe investiţii. A trebuit să facem eforturi foarte mari pentru a atrage investitori" a continuat şeful executiv, sugerând că unele investiţii au fost pierdute de Bucureşti tocmai din cauza tensiunilor şi a certurilor politice, generate de preşedintele Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb